A magyarok szerint ez kell az idilli nyugdíjas évekhez

Bár nincs előre megírt, biztos recept arra, hogy mi kell a boldog időskor megteremtéséhez, a 30 év feletti magyar lakosság úgy véli, a harmadik X betöltése után már változtatni kell az addigi életvitelen a cél elérése érdekében.

A magyarok szerint leginkább biztonságos döntésekre, valamint spórolásra van szükség ahhoz, hogy elejét lehessen venni az időskori, pénzügyeket érintő aggodalmaknak - derült ki egy hazai nyugdíjpénztár kutatásából. A felmérés arra is rámutatott, hogy minél hamarabb kezdődik el az előtakarékosság és a tudatos gondolkodás, az annál kifizetődőbb lesz a későbbiekben.

Váratlan kiadásokra, lakásra és a nyugdíjas évekre tesznek a legtöbben félre Magyarországon. A pandémia miatt azonban a megtakarítások összeges is visszaesett a háztartások több mint felében.

Az időben elkezdett felkészülés a kulcs

A munkában töltött hosszú és fárasztó éveket követően mindenki boldog és kiegyensúlyozott nyugdíjas években reménykedik, és várjuk, hogy learathassuk a munkával töltött hosszú évek beígért gyümölcsét. Ahhoz azonban, hogy ez ne csak egy távolban lebegő álom maradjon, időben el kell kezdeni a felkészülést.

nyugdíj, nyugdíjas évek, időskor
Mindenki boldog és kiegyensúlyozott nyugdíjas években reménykedik.Fotó: Getty Images

Egy hazai bank nyugdíjpénztára kíváncsi volt arra, vajon mennyire gondolkodnak előrelátóan a magyarok, ezért kutatást végzett a gazdaságilag aktív lakosság körében. Mint kiderült, a válaszadók 37 százaléka saját bevallása szerint a felnőttkor előrehaladtával igyekszik biztonságos döntéseket hozni, míg 32 százalék azt állítja, hogy nagyobb figyelmet szentel az anyagi biztonságra és a spórolásra. A 30 év feletti korosztály csaknem egyharmada már fontosabbnak tartja a családjával töltött időt, 29 százalékuk pedig kevesebbet jár el bulizni, mint korábban.

De biztosan ezekre a hozzávalókra van szükség a kiegyensúlyozott időskorhoz?

Ugyan ki más tudna hitelesebb választ adni erre, mint aki már belépett a nyugdíjas éveibe? Éppen ezért a 60 év felettiek véleményét is kikérték az elmúlt 30 évükben kialakított változásokra vonatkozóan. A megfontoltabb döntések és az anyagi biztonság körükben is kiemelkedően fontosnak bizonyult. Meglepő lehet azonban, hogy a szórakozási szokásokról másképp vélekedtek: csupán 22 százalékuk állította, hogy 30 éves kora óta kevesebbet járna el bulizni, mint azelőtt.

Az öngondoskodást nem is szükséges egy bizonyos kor eléréséhez kötni. A fiatalok akár már a munkába állásuk első napjától, kis összegben is elkezdhetik a nyugdíjcélú megtakarítást, emelte ki a nyugdíjpénztár szakértője. Az idilli nyugdíjas évek legfontosabb hozzávalója tehát a felkészültség, legyen szó hosszú távú tervezésről, anyagi biztonságról vagy körültekintő döntésekről.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: