Koronavírus: jó, ha így mosogatunk

A kezünket úgy tudjuk a leghatékonyabban megtisztítani, ha rendszeresen megmossuk langyos, szappanos vízzel. De mi a helyzet a koszos edényekkel, tányérokkal, poharakkal?

El lehet-e kapni másodszor is a koronavírust? Részletek itt.

A mosogatószerek fő funkciója, hogy segítségükkel eltávolíthassuk a zsírokat, szennyeződéseket, ételmaradékokat. Joy Phillips, a San Diego State University professzora szerint azonban a kórokozók, így a vírusok ellen is hatékonyak. A szappanhoz hasonlóan bár nem ölik meg a "betolakodókat", feloldják azokat a felületekről, és a víz segítségével bejuttatják a lefolyóba, azaz hatástalanítják. Mint azt a szakember hangsúlyozza, a célnak - vagyis a baktériumok feloldásának és a vírusok inaktiválásának - bármilyen mosogatószer vagy szappan megfelel.

A mosogatószerek feloldják a kórokozókat a felületekről.
A mosogatószerek feloldják a kórokozókat a felületekről.

Noha léteznek antibakteriális mosogatószerek, nem szükséges ilyet beszereznünk. Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszereket és élelmiszereket bevizsgáló szervezete (FDA) aláhúzza: egyelőre nincs konkrét bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az antibakteriális termékek hatékonyabbak lennének a kórokozókkal szemben, mint a hagyományos készítmények. Phillips kiegészítésképpen arról is beszélt, hogy a mosogatógépben viszont valóban elpusztulnak a vírusok, köszönhetően a forró víznek. Ehhez a szakember szerint már 55 Celsius-fok is elég lehet.

Hasznos tippek mosogatáshoz

Mosogatásnál érdemes egyébként még néhány dologra odafigyelni a biztonságunk érdekében. Rendszeresen cseréljük, fertőtlenítsük a mosogatószivacsot, így elkerülhetjük, hogy valami olyannal tisztítsuk meg az edényeket, amiben hemzsegnek a kórokozók. Phillips és az amerikai járványügyi központ (CDC) egyaránt azt ajánlja, hogy ha kézzel mosogatunk, forró vizet használjunk. Ez természetesen hosszú távon károsíthatja kezünk érzékeny bőrét, így érdemes kesztyűben végezni a műveletet, ami csökkenti a negatív hatásokat.

A mosogatásnál legyünk nagyon körültekintőek, az evőeszközökre, poharakra érdemes a szokásosnál több időt szánni. A CDC végezetül kiemeli, hogy ha olyan mosogatásra váró edényeket fogtunk meg, amelyeket egy fertőzött használt (és még nem mostuk el azokat), alaposan mossunk kezet.

Forrás: insider.com

Attól, hogy a világ szétesik, nekünk nem kell szétesni vele - kimerítő, de hasznos kötelező olvasmány a mentális trükköktől az egészen konkrét álláslehetőségekig az nlc.hu oldalán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés