Ennyit keres ma egy pályakezdő

A húszas éveikben járó fiatal magyarok átlagos nettó jövedelme 2023 első negyedévében 182 ezer forint volt, egy év alatt 40 ezer forinttal, több mint 28 százalékkal nőtt. A korosztály több mint 13 százalékának ugyanakkor semmilyen jövedelme nincs, míg 11 százalékuk több mint 400 ezer forintból gazdálkodhat – derült ki a K&H ifjúsági indexéhez készült jelentésből.

A 19 és 29 év közötti fiatalok pénzügyi helyzetét vizsgáló elemzés szerint az elmúlt három évben hullámzó volt a korosztályhoz tartozó fiatal magyarok személyes havi nettó jövedelme, és nagyok az egyéni különbségek is. A 2020. első negyedévi mérés szerint 131 ezer forint volt a vizsgált korcsoport nettó személyes jövedelme, amely 2021. első három hónapjára 123 ezer forintra csökkent, egy évvel később pedig 141 ezer forintra emelkedett.

fizetés, fiatal, munka, kereset, átlagjövegedelem
A fiatalok keresete igen nagy szórást mutat. Fotó: Getty Images

A felmérés válaszadóinak 14 százaléka 50 ezer forintnál kisebb havi jövedelemről számolt be, 9 százalékuk 50-74 ezer, 5 százalékuk pedig 75-99 ezer forinttal rendelkezik. A vizsgált korosztályban tehát 10-ből 4-en kevesebb, mint 100 ezer forintból gazdálkodhatnak egy-egy hónapban, 11 százalékuk viszont több mint 400 ezer forintot visz haza havonta. A férfiak 214 ezres, a nők 148 ezres átlagos jövedelemről számoltak be. A 19-25 évesek átlagos 175 ezer forintos bevételével szemben a 26-29 éveseké már 193 ezer forintot tesz ki. A reprezentatív online kérdőív 500 fiatal megkérdezésével készült február közepén.  

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról is, hogy a 16 és 30 év közötti korosztály 79 százaléka fél attól, hogy nem fogja tudni megvalósítani az álmait pénzügyi szempontból.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra