Még tovább drágul a hús

Az előző hetekben már emelkedett az élő sertés ára, de elemzések szerint várhatóan a drágulás itt még nem áll meg. Ennek oka, hogy a húsipari cégek eddig csupán megnövekedett költségterheik egy részét tudták érvényesíteni a fogyasztói árakban.

Az elmúlt egy évben már több mint 50 százalékkal, vagyis több mint a felével emelkedett az élő sertés ára - mindez forintban számolva. Ez nagyrészt leköveti az uniós piaci folyamatokat, mivel euróban nézve is 40 százalék feletti volt a drágulás. A különbség pedig betudható a forint gyengülésének - magyarázta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Miért barnul be a nyers hús? A boltokban vásárolva rendszerint a vonzó, világos színű húsokat keressük. Csakhogy ez nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy az adott áru tényleg friss. Korábbi cikkünkből megtudhatja, mi adja a nyers hús színét.

A Hússzövetség vezetője a Világgazdaság keddi számában kifejtette azt is, hogy az egész Európára kiterjedt drágulás hatással lesz a magyar húsipari cégekre is, hiszen fontos alapanyaguk a sertés.

A magyar húsipari cégeket különösen érzékenyen érinti az élő sertés áremelkedése. Fotó: Getty Images
A magyar húsipari cégeket különösen érzékenyen érinti az élő sertés áremelkedése. Fotó: Getty Images

Ha a cégek önköltségét nézzük, akkor tőkehúsok esetében majdnem kétharmadát, a készítményeknél pedig legalább a felét adja az élő sertés ára. A szakértők szerint emellett a további dráguláshoz hozzájárul az is, hogy emelkedtek a bér- és energiaköltségek is.

Az elemzés szerint extrém piaci szituációk esetén számíthatunk csak árcsökkenésre a közeljövőben. Ilyen hatással lehet például, ha a kínaiak nem tudják átvenni az Európából hozzájuk érkező húst, mert a szállítmányok nem is indulnak el. Kínának egyébként azért van ilyen kiemelkedő befolyása az európai árakra, mert az ott pusztító afrikai sertéspestis óta 80 százalékkal megnőtt az export.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső