Intim mosakodás - szükséges vagy ártalmas?

A nők, bár biológiailag hasonlóan működnek, intim tisztálkodási módszereik mégis egészen eltérőek lehetnek. Két szakorvost kérdeztünk, mi a helyes.

Az intim higiéniának a mindennapi tisztálkodás fontos részét kell képeznie. Ezzel sok kellemetlenséget kerülhetünk el, például megelőzhetjük a bakteriális vagy gombás fertőzéseket. Ha a megfelelő testrészeket nem tartjuk tisztán, a fehérjetermészetű anyag bomlásnak indul, és kezdetben csak kellemetlen illatával hívja fel a figyelmet, ám a későbbiekben ágyát képezheti bizonyos kórokozók elszaporodásának, így gyulladás, fertőzés alakulhat ki.

Feleslegesek az intim mosakodó szerek?

"Az emberi szervezet testnyílásainál, a nyálkahártyán keresztül védelemmel szerelkezett fel" - mondja dr. Petróczi István. A szülész-nőgyógyász főorvos hangsúlyozza: ez igaz a születés kapujára is. A szervezet mindent megtesz, hogy a fertőzésektől védje a női nemi szervet. Erre szolgál a Döderlein-féle laktobacillus-flóra , speciális tejsavbaktériumok tömege. A hüvely anatómiai helyzete (a végbél közelsége) és élettani szerepe miatt állandó fertőzésveszélynek van kitéve.

A hüvelyben számos kórokozó lehet kis számban jelen, anélkül, hogy bármilyen panaszt vagy tünetet okozna. Az említett laktobacillusok által fenntartott savas közeg megakadályozza, hogy a kórokozók elszaporodjanak, s ezáltal hüvelygyulladást, folyást okozzanak. Ez az egyensúly azonban könnyen felborulhat, ha például irrigálunk vagy tampont használunk.

Beszéljük meg! Beszélgessen a problémáról a témában indított fórumon !

Az irrigálás a hüvelyöblítés olyan módja, amikor a hüvelybe enyhe nyomással folyadékot juttatnak egy csövön keresztül. Amint a folyadék elhagyja a hüvelyt, kimossa a hüvelytartalmat. "A fogamzóképes nő hüvelyének vastag és többrétegű a nyálkahártyája. Amennyiben egy nőnek hüvelyi folyása van, ez a védelmi réteg a fertőzés fennállásáig nem tudja ellátni a feladatát" - hangsúlyozza dr. Petróczi István. Ezért kell a fertőzés okát megkeresni és kikezelni. Gyakran a tisztaságra vágyó nő tesz magának rosszat a nem megfelelő ápolási szokásaival.

"Hüvelyöblítésre ritkán, heti rendszerességnél gyakrabban ne kerüljön sor, lehetőleg hígított, tejsavas öblítő folyadékkal. Fertőzés kikezelése után pedig kifejezetten ajánlott az öblítés alkalmazása, egyénileg változó, hogy mennyi ideig" - vallja dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász. Arra azonban a szakember is figyelmeztet, hogy ezt legjobb úgy elkezdeni, hogy előbb nőgyógyászhoz fordulunk, mert a nem megfelelő alkalmazással több kárt okozhatunk, mint amennyit használunk magunknak.

Az intim higiéniának a mindennapi tisztálkodás fontos részét kell képeznie, intim higiénia tejsavbaktérium hüvely nőgyógyász irrigálás hüvelygyulladás
Az intim higiéniának a mindennapi tisztálkodás fontos részét kell képeznie

A hüvelyen belüli irrigálás tekintetében országonként is megoszlanak a szokások. Az olasz nők úgy használják a hüvelyzuhanyt, mint mi a fogkefét - mondja Szőnyi György. A franciák viszont egyáltalán nem élnek vele. A magyar nőknek kisebb része választja ezt tisztálkodási eszközéül.

Használjuk a savas pH-jú mosakodószereket!

"Szinte mindenkiben felmerül a kérdés , hogy mivel mosakodjon" - mondja dr. Szőnyi György. A szülész-nőgyógyász szerint a szeméremtestet lehetőleg semleges, de még inkább savas pH-jú mosakodószerrel mossuk le, és utána mindig bő vízzel öblítsük le.

Tipp Öblögető folyadék: 1 liter forralt vízhez adjunk 1 evőkanál élő flórás joghurtot, és 1 evőkanál 10 százalékos ecetet, irrigátort pedig a patikákban is lehet kapni.

"A hüvely kémhatása savas, ezért jobb, ha a szer is az. Lúgos kémhatású szappant ne használjunk, ugyanis a szappan lúgos kémhatása felboríthatja a hüvelyváladék kémhatását és flóráját. A hüvelybe pedig szappan soha ne kerüljön. A kis ajkak felszíne másféle hámtípussal borított, ezért ha valaki érzékenyebb, még inkább ajánlott, hogy savas szerrel mosakodjon. Ezzel bajt nem csinálunk, ha kerüljük a lúgos kémhatást" - mondja a szakember.

Normál és kóros hüvelyváladék

Az egészséges női hüvelyben a nem kórokozó baktériumok jelenléte megakadályozza a kívülről bejutó baktériumok, gombák, egyéb paraziták, élősködők elszaporodását. A váladék mennyisége egyénenként és a ciklus különböző napjaiban más és más lehet, a ciklus közepén, a peteéréskor a legbőségesebb, a menstruációt megelőző napokban pedig sűrűbbé válhat. A normál hüvelyváladék színtelen és szagtalan.

Ha az egészséges egyensúly megbomlik, az a hüvelyben fokozott váladéktermelődéshez, kóros folyáshoz vezethet. Ilyen esetekben a váladék mind mennyiségileg, mind minőségileg megváltozik, viszkető, égő érzés, gyakori vizelési inger társulhat hozzá.

Mielőbb szakorvosi segítségre van szükség, hogy a megfelelő kezelés gyors, szövődménymentes gyógyulást eredményezzen! Fontos, hogy a természetes hüvelyváladékot el tudjuk különíteni a kóros állapottól. Ha kétség merül fel, mindig forduljunk orvoshoz, hogy biztonsággal el lehessen dönteni, miről is van szó.

Szőnyi György a következő panaszok esetében javasolja, hogy keressük fel orvosunkat: fehéres vagy sárgászöldes színű váladék; égető, viszkető érzés, kellemetlen szag; heves alhasi fájdalmak és láz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra