Mi segíthet az 50 feletti nőkön?

Sokan félve gondolnak a változókorra, úgy gondolják, hogy visszavonhatatlanul belépnek az életüknek egy passzívabb korszakába. Ám e változás gyakran csak egy spirituálisabb időszak kezdete.

A hormonális változásokkal járó kellemetlen tünetek homeopátiával mérsékelhetők, e szelíd gyógymóddal újra rátalálhatunk testi-lelki harmóniánkra.

A változókor általában a negyvenes életévek utolsó harmadára tehető. Ebben az időszakban számos bonyolult, komplex folyamat játszódik le a szervezetben. A hormonok érzékeny egyensúlya felborul, a petefészek lassú kimerülése, az ösztrogén és progeszteron hormonok termelődésének fokozatos megszűnése számos testi -lelki tünetet okozhat. A menstruációs vérzés rendszertelenné válik, majd idővel megszűnik. A hőhullámok, az izzadás, a feszültség, a szorongás, a hangulati hullámzások, a depresszió, az alvászavar, a koncentrációs nehézségek is gyakran előfordulnak a változókorban. Ám a fáradékonyság, a szívdobogásérzés, a libidó csökkenése, a gyakori fejfájás, a hüvelyszárazság is a jellemzőbb tünetek között szerepelnek. Ugyanakkor a külső megjelenésben is változások figyelhetők meg. Gyakori a hízás, felgyorsul a bőr- és az izomzat öregedésének folyamata, mozgásszervi panaszok is kialakulhatnak.

A változókorral gyakran a női szerepek, az énkép is változik, amit a legtöbben nehezen fogadnak el.

Személyes történet

"A rendszeres hőhullámok nagyon sok kellemetlenséget okoztak. Körülbelül két éve kezdődtek a klimaxos panaszaim, de akkor még elviselhetőbbek, enyhébbek voltak" - meséli a negyvenes évei végén járó Éva. Majd hozzáfűzi: "néhány hónapja annyira felerősödtek a tüneteim, hogy már nehéz volt ezekkel normálisan együtt élni. A munkahelyem gyakran váratlanul kivert a víz, az arcom kipirult, gyakran úgy éreztem, elveszítem az önkontrollt.

Klimax, menopauza, változókor. Olyan kifejezések, melyekkel minden nő megismerkedik egy bizonyos életszakaszban. Mik a változókor legzavaróbb tünetei?

Mindez pedig hirtelen, váratlanul jött például egy értekezlet kellős közepén. Szégyelltem magam a kollégáim előtt, nem akartam, hogy így lássanak, kiszolgáltatottnak éreztem magamat. Sokat küzdöttem alvászavarokkal is, így koncentráció is egyre nehezebben ment. Úgy döntöttem lépnem kell, megoldást kell találnom"- meséli Éva, és hozzáteszi: a hormonális változásokat nem akartam gyógyszerekkel kezeltetni, tartottam a mellékhatásoktól. Mindenképpen valamilyen természetes gyógymódot szerettem volna a problémámra, ezért barátnőm tanácsára felkerestem egy homeopátiás orvost. A szakember elmondta, hogy a hormoningadozások nagyon jól kezelhetők homeopátiás, hormonokból készült szerekkel. Ez nem hagyományos hormonpótlás, hanem a szabályozó rendszer optimalizálása. Egyénre szabott, ún. alkati kezelés, ami a beteg testi-lelki tüneteinek összességét figyelembe véve sokat segít klimax idején is. Mivel a hőhullámaim váratlanul jöttek nagy mennyiségű izzadással jártak, a legkisebb érzelmi változásra is elpirultam, úgy éreztem nincs nyugtom, mindig feszült voltam, ezért az orvosom az AMYLUM NITROSUM-ot javasolta számomra. A tüneteim szépen csökkentek, már csak néha vannak panaszaim. Ugyanakkor megfogadtam az orvosom tanácsát, és naponta 20-30 percet rendszeresen mozgok, ami szintén nagyon sokat segít a probléma enyhítésében - teszi hozzá az érintett.

Mi segíthet még a hőhullámokon?

LACHESIS MUTUS: A hőhullámok erős kipirulással, izzadással, melegségérzettel járnak. A kipirulás jellemzően az arcon, a nyakon, a mellkason jelentkezik. Az érintett nem bír elviselni a nyakán sem ruhát, sem ékszert. Ingerlékeny. A vérnyomás ingadozik. Jellemzően a fejtető fájdalma kíséri. Evéstől és friss levegőn javul a panasz.

ACONITUM NAPELLUS: Az esti hőhullámok jellemzőbbek, idegességgel, esetleg pánikrohamokkal tarkítva. A tünetek éjfél előtt a legrosszabbak, meleg, túlfűtött szobában romlik az állapot. A mozgás, az izzadás és a friss levegő hatására javul.

SANGUINARIA CANADENSIS: A hőhullámok az arcon orcapírként jelentkeznek, a fülek is pirosak. Éjszakai hőhullám, szapora szívverés is felléphet.

BELLADONNA: A hőhullám főleg a délutáni órákban jelentkezik, az arc nagyon kipirul, az arcon bő verejtékezés indul el, nagy cseppekben. Javul, ha az érintett fekszik, hideg borogatástól azonban romlik az állapot. Ugyanakkor e szer hatékony égető hüvelyfájdalom és szárazság, esetén is.

BRYONIA: Az érintett úgy leizzad, mintha vízzel öntötték volna le.

CALCIUM CARBONICUM: Alulról felfelé terjedő hőhullám, főleg a menzesz ideje előtt. A kezek és a fej izzad.

CIMICIFUGA: A szer hatékony, ha a hőhullám este 10 órakor jelentkezik.

SEPIA: A hőhullámok melegségérzettel, verejtékezéssel járnak. Nincs kipirulás, csak rossz közérzet. A hőhullámok felfelé terjednek. Ájuláshajlam és alvászavar sem ritka tünet. A szexuális vágy csökken. Az izzadtság gyakran kellemetlen szagú. A tünetek főként a délutáni és esti órákban jellemzők.

SULFUR: Az érintettnek nagyon melege van, sokszor kipirul. A hőhullám a mellkastól az arc felé terjed. Ingerültebbé, vitatkozóssá válik. Magas vérnyomás léphet fel. Bőrtünetek kísérik.

változókor
A változókor tünetei ritkábbak azoknál a nőknél, akik rendszeresen mozognak

Változókor = nemi vágy csökkenése?

A változókorral a nők életüknek egy szellemibb, spirituálisabb időszakába lépnek. Régen ez a folyamat természetes volt, ám manapság sokan 40-50 évesen is húszas éveik külsejét, fizikai állapotát szeretnék fenntartani. Ez azonban az átalakulás útjában állhat, hisz a változókor nem jelent átmenetet az öregségbe csak egy változást a külső és belső minőség megélése között. Megfigyelések szerint a klimaxos tünetek ritkábbak azoknál a nőknél, akik lelkileg kiegyensúlyozottak, rendszeresen mozognak , egészségesen táplálkoznak, kevés alkoholt fogyasztanak. szexuális vágy csökkenése nem törvényszerű klimax idején. Gyakran inkább lelki okok állnak a libidócsökkenés háttérben. Például nem vagyunk már elégedettek a külsőnkkel, vagy egyszerűen annyi a feladat, hogy a szexre már nem marad idő. Néha azonban az ösztrogén csökkenésével függ össze. A hüvely fala vékonyabbá válik, érzékeny lesz, ami kellemetlenné teszi az együttlétet. A felső hámréteg elvékonyodik, így kevesebb glikogén áll a Döderlein (tejsav) bacilusok rendelkezésére. Ilyenkor a hüvely kémhatása megváltozik, ezért kiszolgáltatottabb a kórokozók támadásának. A hüvelyszárazságon enyhe hormontartalmú hüvelykúpokkal, síkosítókkal is segíthetünk, ugyanakkor hatékony homeopátiás szer lehet a problémára CAUSTICUM , ami a menstruációt követő libidócsökkenés, hüvelyszárazság és az együttlét utáni hüvelyfájdalom esetén ajánlott.

Égető hüvelyfájdalom és szárazság, lüktetés esetén a BELLADONNA a legalkalmasabb szer. ACIDUM PHOSPHORICUM pedig akkor hatékony, ha a fáradtságtól apatikussá és érdektelenné válunk.

Alvászavar klimax idején

A változókor idején sokakat érintenek az alvásproblémák is, amely jelentősen befolyásolják mind a fizikai, mind a lelki egészséget. A homeopátia az alvászavarok kezelésében is igen hatékony. A krónikus alvászavar azonban alkati kezelést igényel. Vannak az alvásproblémákra ható tüneti szerek is, ha azonban ezek hatására nem javul az állapot három héten belül, érdemes megfontolni az alkati kezelést.

COFFEA: Jó vagy rossz hírek miatt túl izgatott, nem tud kikapcsolni - jár az agya egész éjjel.

NUX VOMICA: Túl sok evés vagy alkohol miatt az érintett nem alszik. Nappal ingerült, éjjel három körül felébred, és csak hajnalban alszik vissza.

ACONITUM: Sokkhatás után nem tud aludni, rémálmai vannak és halálfélelme.

CHAMOMILLA: Éber és ingerült az éjszaka első felében.

LYCOPODIUM: Lefekvéskor lejátssza magában a napi problémákat, beszél és nevet álmában, reggel négy körül ébred.

IGNATIA: Sokat ásít, de nem tud elaludni. Érzelmi csalódás, gyász után rémálmok gyötrik.

ARNICA: Úgy érzi, hogy az ágy túl kemény, túl fáradt, álmában állatok kergetik.

ARSENICUM ALBUM: Éjfél és éjjel kettő között ébred, tűzről álmodik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak északnyugaton fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra