Higiéniai hibák, amiket naponta elkövetünk

Apróságnak tűnnek, éppen ezért követik el sokan az alábbi higiéniai hibákat. Ezzel pedig akár egészségüknek is árthatnak.

Körömrágás

Gyakran észre sem vesszük, mikor egy stresszesebb, feszültebb pillanatban önkéntelenül is rágni kezdjük a körmeinket. A rossz szokás azonban nemcsak esztétikai problémákat okoz, hanem akár egészségünket is veszélyeztetheti. Csúnya fertőzések és gyulladások támadhatják meg így a szervezetünket.

A körömrágásról azért kell minél hamarabb leszokni, mert a köröm alatt felgyülemlett szennyeződések tökéletes közeget biztosítanak a baktériumok szaporodásához. A körömrágás tehát nem csupán esztétikai problémához, hanem szalmonella vagyE. colifertőzéshez is vezethet.

Fültisztítás

Fülünk valójában képes az öntisztulásra, éppen ezért a napi tisztálkodás során elegendő lenne csak megmosni és megtörölni a hallójárat bemenetét. Mivel azonban sokan nem tudnak erről, nagyon elterjedt dolog fültisztító pálcikát használni, ami viszont könnyen okozhat hallójárat-gyulladást vagy akár hallásromlást is. Ilyenkor ugyanis a spontán tisztulást megakadályozva befelé, a dobhártya irányába toljuk a felhalmozott fülzsírt, amelyre további zsír- és szövettörmelékek rakódhatnak, ezáltal pedig fülzsírdugó alakulhat ki.

higiénia, kézmosás, egészség, fertőzésveszély
A kézmosás az egyik legjobb és legegyszerűbb módja a betegségek elkerülésének.Fotó: Getty Images

Nem mosunk kezet vécéhasználat után

Egy nemrég készült felmérés szerint az emberek hajlamosak kihagyni a kézmosást mosdóhasználat után - úgy vélik ugyanis, hogy ez a néhány másodperces művelet csak felesleges időpocsékolás. Holott a kézmosás az egyik legjobb és legegyszerűbb módja a betegségek elkerülésének.

Nem cseréljük rendszeresen a fogkefénket

Fogkefénk a baktériumok melegágya, több milliónyi is összegyűlhet a fején, ez pedig egészségügyi gondokat is okozhat. Éppen ezért a fogorvosok azt javasolják, hogy kéthavonta cseréljük.

Nem takarítjuk rendszeresen mindennapi használati tárgyainkat

Ön mikor tisztította meg utoljára a tévéje távirányítóját, okostelefonját, számítógépe billentyűzetét vagy akár csak a fiókok fogantyúját? Ezeket nap mint nap használjuk, takarításukról viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig milliónyi baktérium telepedhet meg rajtuk.

Forrás: brightside.me

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)