+7° - +22°
Kettős front

Kánikula a hétvégén: vigyázzon a bőrére!

Tény, hogy a nap növeli vitalitásunkat, és javítja a hangulatunkat. Ám a nap hatásaival kapcsolatos néhány mítosz képes elrontani a jó kedvünket. Összeszedtük a leggyakoribbakat!

Csak azok élvezhetik teljes mértékben a Nap energiával feltöltő, simogató sugarait, akik ismerik az igazságot a nap pozitív és negatív hatásaival kapcsolatosan. Ez az oka annak, amiért a NIVEA összegyűjtötte a nappal kapcsolatos legelterjedtebb tévhiteket.

TÉVHIT: A szolárium a legjobb mód arra, hogy felkészítsük bőrünket a napozásra.

A szoláriumban a bőr főként UVA fénynek van kitéve. A bőr saját védelmi mechanizmusait - a szaruréteg megvastagodását és a melaninszintézist - viszont az UVB sugarak aktiválják. Az UVA sugarak gyorsabb, de ideiglenes pigmentációt okoznak. Ez a bőr mélyebb rétegeiben alakul ki, és a bőr öregedését eredményezi, szabadgyökök kialakulásához vezet, és növeli a napallergia kialakulásának kockázatát. Ezért egészségesebb választás az, ha a bőrünket fokozatosan szoktatjuk hozzá a napfényhez a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő-faktorú napvédő krém használatával.

TÉVHIT: A kellően napbarnított bőrű emberek elég védelemmel rendelkeznek az UV sugarak ellen, így számukra nem szükséges a napvédő termékek használata.

A napbarnított bőr által nyújtott védelem mindössze 4-es, de maximum 6-os fényvédő faktornak megfelelő védelmet jelent. Ez az oka annak, amiért a lebarnult bőrű embereknek is ajánlatos a kisebb faktorszámú termékek használata - az érzékeny bőrűeknek pedig továbbra is maximális faktorszámú termék javasolt. Az UV sugárzás erőssége változó a különböző napszakokban és a földrajzi hely szerint is, ezért ajánlott napvédő krém használata a nyaralás során.

TÉVHIT: A ruházat 100 százalékos védelmet nyújt.

Az attól függ, hogy milyen anyagból készült. A pamut ruházat nem nyújt olyan erős védelmet, mint a high-tech anyagok. A világos színű textilek több UV sugarat engednek át, mint a sötét színűek. A száraz pamut póló 8-12 fényvédő faktornak megfelelő védelmet nyújt, a színtől és az anyag lazaságától függően. A nedves póló csak 2-es fényvédő faktorú, és gyakorlatilag szűrés nélkül engedi át az UV sugarakat.

TÉVHIT: Ha 20-as fényvédő faktorú krémet használunk, 20-szor annyi ideig maradhatunk a napon.

Ez elméletileg igaz. Mindazonáltal a terméken feltüntetett fényvédelem csak akkor garantált, ha elég mennyiségű krémet, naptejet vagy permetet viszünk fel a bőrünkre, és ezt rendszeresen, legalább kétóránként megismételjük, különösen fürdés és törölközés után. Alapszabályként elmondható: egy kiskanálnyi az arcra, és hat a testre. Gyengéden dolgozzuk el a krémet vagy a naptejet a bőrön, amíg az egy vékony réteget nem képez a bőr felszínén. Figyeljünk, hogy ne masszírozzuk be túl erőteljesen, mivel az csökkenti a védelmet. A pumpás kiszerelésű termékek esetén a felnőttek számára 15 fújásnyira van szükség a test minden egyes területén: 15 fújásnyi mindkét karra, lábra, a felsőtestre és a hátra. Gyerekeknél ez 5-10 fújást jelent minden egyes területen, a kortól és a mérettől függően.

TÉVHIT: A napvédő krém ismételt alkalmazása megnöveli az időt, ameddig a napon tartózkodhatunk.

Az ismételt alkalmazással mindössze megőrizzük az izzadással, ledörzsöléssel vagy törölközéssel lekopó védőanyagok hatékonyságát. A termék által biztosított védelem tényleges hosszát nem befolyásolja a napvédő krém ismételt alkalmazása. Ennek ellenére a kezdeti védelmi szint fenntartása érdekében nagyon fontos, hogy időről időre újra használjuk a napvédő krémet. Még ha vízálló is a termék, ne felejtsük el újra bekenni magunkat, ha kijövünk a vízből, mivel a törölközőnkkel ledörzsöljük a védőréteget.

TÉVHIT: Nem barnulunk le, ha magas fényvédő faktorú terméket használunk.

De igen! Csak egy kicsit tovább tart. A magasabb fényvédő faktor a leégés ellen véd - és hozzájárul ahhoz, hogy a barnaság hosszabb ideig megmaradjon. Ha olyan UV-védő naptejet használunk, amely serkenti a bőr melanin termelését, akkor az még szebb barna színt eredményez, ha a napon tartózkodunk.

TÉVHIT: Nincs szükség napvédő krémre az árnyékban, és akkor, ha felhős az ég.

Az emberek sokszor alábecsülik az árnyékban vagy felhős napon az őket érő UV sugárzás erősségét. A napsugarak 85%-a visszaverődik a homokról, a vízről és az épületekről. Még a napernyők és a felhők sem védenek teljesen a napsugaraktól. Ezért a napvédő termékek használata kötelező, még akkor is, ha inkább az árnyékban szeretünk ücsörögni nyáron.

TÉVHIT: Hamarabb lebarnulunk, ha mozgunk.

Hamarabb ugyan nem, de egyenletesebben. Akik csak a hasukon vagy a hátukon fekszenek, azok egyszerre csak egyik oldalukat süttetik. Ha viszont sétálunk a strandon vagy strandröplapdázunk, akkor a nap minden oldalunkat éri.

TÉVHIT: A túró és a joghurt enyhíti a leégést.

Ellenkezőleg! Gyógyászati szempontból a leégés a bőr gyulladását jelenti, amelyet az UV fénynek való fokozott kitettség okoz. A túróban és a joghurtban lévő baktériumok inkább csak súlyosbítják ezt a gyulladást. A legjobb, ha speciális, az aloe verához és az avokádó olajhoz hasonló összetevőket tartalmazó napozás utáni termékekkel hűtjük, nyugtatjuk és hidratáljuk a leégett bőrt.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

Sokan szívesen fürödnének zuhanyozás helyett, ha utána nem száradna ki a bőrük. A pihentető fürdőt egy liter házi tej és 4-5 kanál méz hozzáadásával tehetjük igazán bőrbaráttá.