Sokkolta a lakosságot az üzemanyaghiány

Az autóvezetők csaknem háromnegyede tapasztalt üzemanyaghiányt az elmúlt napokban. Előrejelzések szerint csak egy-másfél hónap alatt fog rendeződni a helyzet.

A magyarok 73 százaléka tapasztalt az elmúlt napokban üzemanyaghiányt – derült ki a napi.hu megbízásából készült reprezentatív kutatásból. A felmérés is azt támasztotta alá, hogy kritikussá vált az üzemanyagellátás a magyar piacon. Mindez a teljes magyar lakosság több mint egyharmadát, az autósok háromnegyedét közvetlenül érintette.

A felmérés érdekessége, hogy a benzinkutak számától függetlenül, minden településtípuson azonos tapasztalatai voltak a fogyasztóknak. Sőt, Budapesten, ahol több hálózat van jelen, mint a kisebb településeken, és egymástól kisebb távolságra vannak a töltőállomások, nagyobb arányban számoltak be a problémáról, mint a megyeszékhelyeken vagy a községekben.

benzinárstop, infláció, üzemanyag
Ársapka már nincs, de a benzinre még várni kell. Fotó: Getty Images

A válaszok egybecsengése alátámasztja a piaci szereplők állításait, miszerint a hét elején kritikussá vált az üzemanyagellátás Magyarországon.

A benzinre még egy kicsit várni kell

A 2021 őszén bevezetett üzemanyagár-stopot december 6-án a Mol kérésére függesztette fel a kormány. A rendkívüli kormányinfón Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta, mekkora veszteséget okozott a cégnek az árstop. "Elmentünk a falig, a Mol eddig bírta, annak kell örülni, hogy több mint egy éven át fenntartható volt az intézkedés” - közölte Hernádi. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: addig volt értelme az ársapka fenntartásának, ameddig az ellátást így biztosítani lehetett.

Előrejelzések szerint egy-másfél hónap alatt rendeződhet az üzemanyagellátás, amelyhez nemcsak a kereslet csökkenésére, hanem az import visszaállítására is szükség van.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: