Nem magától értetődő az anyai szeretet

Összesen nyolc nő vehetett át díjat a Richter Terézanyu pályázatának eredményhirdetésén. Az anya-lánya téma tabukat döntött és könnyeket fakasztott, ám tanulsága volt, hogy a bennünk élő gyermek megérteni és megbocsátani szeretne.

Idén negyedik alkalommal adták át a Rácz Zsuzsa írónő által alapított és a Richter Gedeon gyógyszercég által támogatott Terézanyu díjakat. Az idei versenyre összesen 378 pályázat érkezett Magyarország 165 településéről, de Németországból és Romániából is küldtek műveket. A legfiatalabb pályázó 13, a legidősebb 81 éves. Az írásokat nyolctagú zsűri értékelte, köztük Dobó Kata színművésznő, Almási Kitti klinikai szakpszichológus és Akovács Éva, a Nők Lapja Psziché főszerkesztője.

Anya-lánya kapcsolat: súlyos téma

A 2013-as, nőknek szóló novellapályázat témája az anya-lánya kapcsolat volt, és mint Rácz Zsuzsa kifejtette, különösen nehéz volt az idei írásokat olvasni. "Arról beszélnek, amiről hallgatunk, pedig fáj" - fogalmazott, hozzátéve, hogy köszöni a bizalmat a pályázóktól, akik képesek voltak olyan tabukról írni, mint az alkoholizmus vagy a bántalmazás. Az ilyen témák ihlették az idén először átadott, úgynevezett Csendtörő különdíjat. Az írónő kiemelte: a pályázat célja, hogy párbeszédet kezdeményezzenek. Hangsúlyos téma volt az írásokban az anyai szeretet hiánya, amelyből kiderült, az anyai szeretet nem magától értetődő.

Ám Rácz Zsuzsa szerint egy közös volt a művekben: nem vádbeszédeket írtak, hanem megérteni és tanulni akartak, hogyan lehet másképp, jobban csinálni. Nagy tanulság volt, hogy a gyerekkori traumákból is föl lehet állni, a saját sorsunkat irányítani tudjuk és ezt a tudást gyermekeinknek is átadhatjuk.

Mint Beke Zsuzsa, a Richter Nyrt. kommunikációs vezetője hangsúlyozta: cégüknek fontosak a nők, nekik forgalmaznak készítményeket - például nemrég dobtak piacra egy új, originális készítményt a méhmióma kezelésére -, de a társadalmi felelősségvállalás is fontos számukra, ezért álltak eddig is a program mögé.

Vágy, hogy szeressük az édesanyánkat

A műveket elemezve Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus elmondta, míg a 20. század közepén még vezényelt volt, mit tehet egy anya, ma már nem kell egy sablonnak megfelelni, hanem a nők maguk választhatnak az utak közül és menet közben módosíthatnak is. A szakértő szerint a kétely új társadalmi jelenségként van jelen és a valódi felnőtté válás igénye és reménye hallatszik ki a szövegekből.

Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint nagyon felkavaró volt az idei téma, hiszen szinte mindenkinek van "anyabaja" vagy "apabaja". Előbbi azért nehezebb probléma, mert a gyermekeknek az anya az érzelmi biztonság központja. A szakértő kiemelte: nagy vágyunk, hogy szerethessük és jónak láthassuk az édesanyánkat, ezért sokszor felmentjük, próbáljuk idealizálni, amelynek viszont az a következménye, hogy a gyerek lelki vagy fizikai áldozat lesz. Hiszen a gyerekben az rögzül, hogy az anya viselkedése az ő hibája, ő nem csinált valamit jól. Az áldozatok ezért inkább csöndben maradnak, ritka és nehéz, ha ezt valaki felvállalja.

A klinikai szakpszichológus hozzátette: a szeretet korábban a gondoskodásban - főzés, mosás stb. - öltött testet, pedig a gyerek számára a minőségi idő a fontos. Mint Almási Kitti elmondta, a simogatás legalább olyan alapszükséglet egy babának, mint a szoptatás. Ma azonban már kitágultak a lehetőségek, a mai anyukák másképp szeretik a gyerekeiket. A szakértő azt is kiemelte, hogy a megbocsátás helyett az elfogadás a kulcsszó, hiszen így a két fél azonos szinten maradhatnak és senkinek sem kell a súlyt cipelnie a kapcsolatban. Mint fogalmazott, magunkkal kell harmóniába kerülni, ez pedig csak úgy lehetséges, ha elfogadjuk, ami a szüleinktől kaptunk.

A nyertesek

A díjazott pályaművekből Lázár Kati Kossuth-díjas színművésznő és lánya, Jordán Adél, valamint Sándor Kata olvastak fel, egy díjazott írását pedig Dobó Kata adta elő, videóüzenetben. A Senior különdíjas a 81 esztendős Gyéressy Antalné lett, aki megható történetet írt le édesanyja és saját maga önfeláldozásáról a világháború tükrében. A Richter intimzóna.hu különdíját tinédzser kategóriában a 17 éves, nagygyimóti Polgár Rékának ítélték oda.

A Csendtörő díjat a 33 éves Kvasz Éva, a törzspályázó-különdíjat pedig Bajáki Zsanett vehette át. A Richter különdíját a 42 éves Somogyi Angéla kapta. A harmadik helyezett Sudár Györgyi, a második Bibók Bea lett. A pályázat győztese a 37 éves Kucsinka Gabriella, aki az apai szigorról, édesanyja alkoholizmusáról, saját családi tragédiájáról és végül az újra egymásra találásról írt megható novellát.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)