Nem kell kés alá feküdni a férfiaknak

Olyan nem invazív tesztet dolgoztak ki, amellyel előre jelezhető, hogy a nulla spermaszámmal rendelkező férfiak képesek-e mesterséges megtermékenyítéssel gyermeket nemzeni.

A jelenleg alkalmazott módszer műtéti beavatkozást igényel ahhoz, hogy kiderítsék, rendelkezik-e a férfi olyan életképes ondósejttel, amelyet ki lehet nyerni a termékenységi kezeléshez. A szaklapban közzétett új kutatásban két biomarkert azonosítottak, amelyekkel meg lehet határozni, mely betegek számára lehet előnyös a műtét.

A donor spermiumot kell felhasználni.

A jelenleg alkalmazott technikával csak úgy lehet meghatározni, rendelkezik-e a férfi életképes ondósejttel, hogy műtéti úton vizsgálják meg az ondót a herében. A torontói Mount Sinai Kórház Lunenfeld-Tanenbaum Kutatóintézetének szakértői Dr. Keith Jarvi vezetésével azonban olyan új szűrővizsgálatot fejlesztettek ki, amely a spermiumban lévő két biomarker segítségével határozza meg, hogy sikeres lesz-e az ondósejt kinyerése.

Előre megállapítható lesz a férfimeddőség mértéke

Dr. Jarvi elmondta, kutatásuk fő célja az volt, hogy minél több férfi számára elkerülhetővé tegyék a szükségtelen herebiopsziát. Az új teszt alkalmazásával sok meddő férfi esetében elkerülhető a felesleges műtéti beavatkozás. A kutató azt is hozzátette, hogy jó esetben már egy év múlva, rosszabb esetben pedig körülbelül két év múlva a klinikumban is felhasználható lesz az új szűrővizsgálat.

Férfiaknál a meddőséggel leggyakrabban az alacsony spermaszámmal hozható összefüggésbe, amit a szoros nadrágok hordása, a varikokele (heresérv) vagy nehezen felmérhető környezeti hatások, környezetszennyezés, illetve a táplálékkal, ivóvízzel bevitt ösztrogén hormonok rovására írhatunk. Azok számára, akik kritikusan kevés megtermékenyíteni képes spermiumuk miatt nem képesek apává válni, nem vigasztaló, de érdekes adat, miszerint a férfiak termékenysége általános csökkenést mutat. A WHO 1960-ban 80 millió/ml-es spermiumszámot tekintett normálisnak, míg ma megelégszünk a 20 millió/ml-lel, legalább ennyi megfelelően életképes spermium szükséges a normális termékenységhez.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Nagyrészt derült vagy fátyolfelhős lesz az ég, de a Dunántúlon már vastagszik a felhőzet. A Dunántúl nyugati, délnyugati felén az éjféli óráktól egyre több helyen valószínű eső, zápor, helyenként zivatar is lehet. Az északi, északkeleti szél csak kevés helyen élénkül meg, zivatarok környezetében azonban erős széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23 fok között alakul, de főként az északkeleti szélvédett helyeken 15, 17 fok is lehet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra