Stresszes az élete? Költözzön a kertvárosba!

Azoknak az embereknek, akik zöldebb területre költöztek, az ötéves kutatási időszak végére nemcsak javult a mentális egészségi állapotuk, hanem ez a javulás tartósnak is bizonyult - állapították meg kutatók.

Az Exeteri Egyetem Orvosi Karának kutatói az parkok és kertek kialakítása a kis- és nagyvárosokban hosszú távú előnyökkel járhat a közegészségügy szempontjából.

Kutatásukhoz a több mint ezer ember részvételével készült British Household Panel Survey című közvélemény-kutatás adatait használták fel, amely Nagy-Britannia különböző részein található háztartásokat vizsgált. Az ötéves kutatási időszakban az alanyok évente töltöttek ki különböző kérdőíveket, amelyek egyike, az úgynevezett General Health Questionnaire (általános egészségügyi kérdőív), a mentális egészségre vonatkozó kérdéseket tartalmazott. A kutatók a városi zöldebb területekre költözött emberek eredményeit akarták összehasonlítani a kevésbé zöld városi területeken élő emberekével.

A légszennyezettség csökkenésével a mentális egészség is javul

A személyiségbeli különbségek, valamint a mentális egészséget befolyásoló egyéb tényezők, köztük a jövedelem, a munkahely és az iskolai végzettség számításba vétele után a szakértők kimutatták, hogy a zöldebb területekre költözött emberek átlagosan jelentős és hosszú távú javulást tapasztalnak mentális egészségükben.

A kutatást vezető Dr. Ian Alcock úgy véli, hogy eredményeik különösen az új zöld területek kialakítását fontolgató várostervező szakemberek számára lehetnek fontosak, mivel a kutatás szerint a zöld területek számának növelése hosszútávon tartós előnyökkel járhat a helyi közösségekre nézve.

A légszennyezettségnek számtalan hatása van a szervezetünkre. Nemcsak a hangulatunkra lehet tehát jó hatással, ha több időt töltünk zöld területeken, hanem például a testsúlyunkra is. Nagyobb és több zsírsejt halmozódott fel a hasi területen azokban az állatokban, amelyek aprószemcsés anyaggal szennyezett levegőjű közegben éltek (aprószemcsésnek nevezik a 10 mikrométernél kisebb szemcsékből álló szennyeződéseket, jellemzően a szálló por ilyen). Vércukorszintjük is magasabb volt azokéhoz képest, melyeket ugyanolyan táplálékon, csak tisztább levegőjű környezetben tartottak.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső