Van, amiből jobb a bolti

Brit bőrgyógyászok arra hívták fel a figyelmet, hogy a biotermékek szerelmesei a bőrrákot kockáztatják a házilag kevert napvédő krémek használatával.

Az interneten tapasztalható aggasztó trend követői arra buzdítják az embereket, hogy használjanak kókuszolajat és méhviaszt bőrük védelmére, mert a bolti napkrémet "toxikus összetevőket" tartalmaznak. Egyesek azt állítják, hogy a sárgarépamag olaj, a málnamag olaj és a hasonló összetevőkkel készült krémek akár 50-es fényvédő faktorúak (SPF) is lehetnek – az egészségügyi szakemberek azonban ezt az állítást teljességgel elképzelhetetlennek tartják.

Sarah Williams, a Cancer Research UK rákkutató intézet munkatársa elmondta, hogy a bolti napvédő krémek úgy készülnek, hogy meg kell felelniük bizonyos szabványoknak. Az EU jogszabályai alapján használatuknak biztonságosnak kell lennie, és a csomagolásukon feltüntetett fényvédelem szintjét kísérleteknek kell igazolniuk. "Házilag készült napvédő krém esetében nem lehet tudni, milyen védelemben részesülünk, ha egyáltalán részesülünk bármilyenben" - állítja Williams.

Nem védenek a házilag kevert napvédő olajok

Dr. David Fenton londoni bőrgyógyász szerint a rák valós kockázata leselkedik azokra, akik bizonyított védelem nélkül teszik ki magukat a napfénynek.

"Fogalmunk sem lehet arról, mennyire biztonságosak ezek a termékek, ha a konyhaasztalon készültek" - véli a bőrgyógyász. "Azok, akik ilyen készítményekre bízzák magukat, a melanóma valós kockázatának teszik ki magukat." A kozmetikai cégek számos kísérletet végeznek, mielőtt egy SPF értéket társítanak valamelyik termékükhöz. Az iparág szigorú előírásai szerint mindegyik hatóanyagnak bizonyítottan stabilnak kell lennie akkor is, ha más összetevőkkel keveredik, az idő múlásával sem bomolhat le, és a krém egészében egyenletes koncentrációban kell jelen lennie.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a kisgyermekeket és a csecsemőket ne érje közvetlen napfény .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: