Ezeket kerüljük, ha fájnak az izmaink

Egy kemény edzés után másnap néha már az is komoly fájdalommal jár, hogy leüljünk egy székre. Ha nem szeretnénk, hogy a fájdalom még rosszabb legyen, figyeljünk oda az alábbiakra.

Hogy mi okozza az izomlázat, még a kutatók sem értik pontosan. Biztos, hogy köze van az edzés közben az izmokon keletkezett mikrosérülésekhez, illetve ahhoz a gyulladáshoz, amely ezt követi, amikor izmaink próbálják magukat gyógyítani és regenerálni.

Az izomfájdalom a sport egyik állandó "mellékhatása"
Az izomfájdalom a sport egyik állandó "mellékhatása"

Próbáljunk aktívak maradni!

Izomláz esetén fontos, hogy kis mértékben továbbra is mozgassuk az izmainkat még akkor is, ha ez eleinte nem éppen kellemes. Ez az ízületeknek is nagyon fontos. Haizomlázesetén inkább csak összegömbölyödve fekszünk a kanapén, az izmok és az ízületek elmerevednek, ami miatt csak még rosszabb lesz, ha mégis kénytelenek leszünk megmozdulni. Ráadásul a mozgás serkenti a keringést, növeli az izmok vér- és oxigénellátását, ami pedig segít a gyorsabb regenerálódásban. Persze fontos, hogy a mozgás ilyenkor ne újabb kemény edzés legyen, hanem valamilyen könnyű, nem megerőltető dolog - edzettségi szinttől függően például 20-30 perc tempós séta vagy laza kocogás.

Érdekességek az izomlázról - részletekért kattintson!

Legyen meghatározott edzésrutinunk

Testünknek alkalmazkodnia kell a terheléshez, ezt pedig úgy érhetjük el, ha egy ideig ugyanazokat a gyakorlatokat végezzük ugyanolyan súllyal és ismétlésszámban. Természetesen a súlyzós és a kardióedzéseket érdemes váltogatni, ha azonban minden alkalommal más gyakorlatokat végzünk más súllyal, akkor szinte garantált a csaknem folyamatos izomláz. Ráadásul izmaink sem fognak a kívánt mértékben fejlődni. Hallgassunk a testünkre, és emeljük fokozatosan a terhelést, fájó izmokkal pedig ne emeljünk nagyobb súlyokat a korábbinál!

Ne végezzünk olyan gyakorlatot, amelyet nem tudunk helyesen kivitelezni!

Ha fájnak az izmaink, akkor nagyon fontos, hogy ne csináljunk olyan gyakorlatokat, amelyeket nem tudunk pontosan végrehajtani. Ilyenkor ugyanis hajlamosak vagyunk automatikusan kevésbé erőltetni a fájó izmokat, és például egy bicepszgyakorlatba egész felsőtestünket belemozgatni. Ez veszélyes, nem hatékony, és szinte garantálja a másnapi izomlázat. Ha fájdalmaink vannak, pihentessük az izmot, vagy csökkentsük a súlyt, az ismétlésszámot és az intenzitást.

Forrás: menshealth.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: