Tényleg semmi haszna a nyírfavíznek?

Az egészséges (vagy annak kikiáltott) szupervizek piaca óriási üzlet. Amerikában és Nyugat-Európában a jelenlegi kedvenc a kókuszvíz. Erre az egyre bővülő piacra próbál betörni nagy erőkkel a nyírfavíz. Az index.hu cikkében a borsos áron kapható termék hatásait feszegeti. Vajon tényleg semmi haszna a nyírfavíznek?

A nyírfa régóta ismert és elismert gyógynövény. Levelének drogja (Betulae folium) hivatalos a vesekőoldó tulajdonságainak köszönhetően.

A levelek flavonoid festékeket, illékony vegyületeket és triterpéneket tartalmaznak. A rügyekben, melyeket főleg a gemmaterápiában használnak, zsíroldékony flavonoid-metiléterek is találhatóak.

Mi a helyzet a nyírfavízzel?

Gyógynövénytárunkban mindent megtudhat a nyírfa gyógyhatásairól, kattintson ide! A nyírfa törzsének tavaszi csapolását a magyar népi gyógyászat is ismeri és alkalmazza: az így nyert nyírfanedvet vagy viricset régen vesekövek elhajtására használták.

„Kísérleti körülmények között a húgykövek nagyobbodását lassítja. A napi 3X100 ml-nyi virics elfogyasztása vesekólikát válthat ki, melynek során a kisebb méretű és sima felületű, főleg kalciumfoszfát-tartalmú kövek eltávozhatnak” – olvashatjuk a Gyógynövények ismerete – A fitoterápia és az alternatív medicina alapjai című tankönyvben – szerk.: Prof. Dr. Rácz Gábor, Prof. Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet, Prof. Dr. Szabó László Gy.; Galenus Kiadó, 2012.

A nyírfa törzsének tavaszi csapolását a magyar népi gyógyászat is ismeri és alkalmazza

Az C-vitaminból jóval kevesebb van benne literenként, mint egy pohár almalében” - tette hozzá.

Csupor Dezső szerint a nyírfavíz joggal tekinthető egy egészséges, különleges ízű üdítőitalnak, de csodát, gyógyulást ne várjunk tőle. A nyírfavízzel kapcsolatos tudományos vizsgálati eredmények (hiánya) ugyanis nem támasztja alá a gyógyászati felhasználás létjogosultságát.

"Az viszont óvatosságra int, hogy szennyezett talajon növő fák nedveiben nagy mennyiségben jelennek meg nehézfémek, így ismeretlen eredetű, ellenőrizetlen összetételű termékek esetén az ebből fakadó kockázattal is számolni kell. Persze ezt a veszélyt nem érdemes túlbecsülni, de a teljes képhez ez is hozzátartozik. Természetesen nem meglepő hogy azok, akik a nyírfaviricsre alapozzák a vállalkozásukat, nem érdekeltek abban, hogy ezt a terméket reálisan mutassák be a vásárlóközönségnek” – olvasható az index.hu -n.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: