Rák után, mellek nélkül: érintett mesél kálváriájáról

Nehéz utat járt be a 46 éves Christina Miner. Évekig küzdött mellfájdalommal, végül pedig rák miatt mindkét mellét eltávolították. De kálváriája csak ezt követően indult el igazán, amelynek vége az lett, hogy inkább visszautasította a mellimplantátumokat.

2019 augusztusában, amikor bal melle már hónapok óta duzzadt és fájdalmas volt, egy önellenőrzés alkalmával egy csomót tapintott ki Christina Miner, aki a Women’s Health-nek mesélte el történetét. Mint mondta, később, a kivizsgáláson kiderült, hogy nem az volt az egyetlen elváltozás, „az orvos egy idő után már nem is számolta, hány csomót talált”. Néhány nap múlva a radiológus közölte vele telefonban, hogy karcinómája, vagyis hámszövetből kiinduló rosszindulatú daganata van, ami nagyon gyorsan növekszik. Végül 2020. január 6-án mindkét mellét eltávolították. De a neheze még csak ezt követően jött.

masztektómia, mellrák, emlőrák
Van, amikor nincs más lehetőség, csak a mellek teljes eltávolítása. Fotó: Getty Images

„Nem akart elmúlni a fájdalom”

Az emlők eltávolítása után a sebész beültetett 2 expandert. Ezek fiziológiás sóoldatot tartalmazó ballonok, amelyek a mellek ideiglenes helyettesítésére szolgálnak, és segítenek abban, hogy a bőr megőrizze formáját és felkészüljön a végleges implantátum behelyezésére. A mellműtétet 2020 áprilisára tűzték ki. „Ez volt a terv: masztektómia, implantátumok és mellbimbó-tetoválás. Azt hittem, ez segít majd abban, hogy újra »normálisnak« érezzem magamat” – fogalmazott a nő. A terveket azonban áthúzta a koronavírus-járvány, hiszen ahogy leállt a világ, Christina egészségügyi ellátása is megtorpant. Ám, mint később kiderült, az esetében ez még szerencse is volt.

Az első műtét után ugyanis a fájdalom egyszerűen nem akart elmúlni. A nőt emellett erős fejfájás, extrém fáradtság, gyomor- és bélrendszeri problémák, járási nehézségek és mellkasi nyomásérzés gyötörte. Látványosan fogyott is. „Emlékszem, hogy próbáltam megenni pár kanálnyi fagylaltot, és sírva fakadtam a konyhában, hogy még egy ilyen egyszerű feladatot sem vagyok képes elvégezni” – mesélte.

A járvány miatt bevezetett szabályok, nevezetesen az online orvosi konzultációk miatt azonban igen nehéz volt egyről a kettőre lépni. A nő ugyan megpróbálta megértetni a szakemberekkel, hogy valami nincs rendben, a képernyőn keresztül nehéz volt megmutatni és átadni, mi is történik a testével. Végül mégis sikerült elérnie, hogy a várólista első helyére kerüljön, és májusban kivegyék az expandereit.

Míg a műtét sikeressége az orvoson múlik, az operáció utáni felépülés nagyrészt a beteg felelőssége. Mellműtétet követően például kiemelt figyelmet kell fordítanunk bőrünk ápolására. Lássuk, mit javasolnak a szakértők!

„Nem tudtam, meddig bírom még”

Két héttel a műtét előtt jelentősen romlott a nő állapota. A bal melle körüli bőr megkeményedett, majd elkezdett kifordulni. „Olyan érzés volt, mintha az implantátum ki akarna jönni a mellkasomból, és nem tudtam, meddig bírom még” – fogalmazott Christina. A műtét napján az orvosa megállapította, hogy kialakult az úgynevezett mellimplantátum-betegség, és a kialakult hegszöveg előbb-utóbb összenyomná a beültetett expandert. A beavatkozás előtt a nő azt kérte a sebésztől, hogy azt tegye, amit az egészsége szempontjából a legjobbnak lát. A szakember úgy döntött, nem ültet be végleges implantátumokat. Meghagyott azonban néhány bőrlebenyt a mellkas oldalán, hogy később kivitelezhető legyen egy rekonstruálás a nő saját testszöveteiből.

Christina Miner egyébként addigra már több mint 2 évtizedet leélt úgy, hogy rendszeresen mellfájdalmakkal küzdött. „2005 és 2015 között minden egyes orvosnak megemlítettem a panaszaimat, de azt mondták, »ez előfordul«, illetve hogy fibrocisztás mellszövet, vagy más jóindulatú elváltozás lehet az oka. Ezért együtt kellett élnem a fájdalommal. Aztán jött a mellrák.” Mellei eltüntetése azonban lelkileg is komolyan próbára tette őt – bevallása szerint eleinte nem is érezte magát nőnek. Már eleve alacsony önbizalommal és önbecsüléssel küzdött, a masztektómia viszont rá tett még egy lapáttal.

Lelkileg és mentálisan is gyógyulni kell

Christina hosszú utat tett meg új külsője elfogadásáig. Különösen nagy nehézséget jelentett neki azt, hogy a férjével újra ágyba bújjon. Elmondása szerint sokat segített, hogy a reggeleit légzőgyakorlatokkal és sétával indította – közben gyakran imádkozott, illetve próbálta kiélvezni, hogy a természetben lehet. De nagyban hozzájárult a lelki gyógyulásához az is, hogy elkezdett beszélgetni a sorstársaival. Ma már egy mellrák ellen küzdő csoport nagykövete, és igyekszik minél több emberhez eljuttatni az üzenetet, miszerint a nőket nem a melleik határozzák meg és teszik értékessé, ezért teljesen rendben van, ha valaki nem vállalja be a mellimplantátumokat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. Az északias szelet elsősorban a keleti harmadban élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra