"A 93 éves nagymamám a legnagyobb sikerem"

Fülöp Levente korábban az Egyesült Államokban dolgozott egy fitneszstúdióban, de már Magyarországon hirdeti tovább az egészséges életmód szerepét. Legfontosabb mentoráltja a 93 éves nagymamája, aki minden tanácsát megfogadja.

Csak csapvizet kért, de abból két nagy pohárral is ivott. Az interjúról masszázsra rohant, amely a másnapi masters úszó világbajnokságon való indulás előkészületeihez tartozott. Fülöp Levente az egészséges életet a táplálkozás és a mozgás oldaláról is tökéletesen ismeri és követi. Bár még csak 39 éves, korosztályát meghazudtolóan jó formában van, így nagyon is érdemes odafigyelni rá.

A hosszú élet titka: 17 évvel is tovább élhetünk Vajon tényleg kapnánk még 17 évet, ha elhagynánk a dohányzást, a vörös húsokat, a cukrot és a tunyulást? Mit tudnak a japánok és mit a 100 év felettiek? - válaszok a cikkben !

"Gyerekkorom óta szemlélem az embereket, és azt látom, hogy szinte mindenkinek van valami nyavalyája. Sajnos a saját családomban sem volt másként. Nem kellett sok idő, hogy észrevegyem az összefüggéseket a betegség és az önpusztító életmód, az alkohol, a cigaretta , az egészségtelen ételek között, amit csak tetéz a mozgásszegény élet. Akkoriban még javában Amerikában éltem, és meg kell hogy mondjam, ott még rosszabb a helyzet, mint Európában. Egy 60-65 éves ember nem találja furcsának, hogy esetleg már pelenkázzák, és vígan közlekedik a motoros rokkantkocsijával" - eleveníti fel Levente az eszmélés korszakát. Mint mondta, a helyzet annyira súlyos, hogy a szülei helyett ma már csak a 93 éves nagymamája él.

Csillagászattól a fitneszteremig

Ami Levente családjában történt, végképp az egészséges életmód felé terelte a figyelmét. Elhatározta, hogy nem lesz magatehetetlen öregember, és tudatos életmóddal tesz az egészségéért. "Állítom, hogy az emberi élet határa nem 120 év, ahogy mondják, hanem inkább 150. Sokat foglalkoztam a témával, minden hozzáférhető tanulmányt elolvasok, pedig eredetileg nem is erre a pályára készültem. Fizikát tanultam, csillagász akartam lenni. De már a gazdag San Franciscóban is fitneszstúdióban dolgoztam, életre szóló tapasztalat volt, amiket a vendégeken láttam. Igyekeztem mindenféle táplálkozási hóbortot megismerni, de azt is tudni akartam, hogyan élnek azok az emberek, akikhez kapcsolódik a módszer. Ha túlsúlyosan, infarktusban halt meg, mint dr. Atkins - az alacsony szénhidráttartalmú Atkins-diéta atyja -, már léptem is tovább" magyarázta.

Fülöp Levente az USA után Magyarországon hirdeti az egészséges életmód fontosságát
Fülöp Levente az USA után Magyarországon hirdeti az egészséges életmód fontosságát

Levente szülei mindig úgy emlegették Magyarországot, hogy egyszer majd végleg hazatérnek oda. De csak egyszer, még kisgyermekként tért haza négy évre a nagyszüleihez Fertőszentmiklósra és Szegedre. "Ez életem legmeghatározóbb időszaka volt. Az utcán játszottam a többi gyerekkel, és azt ettük, ami a kertben termett. Közben megtanultam magyarul. Ma, amikor négy nyelven beszélek, és azt kérem mindenkitől, javítsák, ha hibát vétek a magyarban, a nyugat-magyarországi nyelvjárást is igyekszem levetkőzni. Mindig visszavágytam ide, amit ez év januárjában tudtam valóra váltani. Előtte már két évet dolgoztam Németországban, az egyik autógyárban, mint informatikus. Aztán megláttam egy német fitneszstúdió-lánc menedzseri állására szóló hirdetését a magyarországi terembe. Megpályáztam, felvettek" - emlékezett vissza.

A szivárvány minden színe a tányérjára kerül

Levente napi munkája mellett előadásokat is tart az érdeklődőknek, mert szeretné, ha mindenki megértené, hogyan vigyázhat magára. Vallja, hogy az ember legnagyobb természetes ellensége saját maga. De nemcsak tanítja, maga is éli a fiatalon tartó életet. Ennek köszönhetően ma, majdnem 40 évesen jobb erőben érzi magát, mint 19 évesen. Mindezt úgy, hogy egyszerűen csak odafigyel néhány fontos dologra.

"Sosem felejtek el vizet inni, napi 3-4 liter is legurul. Kitapasztaltam, milyen ételek tesznek jót nekem. Ha húst eszem, elvesztem az erőmet, a motivációt. Ha viszont jó minőségű szénhidrátokat fogyasztok, tele vagyok energiával. A tányéromon általában a szivárvány összes színe fellelhető. Így nem kell gondolkodnom, milyen táplálékkiegészítőket, vitaminokat kapkodjak be, mert ebben a színkavalkádban biztos lehetek benne, hogy minden megtalálható" - árulta el.

Elmondása szerint nagy hiba, amikor valaki úgy tekint a szervezetére, hogy ha valami elromlik, majd megjavítják az orvosok. Úgy kell élni, hogy ne romoljon el. "A legtöbb ember időnként elhatározza, hogy tesz valamit az egészségéért, mondjuk, eszik egy klassz salátát a pörkölt mellé, és nem veszi észre, hogy aznap már három rombolót követett el. Ha késő este hazamegy, azt mondja, megérdemlek pár pohár bort vagy egy sört, ahelyett, hogy vizet inna, esetleg csavarna bele egy citromot. Aztán itt van a pihenés, az alvás. Én mindig figyelek rá, hogy eleget aludjak, általában meg is adom magamnak a hét-nyolc órát. És akkor még nem is említettem a mozgást, ami az egészség másik támasza" - magyarázta. Levente még lakást is úgy keresett magának a fővárosban, hogy valamilyen domb legyen elérhető távolságban. Az úszás és a triatlon mellett ugyanis nagyon szeret dombokon futni.

Levente legjobb tanítványa és legnagyobb sikere a már említett 93 éves nagyija. "Úgy fut egész nap, mint a csík, és panaszkodik, hogy mindenki kihalt már mellőle. De most is a kertből főz, azt eszi, amit én mondok neki. Amikor készítem a turmixunkat, előre nevet, hogy már megint milyen "ketyemátyót" kavarsz. Teszünk bele mentát a töméntelen kalcium miatt meg spirulinát, mert a tengeri algában lévő komplex fehérjével talán csak a virágpor ér fel. Remélem, ő lesz az első, aki eléri a 150-et. De addigra már én is közelítek majd a 100-hoz" - mondta el Fülöp Levente.

A cikk a Nők Lapja Egészség Örökké fiatal különszámában jelent meg.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +4 °C

Hajnalra sokfelé köd képződik, és napközben is lesznek párás, illetve kevés helyen napos tájak is. Néhol kisebb eső, valamint szitálás, ónos szitálás is előfordul. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, 4, 10 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton nem érkezik front, de reggel most is erős ízületi panaszok jelentkezhetnek, napközben pedig a fényszegény tájakon a lehangoltság és az energiátlanság lehet a leggyakoribb. Emellett keringési panaszok is felléphetnek, a hőérzet pedig többfelé tartósan alacsonyan alakul. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: