Tejföl vagy frissföl? Ez a különbség

Mennyiben különbözik a tejföltől a „frissföl”, a „finomföl” vagy a „farmföl”? Mutatjuk.

Mi a különbség a tejföl és a frissföl között? – ezzel a kérdéssel fordult a közelmúltban egy levélíró a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A teljes választ a hivatal Facebook-oldalán olvashatod el, de az alábbiakban mi is összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a témában.

nő tejtermékek között válogat
A tejtermékek kizárólag állati eredetű összetevőket tartalmaznak. Fotó: Getty Images

Ha nem szerepel a nevében a „tej”, utánzatról van szó

Fontos tudni, hogy ha az adott terméken nem a tejföl feliratot látjuk, hanem például „frissföl”, „finomföl” vagy „farmföl” van rajta feltüntetve, akkor egy tejfölimitátumról van szó. A legfőbb különbség az, hogy míg a tejtermékek kizárólag állati eredetű összetevőket tartalmaznak, addig a tej- és tejtermékutánzatokban az állati mellett növényi eredetű hozzávalók is megtalálhatók. Az utánzatok gyakori összetevője például a növényi zsír, de egyéb tejipari melléktermékek – például savó, permeátum és tejfehérje-koncentrátum – is lehet bennük.

Előnyeik is vannak az utánzatoknak

A fenti okok miatt a tejtermékutánzatok jellemzően olcsóbbak, mint a kizárólag állati eredetű összetevőket tartalmazó tejtermékek. Néhány esetben ráadásul sok ételintoleranciában vagy -allergiában szenvedő ember számára az egyetlen alternatívát jelentik a mindennapi étkezések során.

Ezért kellene naponta fél liter tejet meginni
Az egészséges és változatos étrendben a tejtermékek is kiemelt helyet foglalnak el. Mutatjuk, miért fontos, hogy az iskoláskorú gyerekek is rendszeresen fogyasszanak ezekből az élelmiszerekből.

A Nébih tájékoztatása szerint egyébként az ilyen imitátumok előállítása és árusítása teljesen szabályos. A gyártók azonban mindig kötelesek feltüntetni a címkén a felhasznált növényi zsírt és egyéb összetevőt, adalékanyagot.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy gyengén felhős marad az ég, csapadék nem várható. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra