Fejbőr-típusok: mit kell tudni róluk?

Huták Judit

A fejbőrünk - bár a legtöbbször haj borítja - ugyanolyan bőr, mint amilyen az arcunkon vagy a testünkön van. Ennek megfelelően mindenkinek másmilyen a fejbőrtípusa. A más típusok pedig más-más ápolást igényelnek.

Az egészséges, szép haj titka az egészséges fejbőr. Ha a fejbőrünk állapota kielégítő, akkor a hajszálaink is egészségesebben növekednek. A megfelelő ápolószerek kiválasztásával pedig az életminőséget, önbizalmat is befolyásoló problémákat kezelhetünk - ezek ugyanis sokkal gyakoribbak, mint azt hisszük. A bőr a fejünkön nagyon érzékeny. Általában minden védelem nélkül van kitéve a káros külső környezeti hatásoknak, a környezetszennyezésnek, pornak, a hajszárító forró levegőjének. Azonban más tényezők, mint pl. a stressz, a kialvatlanság, és a nem kiegyensúlyozott étrend is kedvezőtlen hatással lehet a fejbőr állapotára.

Száraz fejbőr

A száraz fejbőr viszket, húzódik, a felszíne matt, különösen mosás után, de általában nem korpásodik. A rajta növő haj is gyakran száraz, töredezett végű, fakó és könnyen kócolódó. A feladat ilyenkor természetesen a fejbőr táplálása, ápolása, hidratálása. Ezt hidratáló és ápoló anyagokkal teli samponokkal, illetve hajmaszkokkal, pakolásokkal és olajokkal érhetjük el.

Zsíros fejbőr

A zsíros fejbőr jellemzője mindenki számára egyértelmű: a fejbőrön túlságosan sok faggyú termelődik, és ez a haj zsírosodásával, lelapulásával jár együtt - ez különösen azért lehet "látványos" mert a zsíros típusú haj általában vékonyabb szálú (és, ha megfelelően van ápolva, igen selymes, lágy). A faggyútermelés természetes folyamat, sőt kifejezetten fontos, hiszen a faggyú védőréteget képez a bőrünkön, segít megtartani a bőr hidratáltságát is. Azonban a túl sok faggyú komoly problémát okozhat - ha egészségügyit nem is, esztétikait mindenképpen. Tennivalónk egyszerű: hagyjuk lélegezni a bőrt, biztosítsunk neki "tisztaságot", de ne tisztítsuk túl, mert ez csak fokozott faggyútermelésre készteti. A nehéz, gazdag samponok, balzsamok helyett használjunk könnyű és frissítő termékeket, hidratáló-ápoló szereket pedig csak a haj végén alkalmazzunk.

A különböző fejbőrtípusok más és más ápolást igényelnek

A különböző fejbőrtípusok más és más ápolást igényelnek

Túlérzékeny fejbőr

A fejbőr túlzott érzékenységét számos külső és belső tényező okozhatja, például bizonyos betegségek, gyógyszeres kezelések, és akár allergia is. A fejbőr hiperérzékennyé válása túlzott reakció, intolerancia, vagy nagyfokú irritáció, legáltalánosabb tünetei pedig a feszülő, égető, viszkető érzés és a bőrpír. Ilyen esetben a fejbőrt igyekezzünk megnyugtatni és hidratálni is egyszerre, hogy vissza tudjuk állítani az egészséges egyensúlyát. A kémiai anyagokkal teli szereket azonban kerüljük! Részesítsük előnyben a hipoallergén, színezék- és illatanyagmentes termékeket.

Korpásodás

A korpásodást gyakran bőrirritáció és a fejbőr gyulladása okozza, ami számos okra vezethető vissza, például olyan mikroorganizmusok, mint a Malassezia globosa gomba jelenlétére - azonban ez a gomba az egészséges fejbőrön is megtalálható. A faggyútermelés erőssége a gombák fejlődésének kulcsa, ami a fejbőr megnövekedett sejtmegújulása révén hozza létre a korpát. A korpásodás tipikus tünetei a viszketés és a szemmel látható hámlás. Általánosan a korpásodás két fajtáját különböztethetjük meg: a zsíros és a száraz korpásodást.

A zsíros korpa jellemzői a sárgás gömbölyded alakú korpadarabok, melyek rátapadnak a fejbőrre és a hajszálakra. Mivel könnyen eltömíti a pórusokat, könnyen még fokozottabb zsírosodást - és emiatt fokozott korpásodást - idéz elő. Szélsőséges esetben a hajszálak elveszítését, kopaszodást is okozhat. A száraz korpa ezzel szemben fehér, pergő, hámló darabkákkal és erősen viszkető fejbőrrel együtt jelentkezik. Mindenképpen a korpásodás típusának megfelelő szerrel kell kezelni a korpás fejbőrt, mert ha nem körültekintően választunk sampont, akkor a fejbőrünk állapota könnyen még rosszabbra fordulhat!

A korpásodásnál nemcsak a fejbőrt érdemes vizsgálni, mert vannak bizonyos bőrbetegségek, mint a seborrheás dermatitisz, az ekcéma vagy éppen a pszoriázis, melyek a fejbőrön is megjelenhetnek. Ilyenkor nemcsak helyi, de szisztémás készítmények használatára is szükség lehet a gyógyuláshoz.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Miért feketék a mitesszerek?

Tippek

A szervezet viszonylagos belső vízhiánya a bőrt is szárazabbá, ráncosabbá teszi. A száraz bőrűek lehetőleg igyanak többet és gyakrabban.