Otthonról így tudunk hatékonyabban dolgozni

A karantén és az otthoni munkavégzés miatt sokan érezhetik úgy, hogy a napjaik szinte egybefolynak és semmire nem marad idejük. Néhány tanácsot megfogadva azonban sokkal hatékonyabban beoszthatjuk a napunkat és nagyobb figyelmet fordíthatunk a számunkra fontos dolgokra.

A járvány terjedésével világszerte emberek milliói választották az önkéntes karantént, aki pedig tehette, a munkáját is az otthonából végezte el. Hónapokig szinte alig léptünk ki az ajtón, ami miatt nem is csoda, ha egyesek azt érezték, hogy a napok összemosódnak, az idő pedig sokkal gyorsabban telik a megszokottnál. Otthonról dolgozva ráadásul a munka- és szabadidőnk közötti határvonal is elmosódik, sokan pedig az állásukat féltve hajlamosak túlteljesíteni és akár órákkal kitolni a munkaidejüket. Ilyen körülmények között nehéz hatékonyan elvégezni a teendőket, érdemes ezért valamilyen rendszert vinni a napunkba. A CNN cikke bemutatott egy olyan technikát, amely segíthet menedzselni az időbeosztásunkat.

Így működik a Pomodoro-technika

Az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbben követhető időgazdálkodási módszer az úgynevezett Pomodoro-technika. Ennek lényege, hogy rövidebb intervallumokban dolgozva mindig egy-egy kijelölt feladattal foglalkozunk, majd azok végén hagyunk magunknak némi pihenőidőt. Az alábbi módon valósítható meg:

  • Gyűjtsük össze, hogy az adott nap milyen fontos feladataink vannak;
  • Válasszunk ki közülük egyet és 25 percen keresztül csak azon dolgozzunk;
  • Ha letelt a 25 perc, hagyjuk abba, amivel foglalkozunk és tartsunk 5 perc szünetet;
  • Három-négy ilyen 25 perces munkablokk után tartsunk egy hosszabb, félórás szünetet.

Az otthoni munkavégzést is megkönnyítheti ez a módszer. Fotó: Getty Images
Az otthoni munkavégzést is megkönnyítheti ez a módszer. Fotó: Getty Images

A rendszert kidolgozó Francesco Cirillo szerint - aki könyvet is írt a Pomodoro-technikáról - ilyen módon hatékonyabbá válhat a munkavégzésünk és a rövid szünetek beiktatásával szellemileg is frissek maradhatunk a nap végéig. Cirillo még diákként fejleszette ki ezt a módszert, amikor rájött, hogy vizsgaidőszakban a tanulásra fordított idő során egy sor olyan tevékenységgel (pakolászás, telefonok intézése, kávéfőzés) rabolta az idejét, amely a figyelmét is elvonta a tananyagról. A pomodoro szó egyébként olaszul paradicsmot jelent, és arra a paradicsom alakú órára utal, amit édesanyja a konyhában használt sütéskor. Ezen a szerkezeten állítgatta be a 25 perces intervallumokat, melyek során csak és kizárólag a tananyagra koncentrált.

Ez a technika kevésbé hatékony azokban a munkakörökben, ahol párhuzamosan több dologgal is kell foglalkozni, a multitasking azonban több kutatás szerint sem olyan hatékony, mintha a figyelmünket egyetlen dologra tudnánk koncentrálni. Mikor összeírjuk, érdemes a feladatokat sorba rendezni aszerint, hogy melyek a legfontosabb teendők, és melyek azok, amikkel nem kell annyira sietni. Így először a sürgős feladatokkal foglalkozhatunk úgy, hogy nem vonják el a figyelmünket más, kisebb prioritást élvező dolgok.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)