Okosabbak a fogamzásgátlót szedő nők

A fogamzásgátlók hatásáról már számos tanulmány született. Most azt igazolták kutatók, hogy az antiandrogenikus fogamzásgátló szedésével megnagyobbodott a nők szürkeállománya.

Körülbelül ötven éve jelent meg a piacon a fogamzásgátló tabletta és változtatta meg nők millióinak életét. Jelenleg a világon több mint százmillióan használják ezt a módszert és a nők többsége kifejezetten elégedett vele. Sokan azonban kellemetlen melléhatásokat tapasztalnak: a hangulatváltozások, a pattanások vagy a nemkívánt hajkinövések csak a jéghegy csúcsai.

Vonzó és jó partnernek tűnhetnek az amúgy nem éppen megnyerő külsejű férfiak azon nők számára, akik hormonális fogamzásgátlókat szednek. A kutatásról bővebben itt olvashat! Az évek alatt több tanulmány vizsgálta ezen mellékhatásokat, a legtöbb az anyagcserével kapcsolatos, illetve az érzelmi mechanizmusokat vizsgálta. Egy pár tanulmány volt csak, amely a kognitív területet érintette és ezek közül pár úgy találta: a tabletták változtatják a memóriánkat, fejlesztik verbális és felismerési memóriánkat.

Az agyi struktúrával és funkciókkal kapcsolatos lehetséges hatásokra egy tanulmány sem tért ki - pedig korábban már lehetett tudni, hogy az a szteroid, amelyből a progesztinek származnak, képes változásokat előidézni az agyban. A progesztinek a progeszteron hormon szintetikus változatai, amelyeket például a fogamzásgátló tablettákban találhatunk meg, ezek pedig előszeretettel lépnek kapcsolatba androgénreceptorokkal.

Az antiandrogenikus fogamzásgátló szerek hatnak a szürkeállományra is

Az androgének - mint például a tesztoszteron - olyan szteroidhormonok, amelyek a férfias vonásokért felelősek a testben. Egyes fogamzásgátló szerek az erős androgenikus aktivitás miatt váltanak ki olyan mellékhatásokat, mint például a hajkinövés. Évekkel ezelőtt már volt egy olyan tanulmány, amelyből kiderült, hogy a fogamzásgátló tablettákat szedő nőknek nagyobb szürkeállományuk volt agyuk bizonyos területein, de a tanulmány nem tért ki sem a szerek androgenikus aktivitására (androgenicitására), sem pedig az életkori különbségekre.

A antiandrogén hatás nagyon egyszerűen megfogalmazva annyit jelent, hogy az ilyen készítmények nem engedik érvényesülni a női szervezetben - igaz igen kis mennyiségben, de képződő – férfi nemi hormonokat.

A Brain Research szaklapban publikált eredmények szerint: sokkal nagyobb szürkeállomány figyelhető meg azon nők agyában, akik antiandrogenikus progesztineket használnak (összehasonlítva őket a fogamzásgátlót nem használó nőkkel). Az érintett agyi területek a hippokampusz, amely a tanulásért, a memóriáért és az arcok felismeréséért felelős. A szürkeállomány növekedése egyenes arányban van a fogamzásgátló szedésének időtartamával. Azon nőkben viszont, akik androgenikus progeszinteket szedtek, kisebbek voltak az érintett szürkeállomány-területek.

A megfigyelést követően a tesztalanyok egy kísérletben is részt vettek: először 15 férfi és 15 női arcot mutattak meg nekik, egyenként 3 másodpercre és arra kérték őket, hogy memorizálják az arcokat. Ezt követően 60 fotót mutattak nekik, ebből 30 az előző körben ismert arc volt, 30 pedig új és meg kellett mondaniuk, hogy melyek az új fotók. A kutatók úgy találták, hogy azon nők, akik antiandrogenikus progesztineket szednek, sokkal jobban teljesítettek a teszten a másik két csoportnál, a teljesítmény pedig az FFA terület (arcfelismerő központ) szürkeállomány méretével volt összefüggésben.

Mindezen kísérletek, bármennyire is azt mutatják, hogy az eltérő progesztinek eltérő változásokat hoznak létre az agyi szerkezetben, nagyobb mintavételt igényelnek, így folytatásra van szükség, hogy a változások pontos körülményeit pontosítani lehessen.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: