Új kutatóközpont segíti a meddőségi eljárásokat Pécsen

Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot és családbarát szülészetet alakítanak ki a Pécsi Tudományegyetemen.

A következő egy évben 2,8 milliárd forintos állami beruházással Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot hoznak létre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szülészetén, írja az MTI az egyetem közleménye alapján.

dsa
Pécsen megújul a szülészet (képünk illusztráció). Fotó: Getty Images

A fejlesztést végző Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. a PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Reprodukciós Központját teljesen felújítja és bővíti, így tágas, modern fogadóteret alakítanak ki, és duplájára emelik a jelenlegi ágylétszámot. Emellett családias, kétágyas, kényelmes kórtermeket is létrehoznak. A közlemény szerint a fejlesztéseknek köszönhetően az ellátás a legkorszerűbb eszközökkel ellátott, kibővített laboratóriumokban történik majd, illetve a klinika önálló kutatólaboratóriumát is kialakítják.

Várnagy Ákost, a reprodukciós központ szakmai vezetője azt írta, megújul az összes szülőszoba, az intenzív osztály és azok a kórtermek is, ahol a császármetszésen átesett édesanyákat figyelik meg. Teljes egészében korszerűsítik a gyermekágyas osztályt, amit klimatizálnak. A kivitelezés miatt bizonyos költözések, átszervezések elengedhetetlenné válnak, első lépésben a szülészeti klinika és a szomszédos Onkoterápiás Intézet parkolóit zárják részben le a felvonulási épületek és a munkagépek helyigénye miatt. A leendő beruházás mellett orvosi és kutatási eszközöket is terveznek beszerezni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)