Súlyos betegségek gyógyszerei lesznek olcsóbbak

Huszonhat új gyógyszer kap társadalombiztosítási támogatást január 15-től - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete üdvözli a döntést, de a befogadási rendszer egyszerűsítését is sürgeti.

A hónap közepétől új gyógyszerek válnak tb-támogatottá. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az MTI beszámolója szerint elmondta: a készítmények a daganatos és a vérképzőrendszert érintő rosszindulatú betegségek, a vérzékenység, a hepatitis C, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, azasztmaegyik súlyos formája és szívelégtelenség kezelésére szolgálnak, összesen tizennyolc terápiás területen. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, így a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljuthatnak a betegekhez.

Sok ezer betegen segíthetnek ezek a modern gyógyszerek

Dr. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója üdvözölte a döntést, amely újabb súlyos betegségek esetében teszi elérhetővé a korszerű terápiákat a magyar betegek számára. Mint mondta, ezek a modern, innovatív gyógyszerek sok ezer beteg gyógyulását, életkilátásainak javítását segíthetik.

26 új gyógyszer kap társadalombiztosítási támogatást. Fotó: iStock
26 új gyógyszer kap társadalombiztosítási támogatást. Fotó: iStock

Az AIPM igazgatója örömtelinek tartja, hogy a 2018 októberi gyógyszerbefogadás után újabb készítmények válnak hozzáférhetővé. Kétségkívül pozitív, hogy az egészségügyi kormányzat mostani döntésével enyhíteni tudta az innovatív készítmények hozzáférhetőségével kapcsolatos hazai lemaradást, ugyanakkor az AIPM szerint a befogadást követően annak kedvező fogadtatására építve fontos lenne, hogy a magyarországi befogadások átlagos várakozási ideje tovább csökkenjen, hiszen az innovatív készítmények tekintetében nemzetközi összehasonlításban még így is lassúnak mondható a magyar döntéshozatal. A V4-es országok esetében ugyanis az átlagos befogadási idő rövidebb a magyarnál.

A befogadási idő csökkentéséhez elengedhetetlen a rendszer bürokratikus akadályainak lebontása, a döntési mechanizmus átláthatóvá és kiszámíthatóvá tétele - hangsúlyozta Dr. Holchacker Péter. A betegek érdeke ugyanis, hogy minél gyorsabban hozzájussanak ezekhez a sokszor életmentő terápiákhoz. Egy új készítmény hosszadalmas útját a kutatás-fejlesztéstől a betegekig A gyógyszer útja című tájékoztató videóban lehet nyomon követni.


Legutóbb 2018 októberében született döntés gyógyszerbefogadásról, akkor 29, döntően innovatív készítmény vált hozzáférhetővé a magyar betegek számára. A mostani befogadások miatt az AIPM egyben bizakodva tekint arra is, hogy a megkezdett munka folytatható, és a korábban már pozitívan értékelt készítmények is mihamarabb elérhetők lesznek a magyar betegek számára.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait