Legális doppingszerek: ezekkel élnek olimpikonjaink

A kiemelkedő eredményt elérő sportolók teljesítményéhez legális teljesítményfokozók is szükségeltetnek. Legyen azok vitaminok, speciális edzés- és pihenési módszerek, vagy éppen egészen egyszerű praktikák. Esetükben ugyanis a legapróbb mozzanat is számít.

Aligha telt el olimpia anélkül, hogy egy-egy sportoló - okkal vagy anélkül - doppinggyanúba ne keveredett volna. És anélkül, hogy ne képezné vita tárgyát az, hogy a versenyzők doppingellenőrzése mennyire alkalmas arra, hogy kiszűrje a legújabb doppingszereket. Az viszont már kevésbé bolygatja a kedélyeket, hogy mennyire szűk az a határ, amelyen a mai élsportolóknak mozogniuk kell, hogy önnön erejükből tudásuk maximumát nyújthassák. Pedig a versenyzőknek ezért is tenniük kell. Teljesítményüket pedig legális módszerekkel kell növelniük.

"A teljesítmény fokozása érdekében az első és legfontosabb dolog az, hogy kiküszöböljük a teljesítménycsökkentő tényezőket. Gondolok itt például a vírusfertőzésekre, az egyszerű, banális betegségekre, a vérszegénységre vagy éppen vashiányra. Ezek ugyanis azok a problémák, amelyek elsőként vetik vissza a teljesítményt" - mondja dr. Csepregi Beáta, úszócsapatunk keretorvosa. Majd hozzáteszi azt is, hogy a teljesítményfokozáshoz szükséges az is, hogy csökkenthető legyen a sportolók sérülések utáni regenerálódási ideje. És persze a legfontosabb az, hogy eleve kisebb legyen a sérülések veszélye. "Korábban például előfordult az, hogy az úszókat uszodán kívül - például focizás közben - érte baleset. Ennek lehetőségét egy nagy világverseny előtt mindenképpen ki kell küszöbölnünk, így ebben az időszakban az élsportolókat óvjuk az ilyen jellegű szórakozástól" - hangsúlyozza a keretorvos.

Szemet a tányérra

Szakértőnktől megtudtuk azt is, hogy az olimpikonok munkáját - a velük foglalkozó team tagjaként - dietetikus is segíti. "Hála nekik, a sportolók akár személyre szabott étrendet is kaphatnak. Mert nyilván más minőségű és mennyiségű táplálékra van szükségük egy verseny alkalmával, és másra az edzések időszakában. Az egyes fogások megválasztása mellett fontosak az olyan legális táplálék-kiegészítők is, amelyeket a sportolók kockázat nélkül szedhetnek. Ezek lényege ugyanis éppen az, hogy hosszú időn keresztül használva valódi teljesítményfokozást lesznek lehetővé.

Szemben az illegális doppingszerekkel, amelyek viszonylag gyors teljesítményfokozást eredményeznek, és emellett egészségkárost is okoznak - magyarázza szakértőnk. Majd beszámol arról is, hogy a sportolók napi vitaminszükségletét évszakonként, sportáganként kell kiszámolni. Ez pedig szintén a dietetikus feladata. "A vitaminok közül az élsportolók esetében ki lehet emelni a vízben oldódó B12-vitamint, a folsavat és a C-vitamint. Az anyagcseréhez, a folyadék- és ionháztartás egyensúlyának fenntartásához szükséges ásványi anyagokra ugyancsak csak jobban kell figyelni. Ebből a szempontból a legnagyobb hangsúly a nátriumon, a magnéziumon, a káliumon, a kalciumon, a kloridon, a jódon, a fluoron, krómon és a kobalton van" - sorolja Csepregi doktornő.

Magaslati levegő

A teljesítmény fokozását ugyancsak legálisan segítheti a magashegyi - azaz 1500 méter fölötti - edzés. "Ennek lényege az, hogy a magaslatokon csökken a levegő oxigéntartalma, és ehhez a szervezet megpróbál adaptálódni. Mégpedig úgy, hogy a vérben megnő az oxigén szállításához szükséges hemoglobin és vörösvértest mennyisége, ami növeli a teljesítményt. Mindez körülbelül egy kéthetes magaslaton való tartózkodást követően érezhető, maga az állapot pedig átmenetileg a hegyről történő távozás után is megmarad. De csak addig, amíg élnek az ott képződött vörös vértestek. És éppen ez a gond a magashegyi edzéssel, azt ugyanis nehéz kiszámítani, hogy melyik az a periódus, amikor még megmarad a teljesítmény, és még nem romlik. Amikor ugyanis a vörösvértestek szétesnek - nagyjából két hét után -, akkor teljesítményük is csökkenni kezd. Azaz a sportolók átesnek a ló másik oldalára" - magyarázza a keretorvos.

Mint megtudtuk, a magashegyi edzéshez hasonló eredményt lehet elérni a hypoxia sátorral. "Ennek lényege az, hogy a sátoron belül csökkent az oxigén mennyisége. Ez az eszköz egyébként Magyarországon is elérhető, de a sportolók nem nagyon élnek vele. Ennek egyik legfőbb oka az, hogy a szerkezet borzasztóan hangos, így nem lehet benne pihenni és aludni. Annak viszont, hogy valódi eredménye legyen, napi 16-20 órán keresztül benne kellene tartózkodniuk a versenyzőknek, ami gyakorlatilag lehetetlen.

Dr. Csepregi Beáta Úszó olimpikonjaink második számú keretorvosa, aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvos. A fővárosi Nyírő Gyula Kórház intenzív osztályát vezeti.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)