Új gyógyszerek kapnak tb-támogatást

A Parkinson-kór és a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszerek is bekerültek a támogatott körbe.

Takács Péter, a Belügyminisztérium (BM) egészségügyi államtitkára bejelentette, hogy a kormány 38 betegségcsoportot és 52 terápiás szert fogadott be a társadalombiztosításba, ami mintegy 35-40 ezer beteg gyógyulását teszi könnyebbé.

A legmodernebb onkológiai és onkohematológiai, valamint a cukorbetegség és autoimmun, illetve autodegeneratív betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekről született döntés. Többek között a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszerek is bekerültek a társadalombiztosítás által finanszírozott körbe. A döntés költségvonzata 30 milliárd forint.

tb-támogatás gyógyszer
35-40 ezer beteget érint a támogatás módosítása. Fotó: Getty Images

Takács Péter beszélt a gerincet érintő izomsorvadás (SMA) szűréséről is. Ahogy azt mi is megírtuk, az újszülöttek szűrővizsgálata véget ért, már csak olyan gyerekek esetében kérhető, akik 2023. december 1. előtt jöttek a világra.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az elmúlt két évben lezajlott ingyenes szűrővizsgálat egy úgynevezett pilotprogram része volt, amelyre 400 millió forintot fordított a kormány. Hozzátette, hogy most a kiértékelés szakaszában vannak, és ha az a szakmai következtetés, hogy a szűrést fenn kell tartani, akkor azt mielőbb be kell fogadni a társadalombiztosításba. Megjegyezte, hogy már intézkedett arról, hogy az úgynevezett kódkarbantartó szakmai bizottság soron kívül foglalkozzon a témával. Az adatok alapján elsősorban azt vizsgálják, hogy az egész populációt kell szűrni a betegségre, vagy célzottan egy kockázati csoportra kell koncentrálni a vizsgálatokat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra