Önkielégítés: ne féljünk az érzékeinktől!

"Kezeket a paplan fölé" - ugye, ismerős? Talán nincs is még egy olyan szexualitással kapcsolatos téma, amelyet annyi vita és elhallgatás övezne, mint az önkielégítés. Pedig ez egy természetes, emberi dolog, és hozzájárulhat az élet teljesebbé tételéhez.

Egyedül van?

Az élet második felében, sajnos, nem ritka élethelyzet, hogy valaki átmenetileg vagy végleg egyedül van. Elvált, özvegyen maradt, párja elutazott, esetleg sohasem sikerült megtalálnia azt a társat, akihez hozzá kívánta volna kötni az életét - az okok mellékesek, de a magány, az elhagyatottság érzése mindenképpen fenyegetően leselkedik körülötte. Úgy érzi, senkinek nem fontos, senki nem szereti, és Ön sem tud senkit szeretni? Nincs, akihez hozzá lehetne bújni, nincs, aki örömet szerezne Önnek, és aki vágyna az Ön szeretetére, kényeztetésére? Akár arra törekszik, hogy ezen változtasson, akár belenyugodott ebbe az élethelyzetbe, első lépésként mindenképpen törekednie kell a lehető legjobb viszonyban lenni önmagával. Ismerje meg, szeresse meg, akivel együtt él: saját magát, testestől, lelkestől!

Hallottunk olyan pszichológusi véleményt, hogy ha az idősödő ember egyedül van, és kora, egészségi állapota, élethelyzete miatt kevés esélye van arra, hogy ez megváltozzék, akkor próbálja meg vágyait, érzéseit átirányítani más irányú kapcsolatokra, tevékenységekre, például élje ki magát a munkában, a családja körében, a nagymamai szerepben stb. Ez nagyon jó tanács, de én azért hozzátenném: "is". Legyünk őszinték: ha valakinek a testi érintés, a gyöngédség, a szex hiányzik, és eljut oda, hogy ezt legalább önmagának bevallja, akkor, bármennyire boldoggá teszi is egyébként a munkája, családja, ez a hiányérzete megmarad. Ez olyan, mint ha valaki szívesen enne egy adag tejszínhabos somlóit, de a cukrászdában azt mondanák, hogy pillanatnyilag inkább csülkös bablevest tudnak helyette ajánlani. Az is jó, de nem ott, nem akkor...

A legjobb társaságban

Szokták mondani: "Egyedül van? Akkor a legjobb társaságban múlatja az időt!" Ez így is van! Viszont ezt Önnek is át kell éreznie, tudnia kell! Ahhoz, hogy önmagával harmóniában tudjon élni, ismernie, értékelnie, becsülnie kell saját magát. Ki tudná azt szeretni, aki saját magát sem szereti, aki lehetetlennek tartja, hogy valaki vonzódhasson még hozzá, aki saját magát is lebecsüli? Nézze hát meg, milyen ember is Ön valójában, milyenné lett érett felnőtt korában, mik a szerethető, becsülhető tulajdonságai! Készítsen leltárt - ez a lassan elcsépelt pszichológusi terápiás jó tanács ebben az esetben is hasznos. Nézzen tükörbe: igen, egy középkorú embert lát, akinek a szeme és a szája körüli ráncokba már évtizedek története, sok sírás, sok nevetés van írva. De ez mind az Öné, az Ön egyéniségéhez tartozik! Jobb lenne egy élettelen, kivasalt gumiarc? Ugye nem! Gondoskodjon róla, hogy ne a kiábrándultság, a keserűség árkai, hanem a nevetőráncok mélyüljenek el: nincs jobb fiatalító életelixír egy mosolynál! Elégedetlen a testével, kövérnek, petyhüdt bőrűnek, vagy éppen csontosnak látja magát? De ez a test szolgálja Önt már fél évszázada, megélt vele sok jót és rosszat, minden porcikája megérdemli hát, hogy ápolják és szeressék, hogy minél tovább tegye a dolgát!

Kényeztesse magát!

Nincs, aki megajándékozná egy szép estével, aki kényeztetné magát? De azt senki nem tilthatja meg, hogy saját magát megörvendeztesse olyan élményekkel, amelyekkel most éppen más nem dobja fel az életét. Semmi akadálya, hogy most kivételesen ne a tévé elé üljön a tálcára tett vajas kenyérrel, hanem egy adag finomságot készítsen magának, sőt, egy pohár jó bort is töltsön hozzá. Tele van a polca jobbnál jobb cd-kel, válasszon hát egy kellemes zenét magának. Ejtőzzön egy félórát az illatos fürdővízben, majd ágyazzon meg magának. Készítsen oda ezt-azt, amire szükség lehet, kapcsoljon ki minden zavaró tényezőt, és ez egyszer ne a tévéhíradó rémségei, hanem megnyugtató, feloldó, kellemes gondolatok kísérjék el az elalvásig. Egyedül maradt önmagával - sebaj, most van idő és alkalom felfedezni saját testét. Hogy utoljára kamaszkorában csinált ilyesmit, akkor is lopva, restelkedve? Azóta többet tud a világ dolgairól, ma már tudnia kell azt is, hogy mennyi ostoba előítélet, sőt hazugság fűződik az önkielégítés tárgyköréhez. Higgye el, sem magának, sem másnak nem árt vele, az meg, ha kiegyensúlyozottabb derűvel, magabiztosabban jár-kel majd a világban, mert önmagával békében él, az a környezete szemében értékesebbé, vonzóbbá fogja tenni Önt is.

A férfiaknak egyszerűbb

Az önkielégítés technikájáról, lehetséges módjairól sok-sok részletes információt kaphatnak nők és a férfiak is Szexológia rovatunkban, az erotika témakörben. Ezeket most nem részletezném, de annyi biztos, hogy minden esetben igaz az, hogy először a fejben kell tisztázni a dolgokat. Ha a neveltetéséből fakadóan, vagy az önmagával való elégedetlensége, kisebbrendűségi érzései miatt szégyenérzettel telve fog bele, önmagának sem fog tudni igazi felhőtlen örömet szerezni. Ha viszont sikerül ezeken túllépnie, akkor nemcsak a jelenét teszi élhetőbbé, hanem egy lehetséges későbbi párkapcsolat útját is egyengeti. Ha tudni fogja, mert megfigyelte és gyakorolta, hogy mi okoz Önnek örömet, ezzel segítheti majd a párját is.

A férfiak örömérzete, "szexuális sikere" az ejakulációval egyértelműbben jelentkezik a nőkénél, orgazmus-készségük fiziológiailag biztosított, míg a nőké leginkább tanulással sajátítható el. Egy férfi többnyire már kora serdülő korában, az első éjszakai magömlés után megtanulja, hogyan érje el a feszültségenyhítő, kéjszerző orgazmust, és nagy többségük egész életében többé-kevésbé rendszeresen gyakorolja is, míg a nők még ma is csak kisebb arányban élnek az önkielégítés önmegismerő, örömszerző, stresszoldó stb. lehetőségével.

Éljen örömmel!

Azt ne higgye, hogy egyedül van a problémájával: már 1953-ban, a szexuális viselkedés első kutatóinak egyike, az amerikai Kinsey is megállapította, hogy a nők nemcsak jelentős számban gyakorolják az önkielégítést, hanem sikerrel is: "A szexuális tevékenység valamennyi típusa közül a maszturbáció az, amelyben a nők leggyakrabban kielégülnek. Az átlagos nő még a házassági közösülések jelentős részében sem jut el az orgazmusig, és ugyanez a helyzet a házasság előtti pettingek legnagyobb részében; de maszturbációinak legalább 95 százalékában eléri az orgazmust."

A technikai részletekhez sok jó tanácsot találhatnak Az önkielégítés tudománya - a női oldal című cikkünkben. Itt most a legfontosabbnak a lelki, tudati hátteret tartom: hogy ugyanazzal a nagyvonalúsággal, amellyel megajándékozza magát egy drágább kozmetikummal, egy szép utazással, "mert megérdemli", úgy engedje meg magának, hogy kirándulást tegyen az érzéki örömök birodalmába, felfedezve saját testét, örömérző képességét. Hogy aztán a simogatás, a masszírozás, a mellbimbó vagy a csikló, esetleg a hüvely izgatása okoz-e majd kellemes érzéseket, hogy kipróbál-e hozzá esetleg (neten is rendelhető) segédeszközöket is, vagy hogy szüksége lesz-e síkosítóra is, stb. - ez majd a gyakorlatban elválik, ez már magánügy, kinek-kinek a titka. Mindenkinek magának kell megismernie testét, reakcióit. Mindenesetre érdemes mindazt, amit megfigyelt, jól megjegyezni: egy későbbi párkapcsolatban jó szolgálatot tehetnek ezek az ismeretek, hiszen ha tud segíteni a partnerének abban, hogyan szerezhet Önnek örömet, hogyan juttathatja el a csúcsra, úgy sikeresebb, tartalmasabb, így tartósabb lesz majd a kapcsolatuk is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső