A halotti szertartás ennyire régi

A 70 ezer évvel ezelőtt Irak területén élő neandervölgyi emberek halotti szertartással búcsúztathatták halottjaikat - legalábbis erre utalnak a helyszínen feltárt neandervölgyi temetkezési hely leletei.

A kutatók a közelmúltban újabb neandervölgyi ember maradványait fedezték fel Bagdadtól 800 kilométerre északra, a Sanidar-barlangban, ahol már korábban is találtak neandervölgyi maradványokat. A most feltárt, Sanidar Z-nek elnevezett neandervölgyi csontvázából jó állapotban maradt fenn a koponya, a mellkas felső része és a két kéz. A nemét még nem tudták megállapítani, de az már kiderült, hogy több mint 70 ezer éves a lelet, és egy középkorú vagy idősebb neandervölgyi maradványa.

neandervölgyiek, ősemberek, halottak, halotti szertartás, temetkezési szokások
neandervölgyiek, ősemberek, halottak, halotti szertartás, temetkezési szokások

Ősi pollennyomokat is találtak

Meglepő dolog derült ki a DNS-ünkről - kattintson a részletekért!

A barlang további tíz neandervölgyi otthona volt, az ő maradványaikat 60 évvel ezelőtt tárták fel a régészek. Az egyik csontváz körül ősi pollennyomokat is találtak. A pollen jelenlétéből néhány régész arra következtetett, hogy ezek az ősemberek nemcsak eltemették a halottjaikat, hanem virágokat is tettek köréjük. Ez pedig ellentmond annak a széles körben elterjedt feltételezésnek, hogy a neandervölgyiek buták és állatiasak lettek volna. A pollennyomok miatt a Sanidar-barlang "virágos temetőként" vált híressé.

Az új sanidari lelet egy igazán látványos felfedezés - véli Chris Hunt kulturális antropológus, a liverpooli John Moores Egyetem tudósa. Mint mondta, a testet a barlang padlóján egy mélyedésbe fektették félig fekvő helyzetben, és a feje mögé egy követ tettek. A tíz neandervölgyi maradványa közül négyet "különleges együttesként" találtak meg, ami felveti, hogy az egykor ott élő neandervölgyiek visszatértek erre a helyre, hogy ott helyezzék nyugalomra halottjaikat. Hunt szerint a négy test egy akkora területen helyezkedett el, mint egy kisméretű ebédlőasztal székekkel.

Ha modern emberekről lenne szó, használhatnánk a "temető" kifejezést, de ez egyelőre még túl messze van attól, amit a neandervölgyiek viselkedéséről tudunk - tette hozzá a szakértő.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: