Ezekre figyeljünk, ha hitelt veszünk fel

Egy hitel mindig kényes kérdés, alaposan át kell gondolnunk, melyik banknál és mekkora összeget veszünk fel, és hogy mekkora törlesztőt tudunk fizetni.

Az RTL gyűjtése nyomán bemutatjuk a legfontosabb szempontokat, amelyeket figyelembe kell vennünk, ha hitelt készülünk felvenni.

1. A jó hitel valójában beruházás. Lehetőleg olyan célt szolgáljon a hitel, amely megtérül, akár anyagi értelemben is. Ilyenek például az egészségügyi kiadások, a tanulás, a jogosítvány megszerzése, vagy egy energetikai korszerűsítés.

2. Ne vegyünk fel hitelt mindenáron! Adósságcsapdához vezethet, ha olyasvalamire veszünk fel hitelt, ami egyébként mellőzhető, mint például egy nyaralás, egy esküvő stb. 

3. Versenyeztessük a hiteléért a bankokat, hasonlítsuk össze az ajánlatokat! Ne csak a számlavezető bankunk ajánlatát nézzük meg, hiszen sokat spórolhatunk akkor, ha egy másik bank ajánlata kedvezőbb. 

4. Ha sokféle hitelünk van, fontoljuk meg a hitelkiváltást! Ha többféle, magas kamatozású hitelünk is van már – például folyószámlahitel, áruhitel –, és ezeket nehezen törlesztjük, érdemes lehet kiváltani egyetlen, alacsonyabb kamatozású kölcsönre.

hitel
Rengeteg tényezőt figyelembe kell vennünk, mielőtt döntenénk a hitelről. Fotó: Getty Images

5. Igényeljük online! Több tízezer forintot is spórolhat, aki online igényel személyi kölcsönt. 

6. A bankba érkező jövedelem olcsóbb hitellel jár. Akkor is kedvezőbb feltételekhez juthatunk, ha a banknál vezetett bankszámlára utaltatjuk a jövedelmünket. Akár több százalékkal csökkenhet a hitel kamata és a teljes hiteldíj mutató (THM) ebben az esetben.

7. A THM fontosabb lehet a kamatnál. A THM azt mutatja meg, valójában mennyibe is kerül a kölcsön. A kamaton túl ugyanis már tartalmazza az egyéb, jellemzően a hitelfelvételkor felmerülő költségeket is, például az adminisztrációs díjakat.

8. Gondoljunk a következő évekre, előtörlesztésre is! Vegyük figyelembe, hogy bármi változhat a következő évtizedekben: fontos lehet, hogy ha elő- vagy végtörleszteni szeretnénk, az ne kerüljön sokba.

9. Ha nem tudunk törleszteni, időben keressük meg a bankot! Ha bármi miatt (munkahely elvesztése, betegség stb.) nem tudjuk törleszteni a hitelünket, minél előbb keressük fel a bankunkat, és egyeztessünk a lehetséges megoldásokról. Az is lehet, hogy hitelfedezeti, jövedelempótló, vagy életbiztosítást kötünk a hitelfelvételkor, amelyek ilyen nem várt helyzetekben tudnak segíteni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet és az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. Addig kevés gomolyfelhő lesz felettünk, melyekből csapadék nem alakul ki. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. Késő este általában 17 és 24 fok között alakul a hőmérséklet. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra