Mik azok a kis számok a műanyagtermékek alján?

Mindenki találkozott már velük, de ha hiányzik a megoldókulcs, a műanyagtermékek számkódjai nem sokat mondanak. Pedig fontos szerepük van az újrahasznosításban, és tájékoztatják a fogyasztót is, hogy miféle anyaggal került kapcsolatba. Felfedjük a titkot.

Manapság már számtalan műanyagot használunk, e sokféleség pedig annak az eredménye, hogy az igen különböző tulajdonságú plasztikok más-más célra alkalmazhatóak. Van, amelyik hőre keményedik, a másik lágyul, az egyik ellenáll a savaknak is, a másik pedig igen gyorsan lebomlik a természetben. Van, amelyik szilárdabb az acélnál, és van, amelyik szó szerint pehelykönnyű. A hétköznapokban azonban általában a műanyagok korlátozott körével találkozunk, és hogy ezeket könnyebb legyen azonosítani, kódokkal látják el őket.

RIC-kód
RIC-kód a műanyageszközön. Mindenről megtudhatjuk, hogy milyen műanyagból készült.

Ezek az úgynevezett RIC-kódok (Resin Identification Code - RIC) az egyes anyagok azonosítására szolgálnak, és segítenek abban, hogy az újrahasznosítás során szétválogathatóak legyenek. Ezért a műanyagtermékek aljára három nyílból álló, háromszög alakú kis jelet nyomnak, amely körbefogja a kódszámot. Gyakran az anyag nevének rövidítését is a kód mellé nyomják. A kis azonosító emblémák 1-től 7-ig vannak számozva, jelentésüket pedig az alábbiakban fedjük fel.

1. PET, azaz polietilén-tereftalát

Gyakran találkozhatunk vele üdítőitalos vagy ásványvizes palackok képében, de ilyen műanyagot használnak az étolajok, a mogyorókrémek, sőt a borok és sok egyéb élelmiszer kiszerelésénél is.

2. HDP, azaz nagy sűrűségű polietilén

Háztartási vegyszerek, mosószerek és tej tárolására szokás használni a háztartási termékek piacán.

3. V vagy PVC, azaz polivinil-klorid

Az egyik legrégebben kifejlesztett és legsokoldalúbb műanyag. Például a gyorséttermi tányérok és étkészletek is ebből készülnek.

4. LDPE, azaz kis sűrűségű polietilén

Ez a zsugorfóliák és többnyire a bolti zacskók alapanyaga.

Több kutatás is igazolta már, hogy a műanyag csomagolások és tárolóedények egy részéből veszélyes anyagok szivároghatnak át a benne lévő élelmiszerbe. Magyar tudósok is vizsgálják ennek hatásait. Részletek!

5. PP, azaz polipropilén

A szívószálakat , illetve a kefires, joghurtos, tejfölös és hasonló poharakat, kelyheket is ebből állítják elő.

6. PS, azaz polisztirol

Ebből készült golyócskákkal vagy "nudlikkal" töltik ki a törékeny holmik csomagolásakor a dobozok belsejét. De a hőtartó poharakat vagy a hőszigetelő paneleket is ebből gyártják.

7. Egyéb

Ez a szám többnyire azt jelenti, hogy többféle műanyag keverékével van dolgunk. A felhasználási igények miatt változatosak az anyagok is, hiszen a ruhaiparban használatos műszálak , az edények tapadásmentes felülete, az elektromos szigetelés, a villamos szerelvények, az elektromos eszközök alkatrészei, a laminált parketta vagy bútorlap felülete, az adathordozók, a szemüveglencsék, a gépkocsik alkatrészei stb. ebbe a kategóriába sorolt anyagokból készülnek.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)