Akupunktúra: varázslat vagy orvoslás?

A hosszan tartó fájdalmakra, visszatérő betegségekre - a hagyományos orvoslás mellett - segítséget nyújthat az akupunktúra is. A kínai módszer sok esetben eredményes, ám a gyógyíthatatlan kórokat ez sem tudja teljesen kikezelni.

Az akupunktúra szó eredeti jelentése tűszúrás, ám manapság a tűszúrásos kezelésen kívül még számos egyéb terápiás módot is használnak a kínai orvoslásban jártas szakemberek. Módszereiket a nyugati, hagyományos gyógyászat kiegészítőjeként tartják számon. Az 1997-es természetgyógyászati törvény szerint csak orvosi diplomával rendelkező gyógyász végezhet akupunktúrás kezeléseket.

Miért válasszunk kínai orvoslással foglalkozó gyógyászt?

"Az embert mi teljes egészében figyeljük és vizsgáljuk" - mondta a HáziPatika-com-nak dr. Joós Károly , a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának főtitkára, szakorvos és licence vizsgás akupunktőr. "Ha valaki belép a rendelőbe, és még nem esett át kivizsgáláson, először egy hagyományos vizsgálati sort kell elvégeznünk, és a nyugati diagnózis felállítása után kerül sor a páciens kínai orvoslás szerinti feltérképezésére. Ebbe tartozik például a nyelv vizsgálata vagy a pulzusdiagnosztika és a minden lehetséges problémára kiterjedő beszélgetés. Megfigyeljük, hogy a szervezet működése milyen irányban billent el az optimálistól. A kínai orvoslás öt különböző funkciókörre osztja fel a teljes szervezetet. Minden szerv, szövettípus, érzékszerv és minden lelki funkció beletartozik valamelyik csoportba. A lényeg, hogy megtaláljuk azokat az összefüggéseket, amelyek bár eltérő szervrendszerek között állnak fenn, mégis összefogják őket."

Az öt kört, a természetben jelen levő és testi funkcióinkkal analóg jellegű elemekről nevezték el, mint a fa, tűz, föld, fém és a víz. A tűz körébe tartozik szerveink közül például a szív, a fa energiakörébe a máj és az epe, föld elemű a lép, a fém elem képviseli a tüdőt és vastagbelet, a víz pedig a vesét és húgyhólyagot. A más-más körhöz tartozó szerveknél jelentkező panaszokat összegyűjtik, és megvizsgálják, mi lehet a probléma közös gyökere. Például egyetlen funkciókör kezelésével elérhető, hogy ne gyulladjon be a páciens szeme, ne legyen magas vérnyomása, elmúljon a migrénje és ne fázzon fel.

A szakember elmondása szerint a diagnózis felállítása után részletes tájékoztatást kapunk, hogyan változtassunk életmódunkon, akár tíz-tizenöt pontos házi feladattal (például az életmódváltoztatás felé tett lépésekkel) kiegészítve. Ezután felvázolják a kezelés lehetséges módjait, amibe beletartozhat többek között tűszúrásos akupunktúra, tartós tűkezelés, lézer akupunktúra, (amit elsősorban gyermekeknél és a tűszúrástól idegenkedő pácienseknél alkalmaznak), pontnyomásos kezelés, moxa terápia vagy köpölyözés is.

A kezelések hatékonysága

"Kivétel nélkül mindenkinél fel tudunk állítani diagnózist, egészséges embernél a betegség hajlamokról gyűjthetünk információt. Általában hatékonyan tudjuk kezelni többek között a visszatérő fertőzéseket, alacsony és magas vérnyomást, fogászati fájdalmakat, alvászavarokat, fejfájást, rándulásokat, műtét utáni fájdalmakat, derékfájást, epebántalmakat és a menstruációs panaszokat is. Számos betegségnél jó eséllyel tud segíteni az akupunktúra, ilyen például a gerincfájdalom, hasfájás, allergia és asztma, nem szervi eredetű impotencia, magas koleszterin és vérzsír szint, kövérség, övsömör , szkizofrénia, szamárköhögés, prosztatagyulladás, rákos eredetű fájdalmak" - sorolta dr. Joós Károly. Természetesen vannak olyan kórképek, amikor kizárólag jól képzett és megfelelő orvosi berendezésekkel felszerelt terapeuta tehet próbát a páciens állapotának javítására. "Ilyen eset többek között a kóma, gyermekeknél és fiatal felnőtteknél fellépő görcsök, agyvelőgyulladás, szívkoszorúér megbetegedés. Efféle kezelésekre azonban ma Magyarországon nemigen kerül sor" - mondta a szakember a Házipatika.com-nak.

"Egy példát kiemelve, kezeltem egy hölgyet, aki kisbabát szeretett volna, de közel egy évtizedig sikertelenül próbálkozott. A hagyományos diagnózis nem mutatott olyan elváltozást, ami ezt lehetetlenné tenné. Addig végeztük a kezeléseket, amíg kedvező változást láttunk hőmérsékleti görbéjének alakulásában, amely kiváló visszajelzést ad a reproduktiv szervek funkcionális állapotáról. Minden hónapban fokozatos javulás látszott, és a kezelést a pozitív terhességi teszt és ultrahangvizsgálat koronázta meg. A termékenységet meglehetősen jó hatásfokkal tudja erősíteni az akupunktúra, mi több, a lombikprogramok sikerességét is növelni tudjuk kezeléseinkkel" - fogalmazott dr. Joós.

"Mindenkinek tudunk segíteni, legalább a lazításban, a stressz- és fájdalomoldásban" - mondta az orvos, hozzátéve, hogy a nyugati orvostudomány által jelenleg gyógyíthatatlan betegségeken, mint a rosszindulatú daganat vagy autoimmun betegség - például szklerózis multiplex - a tünetek kezelésén kívül mást az akupunktúra sem tud tenni, ezt azonban hatékonyan. "Ha szükséges, tájékoztatjuk a pácienst, milyen hagyományos orvoshoz kell elmennie ahhoz, hogy esélye legyen a gyógyulásra. Nem tudunk segíteni életet veszélyeztető betegségek esetében sem, mint például a vakbélgyulladás."

Nem fájdalmas, de kellemetlen lehet

Arra a kérdésre, hogy mennyire fájdalmas az akupunktúrás tű szúrása, dr. Joós Károly úgy fogalmazott: nem olyan, mint az injekció vagy oltás. "Igyekszünk elkerülni a fájdalmat. A beszúrásnál a páciens annyit érez, mint egy szúnyogcsípés, és lassan haladunk beljebb. Közben érezhet zsibongást vagy melegséget, furcsa felfutó érzetet, de ez nem egyenlő a fájdalommal. Öt páciensből egynél lehet elérni, hogy egyáltalán ne érezzen fájdalmat, szintén ötből egy beteget bárhol megszúrhatunk, fájdalmat érez, mert alacsony a fájdalomküszöbe. A nagyon érzékeny páciensek kezelésére használjuk a lézer akupunktúrát, ami teljesen fájdalommentes."

Figyeljünk oda

"A nem orvosi végzettségű természetgyógyászok képzésében is van akupunktúrás modul, amin belül a fül öt pontjának kezelését tanulják meg" - mondta a szakember. "Ezek nagyon fontos pontok, sok esetben lehet velük segíteni, ám több pontot ők sem a fülön, sem a testen legálisan nem kezelhetnek. Nem képzett szakember megválasztásával nagy bajba is kerülhetünk. Például, ha a nem megfelelő feltérképezés vagy hozzá nem értés miatt nem derül ki a páciensről, hogy vérzékeny, akár az életébe is kerülhet egy félresikerült szúrás. Ezért is került a kínai orvoslási technika legális használata az orvosi diplomával rendelkezők repertoárjába" - hangsúlyozta dr. Joós Károly.

A veszélyek, de a sikeres kezelés nagyobb esélye miatt is igen fontos, hogy jó szakembert, orvost válasszunk. "A leghitelesebb információforrás egy jól tájékozott, és megfelelő kapcsolatokkal rendelkező hagyományos szakorvos lehet, de az ismerősök konkrét tapasztalata is sokat segít” - válaszolta kérdésünkre dr. Joós Károly. Szerinte jó irányadó lehet egy egészségügyi honlapon található "orvos válaszol" rovat vagy a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának tagsága is."

Dr. Joós Károly Dr. Joós Károly a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen általános orvosi karán végzett 2000-ben, majd tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen folytatta. 2007-ben itt tette le az úgynevezett licence vizsgát, azóta hivatalosan is a hagyományos kínai orvoslás művelője. 2002 óta foglalkozik az akupunktúra tudományával, 2010-ben a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának főtitkárává választották. A hagyományos kínai orvoslás gyakorlása mellett e gyógyászati ág elméleti és gyakorlati oktatója, foglalkozás-orvostan szakorvosként és általános orvosként is praktizál.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +22 °C

Általában sok napsütés várható, azonban - főként az ország keleti felén, kétharmadán - a déli, délutáni órákban erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás, erős, viharos széllökés és esetleg jégeső is kísérhet. A Dunántúl nyugati felén nem valószínű csapadék, legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy csapadékgóc. Az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon és északkeleten lesz élénk, néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében pár fokkal továbbra is melegebb lesz az idő, előfordulhatnak 40 fok körüli értékek is. Késő estére 20 és 31 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra