A hold útjai - a holdfázisok hatásairól

A hold évezredek óta lenyűgözi az embert. Ez az az égitest, amit leginkább magunkénak érzünk: figyeljük változását, mítoszokat szövünk köré, szimbólummá emeljük - szívesen ráfogunk jót, rosszat, igazodunk hozzá, vagy éppen haragszunk rá: része életünknek.

Lehull a lepel?

Mi mindent nem akartunk már a "mi" Holdunktól... Útját sumér, hindu, egyiptomi és azték istennők övezik, vele azonosítjuk a mitológiában és az asztrológiában a nőiességet, az anyaságot, a termékenységet. Változásához igazítjuk a kerti teendőket, helyesen táplálkozni, sőt még fogyni is vele szeretnénk. Babonákat szövünk köré: ki ne hallott volna a telihold áldatlan hatásairól, az álmatlan éjszakákról, a holdfényes éjszakákon fokozódónak vélt agresszióról, a betegségek rosszabbodásáról, a szaporodó balesetekről. Ma már tudjuk a statisztikákból, hogy a teliholddal kapcsolatban sem a pozitív, sem a negatív következmények nem bizonyíthatóak, egy dolog azonban tagadhatatlan: az évezredek óta öröklődő gondolati hagyományok lélektani hatásától nehezen függetleníthetjük magunkat.

Teliholdkor legjobb a szívműtét

A Rhode Island Kórházban végzett megfigyelés szerint azok az emberek, akik teliholdkor esnek át szívműtéten, különösen akut aortadisszekció miatti beavatkozáson, lényegesen alacsonyabb halálozási rátát, valamint gyorsabb felépülést mutatnak. Ez meg hogy lehet?

Holdnaptár és egyéb ritmusok

29,53 nap: pontosan ennyi egy holdhónap, azaz ennyi idő telik el két újhold között. A hold változásai szabad szemmel is jól megfigyelhetőek a Földről, nem véletlen tehát, hogy az ember, aki mindig is igyekezett égi megerősítést találni a földi jelenségekre, régóta párhuzamot von a növények, az állatok és a saját életében tapasztalt ciklusok és a holdfázisok között. A tudomány azonban szigorú velünk: azt állítja, hogy egyedül az ár-apály jelenség magyarázható a hold vonzásával, a többi szabályos ismétlődésnek (például a nők menstruációs ciklusának) nem okozója a hold változása, mindössze egymás mellett létező ciklusokról van szó, melyeket csupán az ember kimeríthetetlen fantáziája hoz egymással ok-okozati összefüggésbe.

A tudománnyal dacolva

No de hiába minden tudományos bizonyíték, illetve annak hiánya, ha az emberi lélek olyan, amilyen: szereti a kevésbé tudományos, ám hozzá sokkal közelebb álló magyarázatokat. És egyébként is: mi baj származhat abból, ha valaki a holdnaptár szerint műveli kertjét, és növő holdkor szüreteli a cukkínit, vagy ha kizárólag az Oroszlán jegyében járó hold idején vágatja le a haját? (Egyébként a tüzes jegyben járó (vizes) Hold furcsa kettősséget jelent: erős becsvággyal tűzdelt mélységes érzelmeket, valamint a nemes tettek véghezvitelét - elsősorban magunk felé kell megtennünk egy lépést. Amerre lelkünk vágyódik, arra kell most mennünk!)

Nem szabad lebecsülnünk semmi olyan tevékenységet, ami az önmagunkkal és a körülöttünk lévő világgal való törődést és így a külső-belső harmóniát szolgálja. Hasznunkra válik, ha a hold járásának megfelelően időről időre beiktatunk életünkbe egy-egy léböjtnapot, de ne essünk abba a hibába, hogy például egy fontos műtétet elhalasztunk, csak mert nem ítéljük kedvezőnek a hold állását.

A hold mindig is megbabonázta az emberiséget

A hold mindig is megbabonázta az emberiséget


Hol van akkor az igazság?

Valószínű, hogy a hold ügyében is sokféle az "igazság" - olyan dolog ez, amihez a 21. század emberének hozzá kell szoknia. A kor, amelyben élünk, rengeteg információval halmoz el bennünket, ugyanakkor a közös rítusokkal, a megfellebbezhetetlen tudással egyre fukarabbul bánik. Nekünk magunknak kell eldöntenünk, mi az, ami a javunkat szolgálja, és mi az, ami csak a terheinket növeli. A józan megfontolás nem hiányozhat életünkből e téren sem: csak ahhoz ragaszkodjunk, amit valóban magunkénak érzünk, ami növeli bennünk az odafigyelés és gondoskodás érzését. Csaknem biztosra vehetjük, hogy ezek pozitívan befolyásolják közérzetünket, és a környezetünkre is kedvező hatással van. Ennél jobb célt pedig nem is tűzhetnénk magunk elé!

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég a Dunántúlon havazás, másutt havas eső, főleg keleten eső is várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag