Amit 40 év felett sem késő elkezdeni

Bizonyára sokan hallották már a mondást: "az élet 40 felett kezdődik". Egy friss kutatás szerint ez az erősítőedzésre is igaz, ami ugyanolyan előnyökkel jár a szívre nézve, mint ha 30 éves kor előtt kezdenénk el.

A Rennes-i Egyetem munkatársai David Matelot vezetésével a Hollandiában megrendezett EuroPRevent Kongresszuson számoltak be kutatásukról, amely során 40 egészséges, 55 és 70 év közötti férfit vizsgáltak Franciaországban. A résztvevőket az általuk végzett testmozgás szintje és az edzés megkezdésének életkora alapján csoportokra osztották.

Az első csoportba azok kerültek, akik egész életükben heti két órát edzettek, a második csoportba azok, akik 5 évig legalább heti 7 órát edzettek, és az edzést 30 éves koruk előtt kezdték el, a harmadik csoportba pedig azok, akik legalább heti 7 órát edzettek, de az edzést 40 éves koruk után kezdték el.

Az edzés mindegyik csoportban futás vagy kerékpározás volt. Az edzést 30 év alatt kezdők átlagosan 39 évet, vagyis 22 éves koruktól kezdve edzettek. Azok, akik 40 felett kezdtek el sportolni, átlagosan 18 évet, vagyis 48 éves koruktól kezdve edzettek.

Az edzés kardiológiai hatásainak megállapítására a kutatók maximális testmozgás közben mérték a résztvevők pulzusszámát és oxigénfelvételét. Az alanyokat ezen kívül szívultrahang vizsgálatnak is alávetették nyugalmi helyzetben és maximális testmozgásnál.

Amit 40 év fellett sem késő elkezdeni (Fotó: Europress)

Az eredmények azt mutatták, hogy az átlagos nyugalmi pulzusszám hasonló volt mindkét rendszeresen edző csoportban. Azoknak, akik 30 év alatt kezdtek el sportolni, 56,8 ütés per perc, a sportolást 40 felett elkezdőkben pedig 58,1 ütés per perc volt a nyugalmi pulzusszám. A maximális oxigénfelvétel is hasonlónak bizonyult a két edző csoportban. A rendszeresen nem edző csoport tagjaiban azonban sokkal magasabb nyugalmi pulzusszámot, és jelentősen alacsonyabb maximális oxigénfelvételt mértek.

Matelot az eredmények alapján úgy véli, sosem késő megváltoztatni az életmódunkat, és elkezdeni rendszeresen mozogni. A kertészkedünk.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: