A legveszélyesebb ételek várandósság alatt

A várandós kismamáknak számos életmódbeli tényezőre figyelmet kell fordítaniuk, hogy biztonságban tudhassák mind gyermekük, mind saját egészségüket. Ennek része az élelmiszer-biztonság is, amelynek kapcsán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy kifejezetten kismamáknak szóló tájékoztató kiadványt jelentetett meg az anyák napja közeledtével.

A várandósság alatt az immunrendszer kisebb hatásfokkal működik, ezért a kismamák fogékonyabbak lehetnek az élelmiszer-eredetű megbetegedésekre, amelyek akár a születendő gyermek egészségét is veszélyeztethetik - hívta fel a figyelmet közleményében a Nébih. Mint írják, éppen ezért a várandósok a hatóság Ételt csak okosan! programjában is jelentős célcsoportnak számítanak.

Várandósság során különösen fontos figyelmet fordítani az élelmiszer-biztonságra. Fotó: GEtty Images
Várandósság során különösen fontos figyelmet fordítani az élelmiszer-biztonságra. Fotó: GEtty Images

A Nébih egy 28 oldalas informatív tájékoztatóban gyűjtötte össze a kismamákat érintő, élelmiszerekhez kötődő veszélyforrásokat. A kiadvány emellett azokat az óvintézkedéseket is részletesen bemutatja, amelyek segítségével megelőzhetők az élelmiszerek okozta megbetegedések. Mi több, felhívja a figyelmet a kifejezetten jótékony hatású ételek fogyasztására is.

A Kismama kiadvány teljes terjedelmében elérhető az eteltcsakokosan.hu honlapon. Emellett a Nébih Youtube-csatornáján többrészes videósorozat is várja a várandós nőket a különböző fertőzéseket bemutatva.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)