Mire van szüksége a testünknek?

Közeledik a nyár - megkockáztathatjuk ezt a kijelentést -, sokan vágnak bele valamilyen fogyókúrába vagy edzésbe. Ám nem mindenki tudja, mire is kellene figyelnie: mire is van valójában szüksége a testének, pontosabban: a lelkének.

Bár Németországban a fiatal lányok között drasztikusan, 26 százalékkal növekedett az étkezési zavarokkal küszködők aránya, Amerikában nem ez jelenti a fő problémát.

A tengerentúlon egyelőre viszonylag kevesen szenvednek étkezési zavarokban – állapítja meg a népszerű internetes oldal, a Huffington Post . Sokkal nagyobb viszont azoknak az aránya, akik rendkívüli módon elégedetlenek az alakjukkal. A nők 13-30 százalékáról, a férfiaknak pedig a 9-28 százalékáról van szó az USA-ban. Ráadásul számos újságcikk csak fokozza a bizonytalanságukat, hiszen állandóan a külsőre és a fogyásra hívják fel a figyelmet.

Mire van szüksége a testünknek? (Fotó: Europress)

Mindennek az az üzenete, hogy csak akkor élvezhetjük a nyarat, ha "egészségesen" soványnak nézünk ki. Ugyanakkor a tudomány másképp gondolja: az életminőség nem a testsúlyra és a derékbőségre szorítkozik. Aki túlzottan nagy fontosságot tulajdonít az alakjának és súlyának, az általában lehangolt, sőt hajlamos az egészségtelen ételek fogyasztására.

Ez pedig elvonja a figyelmünket más dolgoktól, és még tovább torzítja a saját testünkről alkotott képünket. Ezzel szemben a pozitív testkép jótékony hatással van egy csomó más tevékenységre, amely egészségünket befolyásolja. Így például kevesebb alkoholt iszunk, a napsütés ellen hatékonyabban védekezünk, részt veszünk a rákellenes szűréseken.

A fizikai fittséget hangsúlyozó médiával szemben fontos a szilárd elhatározás, a lelkierő. Nem azokat a gyakorlatokat kell végeznünk, amelyekről az újságokban olvasunk, hanem azokat, amelyek kellemes érzést keltenek bennünk. Így azt javasolja, hogy idézzük fel a gyermekkorunkat, minek örültünk akkor: biciklizésnek, kirándulásnak, más társas aktivitásnak? Lehet ez akár kitalált vagy mozikból ellesett vágyálom is: búvárkodás vagy más extrém sportok.

Ezután viszont meg kell fontolnunk, hogy mit is tehetünk valójában. Tegyünk egy nagy sétát a természetben, a folyóparton, másszunk fel egy hegyre, dombra. Nem kell feltétlenül teljesítménysportokra gondolni: a jóga, a táncóra, a másokkal való együttlét (mozgás közben), sokat segíthet. De a biciklizés is nyugodtan előkerülhet, ha ezt korábban szerettük.

Amikor úgy érezzük, hogy elfáradtunk, ne hajszoljuk agyon magunkat. Gondoljunk arra, hogy máris jobb a kedvünk és ne várjuk az azonnali csodát, ha az alakunkról van szó. Ne a tükör előtt álldogáljunk és méregessük az alakunkat , hanem a saját bensőnket szólítsuk meg: mitől éreznénk magunkat jobban. Ha erre jó választ találunk (tehát valamilyen fizikai aktivitás azért jó, ha szerepel a válaszban), akkor könnyebben megbirkózunk az alakproblémákkal is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra