Lombikprogram: túl sok felesleges kockázatot vállalnak

A lombikprogram több százezer családnak segített már világszerte azóta, hogy 1981-ben megszületett az első lombikbébi. A legújabb kutatások szerint azonban túl sokszor alkalmazzák, gyakran felesleges kockázatnak kitéve az anyát és az embriókat egyaránt.

A mesterséges megtermékenyítést (in vitro fertilization - IVF) a nyolcvanas évek elején fejlesztették ki, azzal a céllal, hogy a petevezető-problémákkal küzdő nőknek, illetve a súlyosan infertilis férfiaknak segítsenek a gyermekvállalásban. Az elmúlt harminc évben közel hárommillió kisbaba született világszerte ezzel a technológiával, ám a legújabb kutatási eredmények szerint az IVF alkalmazását túlzásba viszik és olyan pároknál is alkalmazzák, akiknél erre tulajdonképpen nincs semmi szükség.

Dr. Esme I. Kamphuis, a University of Amsterdam szakértője, egy most megjelent tanulmány vezető szerzője szerint az IVF olyan rutineljárássá vált, melyet szinte válogatás nélkül alkalmaznak, még "megmagyarázhatatlan" meddőségi problémák kezelésére is. Az USÁ-ban például 10 év alatt 60 000-rel nőtt az IVF-eljárások száma, míg az eljárás alkalmazása petevezető-problémákkal küzdőknél majdnem 10 százalékkal csökkent.

"A jelenlegi kutatásból kiderült, hogy azoknál a pároknál, akiknek semmilyen szervi magyarázatot nem találtak a meddőségre, rövid időn belül természetes úton is létrejött a terhesség, anélkül, hogy valóban szükség lett volna a mesterséges megtermékenyítésre. 500 holland párt vizsgáltunk, akiknek 2 éven keresztül nem sikerült a fogantatás. A harmadik évben azonban a párok 60 százaléka várandós lett, mindenféle külső beavatkozás nélkül" - mondta dr. Kamphuis. "Úgy tűnik tehát, ez a várakozási idő egyáltalán nem kellene, hogy gondot okozzon."

Sokszor indokolatlan kockázat a lombikbébi (Fotó: Europress)

A koraszüléssel jár együtt. Dr. Kamphuis és társai szerint a mesterséges megtermékenyítésre vállalkozókat fel kellene világosítani a program kockázatairól is, például arról, hogy az IVF segítségével fogant gyermekeknél gyakoribb a magas vérnyomás vagy a cukoranyagcsere-problémák.

"A meddőségi kezelések a világ sok részén komoly profitot termelnek, és gyakori, hogy a nagyobb bevétel reményében futószalagon javasolnak olyan kezeléseket is, melyekre sok párnak nincs is szüksége. A lehetséges hosszú távú kockázatokról azonban nem tájékoztatnak" - mondta dr. Kamphuis. "Ennek mindenképpen változnia kell."

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: