A hold útjai - a holdfázisok hatásairól

A hold évezredek óta lenyűgözi az embert. Ez az az égitest, amit leginkább magunkénak érzünk: figyeljük változását, mítoszokat szövünk köré, szimbólummá emeljük - szívesen ráfogunk jót, rosszat, igazodunk hozzá, vagy éppen haragszunk rá: része életünknek.

Lehull a lepel?

Mi mindent nem akartunk már a "mi" Holdunktól... Útját sumér, hindu, egyiptomi és azték istennők övezik, vele azonosítjuk a mitológiában és az asztrológiában a nőiességet, az anyaságot, a termékenységet. Változásához igazítjuk a kerti teendőket, helyesen táplálkozni, sőt még fogyni is vele szeretnénk. Babonákat szövünk köré: ki ne hallott volna a telihold áldatlan hatásairól, az álmatlan éjszakákról, a holdfényes éjszakákon fokozódónak vélt agresszióról, a betegségek rosszabbodásáról, a szaporodó balesetekről. Ma már tudjuk a statisztikákból, hogy a teliholddal kapcsolatban sem a pozitív, sem a negatív következmények nem bizonyíthatóak, egy dolog azonban tagadhatatlan: az évezredek óta öröklődő gondolati hagyományok lélektani hatásától nehezen függetleníthetjük magunkat.

Teliholdkor legjobb a szívműtét

A Rhode Island Kórházban végzett megfigyelés szerint azok az emberek, akik teliholdkor esnek át szívműtéten, különösen akut aortadisszekció miatti beavatkozáson, lényegesen alacsonyabb halálozási rátát, valamint gyorsabb felépülést mutatnak. Ez meg hogy lehet?

Holdnaptár és egyéb ritmusok

29,53 nap: pontosan ennyi egy holdhónap, azaz ennyi idő telik el két újhold között. A hold változásai szabad szemmel is jól megfigyelhetőek a Földről, nem véletlen tehát, hogy az ember, aki mindig is igyekezett égi megerősítést találni a földi jelenségekre, régóta párhuzamot von a növények, az állatok és a saját életében tapasztalt ciklusok és a holdfázisok között. A tudomány azonban szigorú velünk: azt állítja, hogy egyedül az ár-apály jelenség magyarázható a hold vonzásával, a többi szabályos ismétlődésnek (például a nők menstruációs ciklusának) nem okozója a hold változása, mindössze egymás mellett létező ciklusokról van szó, melyeket csupán az ember kimeríthetetlen fantáziája hoz egymással ok-okozati összefüggésbe.

A tudománnyal dacolva

No de hiába minden tudományos bizonyíték, illetve annak hiánya, ha az emberi lélek olyan, amilyen: szereti a kevésbé tudományos, ám hozzá sokkal közelebb álló magyarázatokat. És egyébként is: mi baj származhat abból, ha valaki a holdnaptár szerint műveli kertjét, és növő holdkor szüreteli a cukkínit, vagy ha kizárólag az Oroszlán jegyében járó hold idején vágatja le a haját? (Egyébként a tüzes jegyben járó (vizes) Hold furcsa kettősséget jelent: erős becsvággyal tűzdelt mélységes érzelmeket, valamint a nemes tettek véghezvitelét - elsősorban magunk felé kell megtennünk egy lépést. Amerre lelkünk vágyódik, arra kell most mennünk!)

Nem szabad lebecsülnünk semmi olyan tevékenységet, ami az önmagunkkal és a körülöttünk lévő világgal való törődést és így a külső-belső harmóniát szolgálja. Hasznunkra válik, ha a hold járásának megfelelően időről időre beiktatunk életünkbe egy-egy léböjtnapot, de ne essünk abba a hibába, hogy például egy fontos műtétet elhalasztunk, csak mert nem ítéljük kedvezőnek a hold állását.

A hold mindig is megbabonázta az emberiséget

A hold mindig is megbabonázta az emberiséget


Hol van akkor az igazság?

Valószínű, hogy a hold ügyében is sokféle az "igazság" - olyan dolog ez, amihez a 21. század emberének hozzá kell szoknia. A kor, amelyben élünk, rengeteg információval halmoz el bennünket, ugyanakkor a közös rítusokkal, a megfellebbezhetetlen tudással egyre fukarabbul bánik. Nekünk magunknak kell eldöntenünk, mi az, ami a javunkat szolgálja, és mi az, ami csak a terheinket növeli. A józan megfontolás nem hiányozhat életünkből e téren sem: csak ahhoz ragaszkodjunk, amit valóban magunkénak érzünk, ami növeli bennünk az odafigyelés és gondoskodás érzését. Csaknem biztosra vehetjük, hogy ezek pozitívan befolyásolják közérzetünket, és a környezetünkre is kedvező hatással van. Ennél jobb célt pedig nem is tűzhetnénk magunk elé!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag