Rák után, mellek nélkül: érintett mesél kálváriájáról

Nehéz utat járt be a 46 éves Christina Miner. Évekig küzdött mellfájdalommal, végül pedig rák miatt mindkét mellét eltávolították. De kálváriája csak ezt követően indult el igazán, amelynek vége az lett, hogy inkább visszautasította a mellimplantátumokat.

2019 augusztusában, amikor bal melle már hónapok óta duzzadt és fájdalmas volt, egy önellenőrzés alkalmával egy csomót tapintott ki Christina Miner, aki a Women’s Health-nek mesélte el történetét. Mint mondta, később, a kivizsgáláson kiderült, hogy nem az volt az egyetlen elváltozás, „az orvos egy idő után már nem is számolta, hány csomót talált”. Néhány nap múlva a radiológus közölte vele telefonban, hogy karcinómája, vagyis hámszövetből kiinduló rosszindulatú daganata van, ami nagyon gyorsan növekszik. Végül 2020. január 6-án mindkét mellét eltávolították. De a neheze még csak ezt követően jött.

masztektómia, mellrák, emlőrák
Van, amikor nincs más lehetőség, csak a mellek teljes eltávolítása. Fotó: Getty Images

„Nem akart elmúlni a fájdalom”

Az emlők eltávolítása után a sebész beültetett 2 expandert. Ezek fiziológiás sóoldatot tartalmazó ballonok, amelyek a mellek ideiglenes helyettesítésére szolgálnak, és segítenek abban, hogy a bőr megőrizze formáját és felkészüljön a végleges implantátum behelyezésére. A mellműtétet 2020 áprilisára tűzték ki. „Ez volt a terv: masztektómia, implantátumok és mellbimbó-tetoválás. Azt hittem, ez segít majd abban, hogy újra »normálisnak« érezzem magamat” – fogalmazott a nő. A terveket azonban áthúzta a koronavírus-járvány, hiszen ahogy leállt a világ, Christina egészségügyi ellátása is megtorpant. Ám, mint később kiderült, az esetében ez még szerencse is volt.

Az első műtét után ugyanis a fájdalom egyszerűen nem akart elmúlni. A nőt emellett erős fejfájás, extrém fáradtság, gyomor- és bélrendszeri problémák, járási nehézségek és mellkasi nyomásérzés gyötörte. Látványosan fogyott is. „Emlékszem, hogy próbáltam megenni pár kanálnyi fagylaltot, és sírva fakadtam a konyhában, hogy még egy ilyen egyszerű feladatot sem vagyok képes elvégezni” – mesélte.

A járvány miatt bevezetett szabályok, nevezetesen az online orvosi konzultációk miatt azonban igen nehéz volt egyről a kettőre lépni. A nő ugyan megpróbálta megértetni a szakemberekkel, hogy valami nincs rendben, a képernyőn keresztül nehéz volt megmutatni és átadni, mi is történik a testével. Végül mégis sikerült elérnie, hogy a várólista első helyére kerüljön, és májusban kivegyék az expandereit.

Míg a műtét sikeressége az orvoson múlik, az operáció utáni felépülés nagyrészt a beteg felelőssége. Mellműtétet követően például kiemelt figyelmet kell fordítanunk bőrünk ápolására. Lássuk, mit javasolnak a szakértők!

„Nem tudtam, meddig bírom még”

Két héttel a műtét előtt jelentősen romlott a nő állapota. A bal melle körüli bőr megkeményedett, majd elkezdett kifordulni. „Olyan érzés volt, mintha az implantátum ki akarna jönni a mellkasomból, és nem tudtam, meddig bírom még” – fogalmazott Christina. A műtét napján az orvosa megállapította, hogy kialakult az úgynevezett mellimplantátum-betegség, és a kialakult hegszöveg előbb-utóbb összenyomná a beültetett expandert. A beavatkozás előtt a nő azt kérte a sebésztől, hogy azt tegye, amit az egészsége szempontjából a legjobbnak lát. A szakember úgy döntött, nem ültet be végleges implantátumokat. Meghagyott azonban néhány bőrlebenyt a mellkas oldalán, hogy később kivitelezhető legyen egy rekonstruálás a nő saját testszöveteiből.

Christina Miner egyébként addigra már több mint 2 évtizedet leélt úgy, hogy rendszeresen mellfájdalmakkal küzdött. „2005 és 2015 között minden egyes orvosnak megemlítettem a panaszaimat, de azt mondták, »ez előfordul«, illetve hogy fibrocisztás mellszövet, vagy más jóindulatú elváltozás lehet az oka. Ezért együtt kellett élnem a fájdalommal. Aztán jött a mellrák.” Mellei eltüntetése azonban lelkileg is komolyan próbára tette őt – bevallása szerint eleinte nem is érezte magát nőnek. Már eleve alacsony önbizalommal és önbecsüléssel küzdött, a masztektómia viszont rá tett még egy lapáttal.

Lelkileg és mentálisan is gyógyulni kell

Christina hosszú utat tett meg új külsője elfogadásáig. Különösen nagy nehézséget jelentett neki azt, hogy a férjével újra ágyba bújjon. Elmondása szerint sokat segített, hogy a reggeleit légzőgyakorlatokkal és sétával indította – közben gyakran imádkozott, illetve próbálta kiélvezni, hogy a természetben lehet. De nagyban hozzájárult a lelki gyógyulásához az is, hogy elkezdett beszélgetni a sorstársaival. Ma már egy mellrák ellen küzdő csoport nagykövete, és igyekszik minél több emberhez eljuttatni az üzenetet, miszerint a nőket nem a melleik határozzák meg és teszik értékessé, ezért teljesen rendben van, ha valaki nem vállalja be a mellimplantátumokat.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: