+10° - +24°
Nincs front

A leghíresebb teszt: Ön már kitöltötte?

110 éves a leghíresebb teszt, ugyanis 1904-ben dolgozták ki az első IQ-tesztet. Az emberek átlagos eredménye 100 pontos, közel 70 százalékuk 85-115 pont között teljesít - írja a hvg.hu.

Intelligencia alatt az egyén értelmi képességeinek összességét értjük, melynek segítségével problémákat old meg. Ide tartozik többek között a gondolkodás gyorsasága, az összefüggések átlátása és az emlékezőképesség is. A teszteket úgy kalibrálják, hogy az átlagos eredmény 100 IQ pont körül legyen, és az emberek közel 68 százalékának 85-115 IQ pontot mérjen.
Számtalan intelligenciát mérő teszt létezik, ahogy maga az intelligencia sem egyféle. A képességeknek számos fajtája vizsgálható, így például a zenei, interperszonális, vizuális vagy nyelvi - írja a tehetség.hu.

Mivel mérünk?

A Binet-Simon-féle teszt a ma használatos összes intelligenciateszt ősmintájának tekinthető. Ez volt az első teszt, amelyet a gyermekek intelligenciájának mérésére használtak. A teszt skálája több ízben módosult, a hazai viszonyokra Éltes Mátyás adaptálta. A feladatok és a kérdések nehézségi fok szerint vannak csoportosítva és az intelligencia szintjét az jelzi, hogy a vizsgált személy hány, egyre növekvő nehézségű feladatot tud egymás után hibátlanul megoldani.

110 éves az IQ-teszt (Fotó: Europress)

110 éves az IQ-teszt (Fotó: Europress)


Az általános intelligencia mellett az érzelmi intelligencia fogalma a legismertebb, melynek jelölése az EI vagy EQ. Ez a képesség az egyén saját és mások érzelmeinek érzékelésével, kezelésével és pozitív befolyásával kapcsolatos, ide tartozik az önuralom képessége és az empátia is, és az EQ feltétele minden emberi közösség optimális működésének.

Az intelligencia és a kreativitás összefüggéseit széles körben vizsgálták, de nincs elfogadott tudományos álláspont arra, hogy milyen viszonyban állnak egymással. Ám abban egyetértenek, hogy a kreativitás csak bizonyos intelligenciaszint felett tud megnyilvánulni.

Mi derül ki, és mi nem?

A tesztek segítségével képet kapunk az értelmi képességről, az adott tesztek által mért területek fejlettségéről. A mérések rámutathatnak a normától való eltérésre is, és jó módszer a fogyatékosság vagy éppen a kiemelkedően magas intelligencia kiderítésére is.

Az IQ-ból önmagában nem vonható le következtetés az adott ember tehetségéről, azaz alacsonyabb intelligenciaérték sem zárja ki, hogy valaki egy-egy tehetségterületen kimagasló képességű legyen. És fordítva is igaz, nem feltétlenül tehetséges az az ember, akinek nagyon magas az IQ-ja. Abban azonban egyetértenek a szakemberek, hogy intelligenciateszt eredménye egy irányadó érték, ami jó kiindulás alap a további vizsgálatokhoz.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag