A legmeglepőbb tény az ujjainkról

Bevásárlószatyrok cipelésétől chatüzenetek írásáig kézujjaink mozgása számos hétköznapi tevékenységben kulcsfontosságú szerepet játszik. Innen nézve igazán meglepő lehet, hogy az ujjakban nincsenek is izmok.

Valójában persze ujjaink mozgatásában több izom is részt vesz, ám ezek egyike sem az ujjakban helyezkedik el. Egy részük a kézen, másik részük az alkaron fekszik. Maguk az ujjak három csontból és két ízületből épülnek fel, leszámítva a hüvelykujjat, amelynek két csontja és egy ízülete van. E csontok inakkal csatlakoznak a feszítő és távolító izmokhoz, így lényegében úgy engedelmeskednek azoknak, mint marionett bábok a bábszínésznek. Egyetlen kezünk ujjait egy emberöltő alatt mintegy 25 millió alkalommal mozdítjuk meg.

Hüvelykujjunk sok tekintetben eltér a többitől
Hüvelykujjunk sok tekintetben eltér a többitől. Fotó: iStock

Így mozognak az ujjak

Mire utalhat az ujjak megduzzadása? Részletek itt.

Kis-, gyűrűs, középső és mutatóujjunkat ugyanazzal az alkari izomköteggel tudjuk behajlítani, amelyhez egy közös, de a csuklónál négyfelé ágazó ínnal csatlakoznak. Amikor pedig ki szeretnénk nyújtani az ujjainkat, kisujjunkat egy különálló, a másik hármat pedig ismét közös ín és izom húzza hátra. A többivel szembeforduló hüvelykujj hajlításáért és kinyújtásáért külön izom és ín felel. A precízebb, kisebb erőkifejtést igénylő mozdulatokban a kéz izmainak jut hangsúlyosabb szerep. A hüvelykujj itt két saját izommal is rendelkezik, illetve osztozik egy közös izomcsoporton a kisujjal.

Jól látható, hogy a hüvelykujj mozgása viszonylag független a többiétől, egyszersmind szabadabb is. Ez jelentős részben annak az ízületnek köszönhető, amellyel a kézhez csatlakozik, és amely nemcsak a hüvelykujj előre és hátrafelé történő, hanem körkörös mozgatását is lehetővé teszi. Valójában a hüvelykujj annyira különböző a másik négy ujjtól mind anatómiai, mind fiziológiai tekintetben, hogy számos nyelvterületen nem is sorolják egy kategóriába azokkal. Az angol nyelv például egyaránt a finger kifejezést használja az utóbbiakra, míg a hüvelykujjat úgy hívja: thumb.

Az egyik legfontosabb érzékszervünk

Bár más főemlősök, így például a gorillák, csimpánzok és orángutánok hüvelykujja is szembefordul a többivel, mind közül az emberé mozgatható a legszabadabban. Mindez rendkívül hasznos az eszközhasználatban, hiszen precízebb fogást biztosít. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy kezeinket és ujjainkat nemcsak fogásra használjuk, hanem a tapintás által érzékszervként is rendkívül fontos szerepet töltenek be. Összesen mintegy 17 ezer receptor és szabad idegvégződés található ezen a területen, illetve az ujjbegyek bőre különösen érzékeny.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az ujjak valójában mégsem teljesen izomtalanok: az ujjbőrben lévő szőrtüszők rendelkeznek ugyanis apró izmokkal, amelyek a szőrszálakat képesek felegyenesíteni megfelelő inger hatására. Ezek ugyanakkor semmilyen módon nem vesznek részt az ujjak mozgatásában.

Forrás: informedhealth.org ; assh.org ; nsta.org

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

Túlnyomóan derült vagy fátyolfelhős lesz az ég. Csapadék nem várható. A délnyugatira forduló szél többnyire mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14 fok között alakul, a hidegre hajlamos helyeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezekben a napokban nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra