Így működik az akupresszúra

Ha hasogat a fejünk, ösztönösen a halántékunkra tesszük a kezünket, gyomorgörcsnél a hasunkat simogatjuk, ha pedig elfeküdtük a nyakunkat, ujjainkkal próbáljuk kimasszírozni a fájdalmat. Véletlen volna? Aligha!

Ajándékozzon karácsonyra Nők Lapja Egészség előfizetést! Részletek itt.

A kínai orvoslás évezredek óta alkalmaz olyan technikákat, amelyek a test pontjainak stimulálásával gyógyítanak. A legismertebb ezek közül az akupunktúra: az apró tűk feloldják a szervezetben található meridiánok (csatornák) gátjait, így a csí, azaz a pozitív életerő újra szabadon áramolhat. A nyugati orvostudomány ezt úgy magyarázza, hogy a szúrással elektromos impulzusok jönnek létre, eljutnak az agyi reflexközpontokba, és az ingerület innen a megfelelő idegpályákon keresztül eljut az adott szervhez.

Az akupresszúra ugyanazon az elven működik, mint az akupunktúra
Az akupresszúra ugyanazon az elven működik, mint az akupunktúra

"Az akupresszúra ugyanezen az elven működik, ráadásul ennek a kezelésnek számos előnye is van" - mondja dr. Csikai Erzsébet orvos-természetgyógyász. "Nincsenek fájdalmas tűszúrások, hiszen ebben az esetben csupán az ujjunkkal gyakorlunk nyomást a pontra. Mivel nem jár mellékhatásokkal, ezt a terápiát a laikusok is bátran alkalmazhatják magukon. A technika elsajátításához nem kell speciális előképzettség sem. Használhatjuk hirtelen fellépő tünetek kezelésére, fájdalomcsillapításra, izomlazításra, immunerősítésre, kimerültség, fáradtság leküzdésére, de az idült kórképek esetében is jó szolgálatot tehet kiegészítő terápiaként. Csodákra azonban nem képes: nem helyettesíti az orvosilag szükséges beavatkozásokat, és a szervi elváltozásokat sem képes visszafordítani."

Testünkön több mint háromszáz akupresszúrás pont található, nagy részük az úgynevezett mikrorendszereken helyezkedik el. Ezek a test körülhatárolt területei, amelyek megfelelnek az egész szervezet vetületének: az itt található akupresszúrás pontok stimulálásával hatással lehetünk az egyes szervek működésére. Az öngyógyításhoz a kéz a legkönnyebben elérhető mikrorendszer. Az itt található pontok rengeteg egészségügyi problémára jelentenek gyógyírt.

Tenyér

1. Hörghurut, asztma

A mutatóujj alapízületének kisujj felé eső részén. Hatvanig elszámolva masszírozzuk meg ezt a területet közepes erősségű nyomással! Naponta többször ismételjük meg!

2. Köhögés, láz, mandulagyulladás

A hüvelykujj köröm alatti ízületének külső oldalán, a körömtől 2-3 mm-re. Erősen nyomjuk a hüvelykujj körmével, miközben elszámolunk nyolcvanig. Naponta többször ismételjük meg!

3. Klimax, alvászavar, idegesség

A csukló harántbarázdájának kisujji végén, a tenyér felőli oldalon. Közepes erősséggel masszírozzuk ezt a pontot a hüvelykujj begyével naponta többször, közben számoljunk el százig! Alvászavar esetén minden este, lefekvés után stimuláljuk a területet elalvásig!

4. Migrén

A gyűrűsujj középső ízületének kisujj felé eső oldalán. Körömmel nyomkodjuk a területet addig, amíg a fájdalom nem csillapodik!

5. Reumás panaszok, bőrbetegségek

A csukló harántbarázdájának hüvelykujji végén, a tenyér felőli oldalon. Reumánál kúraszerűen nyomkodjuk a pontot naponta többször, közben számoljunk el hatvanig! Bőrbetegség esetén a tünetek enyhüléséig alkalmazzuk ugyanígy.

6. Fáradékonyság

A kisujj utolsó percének ízületében. Százig számolva erősen nyomkodjuk át (akár körömmel is)!

7. Dekoncentráltság

Mind az öt ujj begyén. Egymás után masszírozzuk végig az ujjbegyeket közepes erősséggel! Minden pontra öt-öt másodpercet szánjunk! Néhányszor ismételjük meg a sorozatot.

8. Magas vérnyomás

A csuklóízület közepén, közvetlenül a kéztőcsont mögött. Naponta többször, közepes erősséggel nyomjuk a pontot százig számolva!

9. Gyomorbántalmak

A kisujj alapízületének külső részén. Hatvanig számoljunk el, közben erősen nyomjuk meg a terület!

10. Hányinger

A kézen, a hüvelykujj köröm alatti ízületének külső oldalán. Erősen nyomjuk a pontot egészen addig, amíg nem érezzük a javulást!

11. Láz

A tenyér és a kézhát találkozásánál, a hüvelykujj tenyérpárnájának élén, középtájon. Dörzsöljük össze kezeinket a pontokon, ezután nyomkodjuk meg az ujjunkkal, közben számoljunk el hatvanig!

Ügyeljünk a helyes technikára! Tapogassuk ki azt a kis területet, ahol a pontnak lennie kell. Ha bemélyedést érzékelünk, esetleg a szövet feszességében találunk eltérést, jó helyen járunk. Néha ez a rész kissé érzékenyebb lesz nyomás hatására, mint a környezete. A kezelést a jobb és a bal kézen is el kell végezni. A masszírozást csinálhatjuk a hüvelykujj, a mutatóujj vagy a középső ujj ujjbegyével. Ügyeljünk arra, hogy az ujjunk folyamatosan érintkezzen a kezelendő felülettel. Akut fájdalomnál finoman, krónikus panaszok esetében középerős nyomással stimuláljuk a szervezetet. A nyomás intenzitása szubjektív: ha túl erősnek érezzük, finomítsunk rajta. Amennyiben több pontot kezelünk, tartsunk legalább egy órás szünetet két pont masszírozása között, hogy a test feldolgozhassa a kapott ingert. Ne alkalmazzuk a módszert...

 • alkoholfogyasztás után;
 • sérült, beteg, gyulladt bőrfelszínen;
 • fertőző betegségek idején;
 • kartörés, különféle csont-, ízület-, izomsérülések, esetén, rándulások, ficamok heveny szakaszában;
 • közvetlenül műtét után;
 • súlyos szervi vagy keringési betegségnél, ha az első kezelés kellemetlen érzéseket váltott ki.
 • Kézfej

  1. Depresszió, étvágytalanság, fáradékonyság

  A kisujj gyűrűsujj felőli körömágyának szögleténél. Erősen - akár körömmel is - nyomkodjuk meg naponta többször!

  2. Fogfájás

  Mutatóujj hüvelykujj felőli körömágy-hajlatánál. Erősen nyomjuk a pontot addig, amíg nem csökken a fájdalom!

  3. Hasmenés

  Mutatóujj két oldalán. Naponta többször dörzsöljük végig két ujjal a mutatóujj két oldalát! Fentről haladjunk lefelé a csukló irányába, közben számoljunk el 60-ig!

  4. Székrekedés

  Mutatóujj két oldalán. Naponta többször dörzsöljük végig két ujjal a mutatóujj két oldalát. Lentről haladjunk felfelé a köröm irányába, közben számoljunk el 60-ig!

  5. Hátfájás

  A 4. és 5. kézközépcsont találkozásánál lévő mélyedésben. Közepes erősséggel nyomjuk a pontot addig, míg nem csillapodik a fájdalom!

  6. Ízületi problémák

  A tenyér és a kézfej határán, közvetlenül a csuklónál. Közepesen erősen nyomjuk a pontot, mialatt elszámolunk nyolcvanig! Naponta többször ismételjük meg!

  7. Magas vérnyomás

  A középső ujj mutató- és gyűrűsujj felőli oldalán. Két ujjunkat masszírozzuk lentről felfelé a köröm irányába, és számoljunk el közben hatvanig! Naponta többször ismételjük meg!

  8. Alacsony vérnyomás

  A középső ujj mutató- és gyűrűsujj felőli oldalán. Két ujjunkat masszírozzuk fentről lefelé a csukló irányába, és számoljunk el közben hatvanig! Naponta többször ismételjük meg!

  9. Fejfájás

  A 2. és 3. kézközépcsont találkozásánál lévő mélyedésben. Közepes erősséggel nyomjuk addig, amíg a fájdalom csillapodni kezd!

  10. Epegörcs

  A gyűrűsujj első ízületének a kisujj felé eső részén. Minél erősebbek a tünetek, annál enyhébben nyomjuk a pontot egészen addig, míg nem érzünk javulást!

  11. Gyomorfájás

  A kisujj körömágyának külső hajlatánál. Közepes erősséggel masszírozzuk egészen addig, amíg csillapodni kezd a fájdalom!

  A Jolly Joker pont Ha kinyújtjuk az ujjainkat, és a hüvelykujjat a mutatóujjhoz zárjuk, a kettő között, a kézfejen keletkezik egy izomdudor, amelynek a legmagasabb pontja igazi Jolly Joker. Főképpen az arcon lévő területek (fog, arcüreg, szem, fül) problémáinál vethető be, de általános fájdalomcsillapítóként, allergia ellen és általános immunerősítésre is használható. Ezt a pontot olyan erővel kell nyomni az ellenkező kéz hüvelykujjával, hogy helyileg enyhe zsibbadást vagy fájdalmat érezzünk. Panaszok nélkül is érdemes megmasszírozni napi rendszerességgel. Várandósság alatt viszont tilos a pont kezelése!

  A cikk forrása: Nők Lapja Egészség 2017. december-januári lapszám.

  A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

  Orvosmeteorológia
  Fronthatás: Hidegfront
  Maximum: +22 °C
  Minimum: +12 °C

  A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

  Hogy érzed magad?

  Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


  Hogy érzed most magad fizikailag?

  Hogy érzed magad?

  Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


  Milyen most a lelkiállapotod?

  Hogy érzed magad?

  Legjobban:
  Legrosszabbul:
  Kezdjük újra