Édesgyökér a kozmetikumokban

Kiss Verus

Az édesgyökér nevű növénynek 23 fajtája ismert. A kínai édesgyökér közülük azért érdemel külön említést, mert kivonata értékes hatóanyagot tartalmaz, amit kozmetikumgyártás során felhasználnak.

Napóleon is rágcsálta

Tudta-e?

Az édesgyökér (Glycyrrhiza - a görög "glykys", azaz édes, illetve "rhiza" gyökér szóból) a pillangósvirágúak családjába tartozó növénynemzetség. Jellemzően szántók, legelők, parlagok évelő növényei, virágzatuk felálló fürt. Magyarországon két fajtája honos.

A kínai édesgyökeret (Glycyrrhiza Inflata) már régóta használja az emberiség: azon felül, hogy már Tutanhamon sírjában is találtak belőle, a hagyományos kínai gyógyászatban a gyökerében található licochalcone nevű anyag miatt több ezer éve gyulladásgátló hatásáért alkalmazzák (kínai neve "gan-cao", ami édes növényt jelent).

Európában is korán felismerték jótékony hatásait: az ókori görögök és rómaiak szintén hatékony gyógymódként tartották számon, ha köhögést vagy torokgyulladást kellett kezelni. Emellett használták asztma és fekélyek esetén. Kiegészítő kezelésként először a múlt század közepén vált be gyomorfekélyes betegeknél, de arra aztán, hogy a növény rendkívül erős gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmaz (neve Licochalcone A), csak néhány évvel ezelőtt jöttek rá a kutatók.

Antioxidáns

A Licochalcone A nevű aktív hatóanyaggal kapcsolatban egyre több kutatást végeztek az évek során: az aktív hatóanyagról aztán kiderült, hogy gyulladásgátló hatása mellett egyedülálló antioxidánst is tisztelhetünk benne.

A bőrpír gyógyítója

Kozmetikumok összetevőjeként a kísérletek bizonyították, hogy megnyugtatja a gyulladt bőrt, csökkenti a pirosságát (például rosacea esetén). Egy 692 főn végzett kutatás kimutatta például, hogy gyakori alkalmazása rosacea és bőrpír (erythema) esetén merőben mérsékli a tüneteket.

Atópiás dermatitisz esetén is bevált

Ezen felül arra is rájöttek például - egy majd' négyszáz fős klinikai kísérlet alkalmával -, hogy nagy hatékonyságot mutat (és a kísérletek során az érintettek bőre is jól tolerálta a hatóanyagot) atópiás dermatitisz esetén.

Fényvédelem

A Licochalcone A számtalan olyan termékben megtalálható, amelyet napvédelemre fejlesztettek - nem véletlenül: 12 erre irányuló tudományos vizsgálat rámutatott ugyanis arra, hogy különleges védelmet nyújt a káros napsugárzással szemben. A növény különlegessége ugyanis, hogy önálló UV-védelemmel rendelkezik.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

A bőr három rétegből áll. Melyek ezek?

Tippek

D-vitaminjának biztosításához nem kell a tűző napra mennie. A lényeg, hogy érje fény. Egy fa árnyékában - igaz lassabban -, de szépen, egyenletesen és veszély nélkül még le is barnulhat.