FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Aszexualitás: a túlélés kulcsa?

Madarak és méhek? Ugyan már! A bdelloid rotifererek több millió éve kiválóan megvannak szex nélkül, köszönik szépen. Ezek a vízben élő egysejtűek eddig valahogy megmenekültek az aszexuális élőlényeket általában sújtó kihalástól, a Tengerbiológiai Laboratórium (MBL) munkatársai pedig most azt kutatják, hogyan.

A tudósok szerint a bdelloid rotiferek kifejlesztettek egy mechanizmust, amely segítségével képesek a DNS-üket ért káros mutációk korrigálására, így kerülték el a kihalást. Ennek a felfedezésnek a gyógyászatban is fontos szerepe lehet, hiszen a DNS-megújító képesség kulcsfontosságú tényező a rákgyógyászatban, a gyulladásos megbetegedésekben és az öregedésben.

Az állatvilágban a kétnemű élőlények meiózis útján javítják a DNS-t ért károsodásokat. A meiózis során a kromoszómák nem hasadnak ketté, hanem páronként rendeződnek el (egy az anyától, egy az apától), így a két új sejt kromoszómaszáma az eredetinek a fele (haploid állapot). A meiózis átalában az ivarsejtek szaporodásánál működik, így mikor a hímivarsejt, és a petesejt egyesül - az ivaros szaporodás legfontosabb hibajavító mechanizmusa, az ún. crossing-over után - helyreáll az eredeti, dipoidnak nevezett állapot. A bdelloid azonban aszexuálisan szaporodik, azaz saját klónját hozza létre a reprodukció során. De akkor hogyan bánik el a létét veszélyeztető genetikai mutációkkal?

A kutatók, hogy demonstrálják a bdelloid rotiferek egyedülálló DNS-megújító képességét, ionizáló gamma sugaraknak tették ki őket, amely normális esetben darabokra zúzza az élőlények génállományát. A kis egysejtűek azonban még hatalmas sugárzás mellett is képesek voltak a szaporodásra és túlélésre.

"Mivel a Földön természetes formában nem fordul elő ilyen mértékű sugárzás, képtelenség, hogy a bdelloid rotiferek fejlődésük során váltak immunissá a sugárzásra - nyilatkozta Dr. Mark Welch az MBI munkatársa - Ezért világos, hogy valamilyen más környezeti tényezőhöz való alkalmazkodásuk tette lehetővé hogy a sugárzásnak is ilyen mértékben képesek legyenek ellenállni."

A bdelloidok általában vízi környezetben élnek, leggyakrabban mocsarakban, pocsolyákban, de képesek teljes dehidratáció esetén is életben maradni akár évekig is. Ilyenkor mintegy kómába esnek addig, amíg újra vizes környezetbe nem kerülnek. A kiszáradás, csakúgy, mint a gamma sugárzás darabokra szakítja a rotiferek DNS-ét, ezért valószínű, hogy ugyanaz a mechanizmus, amely megóvja őket a kiszáradástól, egyúttal a sugárzás ellen is védelmet nyújt nekik.

"És ha ez igaz, hogyan képesek a bdelloidok újraépíteni a súlyosan károsodott DNS-üket? - teszi fel a kérdés Dr. Welch - Vajon több enzimmel rendelkeznek nálunk? Vagy hatékonyabbakkal?"

A bdelloid rotiferek rendkívüli túlélő képességüket valószínűleg annak köszönhetik, hogy képesek minden kromoszómájukból a megszokott kettőtől eltérően négyet reprodukálni, amelyek később is megmaradnak. Így a két plusz gén a továbbiakban mintául szolgál a károsodott DNS újraépítésében.

"Úgy gondoljuk ez a rendkívüli élőlény ennek a tulajdonságának köszönheti túlélését - nyilatkozta Dr. Welch - Mi pedig tovább folytatjuk a tanulmányozását, hátha később a humán gyógyászat számára is felhasználható ismeretek birtokába juthatunk."
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+7, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt számíthatunk több-kevesebb napsütésre, de közben fokozatosan vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag