Az aranyeresség népbetegség, az ülés közellenség

Az aranyeresség mára népbetegségnek számít: a felnőtt lakosság csaknem fele szenved legalább egyszer, de akár visszatérően a betegség okozta kínzó tünetektől.

Az aranyérbetegség kialakulásában szerepe van azon kötőszöveti tartórostok megnyúlásának, melyek a mindenkinél meglévő aranyeres csomókat rögzítik. A csomók lentebb csúsznak, akár a végbélnyíláson kívülre és ezzel párhuzamosan a bennük található vénákban pangás alakul ki, ami gyulladásos folyamatot indít el. A gyulladás következtében különféle kényelmetlen végbéltáji tünetek jelennek meg (pl.duzzanat, vérzés, váladékozás, viszketés, fájdalom). Az örökletes tényezők mellett a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is szerepet játszik az aranyeresség kialakulásában, de a magasabb életkor és nőknél a szülések száma is fontos rizikótényező lehet.

Bár a nők viszonylag hamar keresnek fel szakértőt, a férfiakról szóló statisztikák elszomorítóak: legtöbbjük csak 2-3 hét után fordul orvoshoz, kétharmaduk ugyanis abban bízik, hogy magától elmúlik a betegség, tízből hárman pedig házi praktikákkal próbálják kezelni a végbéltáji problémákat.

1

A végbéltáji vérzés a rák előjele is lehet

Az aranyeres csomók elhelyezkedése szerint két típust különböztethetünk meg: a belső aranyeret, ami a végbélnyíláson belül helyezkedik el, de kóros állapotban azon keresztül rövidebb-hosszabb időre kicsúszhat és a külső aranyeret, ami a végbélnyíláson kívül, a bőr alatt helyezkedik el. Az első tünet általában a székeléskor megjelenő friss, piros vérzés és a végbéltájéki viszketés, de néhány napon belül duzzanat, erősödőfájdalomés váladékozás is előfordulhat. Mivel a végbéltáji vérzés az aranyéren kívül más megbetegedésre - például vastagbélrákra - is utalhat, a szakorvosi konzultáció nélkülözhetetlen. A tünetek számos eszközzel kezelhetők: akik például kényelmetlennek érzik a krém és a kúp használatát, aranyértablettával is enyhíthetik a panaszokat.

aranyér

A sok ülés és a helytelen táplálkozás is növeli a kockázatot

Az aranyeresség kialakulásáért leginkább a civilizációs betegségek felelősek: nem mozgunk eleget, túl sok ülőmunkát végzünk és a rohanó mindennapokban egyáltalán nem figyelünk a megfelelő táplálkozásra. Az ülőmunkát végzőknél kétszer akkora az érrendszeri betegségek előfordulása.

Ez az aprócska, de igen kellemetlen elváltozás napjainkra népbetegséggé nőtte ki magát. A legtöbben gyógyszeres vagy műtéti kezelésben részesülnek, de megfelelő diétával és egyéb gyógymódokkal a panaszok hosszabb távon megelőzhetőek. Tippek és tanácsok a megelőzésre, kezelésre

A hosszas ülés károsítja a vénás visszaáramlást, és a kialakuló tartós pangás az erekben gyengíti a vér áramlásáért felelős vénabillentyűk működését. Ugyanakkor az életkor és a várandósság is kockázati tényezőt jelent. A rostszegény táplálkozás és az elégtelen folyadékbevitel miatt kialakuló székrekedés szintén növeli az aranyeresség kockázatát, és a mellékhelyiségben töltött hosszú idő, illetve a tartós erőlködés is veszélyforrás.

A szégyenérzet is felelős azért, hogy az aranyérbetegség mára népbetegség lett: sem a megelőzésről, sem a tünetekről nem szeretünk beszélni, minden ötödik férfi még az orvos előtt is trágárnak, vagy gyerekesnek érzi magát, ha a panaszait kell elmondani.

1 Pedig megfelelő vizsgálatokkal és kezeléssel nem csak a fájdalmas aranyeres tünetek enyhíthetők, de a súlyos szövődmények is megelőzhetők.

<br /> <br />1. Az NRC kutatása 1200 fős mintán, a 18-59 év közötti magyarok körében készült, 2016 novemberében
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: