Bőrön át szívódik fel a férfi fogamzásgátló

Biztató eredményekkel zajlik egy férfiak számára kifejlesztett hormonális fogamzásgátló készítmény klinikai vizsgálata. Világszerte több mint száz pár jelentkezett már, hogy kipróbálja az új szert.

Nők számára számos módszer elérhető a nemkívánatos terhességek megelőzése céljából. Mind közül a hormontartalmú tabletták számítanak ma a legnépszerűbb választásnak, ám fontos megemlíteni, hogy hosszú távon ez a megoldás kellemetlen mellékhatásokkal, például hangulatingadozásokkal, fejfájással járhat együtt. Mivel azonban a megbízhatófogamzásgátláskét ember közös ügye, így joggal merül fel a kérdés, hogy a férfiak miért ne vehetnék ki a részüket mindebből. Nos, problémát jelent, hogy esetükben már jóval szűkebb a lehetséges eszközök köre. Mi több, a kondomhasználat mellett jószerével csak a vazektómia jöhet szóba, amely során sebészi úton elvágják és elkötik az ondóvezetéket, így az ondófolyadékba nem juthatnak hímivarsejtek.

Milyen feltételek mellett kérhetnek a férfiak Magyarországon vazektómiát? Részletek itt.

Hamarosan megváltozhat azonban a helyzet, köszönhetően egy újfajta készítménynek, amit 2018 októbere óta klinikai kísérlettel vizsgálnak a szakemberek. Eddig több mint száz párt fogadtak be a programba, akik vállalták, hogy 3440 dollár kompenzáció fejében egy teljes éven keresztül használják a NES/T névre keresztelt szert mint egyedülifogamzásgátlómódszert. Eközben a férfiaknak hónapról hónapra orvosi kontrollvizsgálaton is meg kell jelenniük, ahol ellenőrzik, hogy spemiumszámuk a kívánt határérték alatt marad-e. Összesen 420 pár jelentkezését várják a kísérletre a tesztek mostani fázisában.

Hamarosan férfiak számára is elérhetővé válhat a hormonális fogamzásgátlás
Hamarosan férfiak számára is elérhetővé válhat a hormonális fogamzásgátlás

Így működik a férfi fogamzásgátló

A készítmény hormonális úton csökkenti a hímivarsejtek termelődését. Önmagában ezt a célt tesztoszteronnal is el lehetne érni, csakhogy magas dózisban a tesztoszteronbevitel veszélyessé válhat. A tesztoszteron az alapja például majdnem minden anabolikus szteroidnak is. Az ezeket használó testépítők esetében pedig kimutatható bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának fokozott kockázata, akárcsak olyan mellékhatások, mint a hajhullás, a mellnövekedés, a hangulatingadozások, illetve akár a tartós meddőség. A NES/T is tartalmaz tesztoszteront, de egészen más célból.

Legfőbb hatóanyaga ugyanis a szegeszteron-acetát, amely egy női nemi hormon, a progeszteron egy szintetikus formája. Hatására lecsökken a herék spemiumtermelése. Ezzel egyidejűleg viszont a férfi szervezet természetes tesztoszterontermelése is leáll, ami egyáltalán nem szerencsés, hiszen ez a többi között a libidóra nézve is ártalmas helyzetet teremtene. Éppen ezért tartalmaz az új készítmény megfelelő dózisú tesztoszteront is, hogy pótolja a kieső mennyiséget, fenntartva az egészséges hormonszintet. A szert gél formájában kell minden reggel a férfi vállára kenni, ahol gyorsan felszívódik a bőrön keresztül. A cél, hogy egymillió alatt tartsa a spermiumszámot az ondóban milliliterenként, ez ugyanis már elegendő a megbízható fogamzásgátláshoz.

"Bízom az orvosokban"

Az angliai Manchesterben élő, 30 éves John Vandesquille és kedvese, a 28 éves Alex Smith egyike azon brit pároknak, akik elvállalták, hogy kipróbálják a kísérleti fázisban lévő fogamzásgátlót. Alex sokáig szedett hormontartalmú tablettát, mivel azonban idővel a pirulák reakcióba léptek a nő egy másik, vényre felírt gyógyszerével, így kénytelenek voltak más megoldás után nézni. John ezt követően a Facebookon találkozott a felhívással, miszerint párokat keresnek a kísérleti programba, és az adott helyzetben úgy döntött, kap az alkalmon.

"Alig egy perc alatt fel lehet kenni, nagyon egyszerű használni" - árulta el a Daily Mailnak a férfi a gélről. Tavaly május óta használja a szert, azóta pedig spermiumszáma mindvégig a kívánt szint alatt maradt a kontrollvizsgálatok tanúsága szerint. "Nem ez az első alkalom, hogy tesztelik a gélt, így valójában nem teljesen az ismeretlenbe ugrottam fejest. A termékenységre vonatkozó lehetséges hosszú távú mellékhatások persze valamelyest aggasztóak, és bevallom, ez a gondolat még mindig ott motoszkál a fejemben. Alexszel azonban 80-90 százalékig biztosak vagyunk abban, hogy nem szeretnénk gyermeket a jövőben, tehát nem is kellene igazán izgulnunk emiatt" - mondta el John. Hozzátette, nem tartja igazságosnak, hogy férfiak számára kizárólag az óvszer érhető el fogamzásgátló módszerként. "Ez nem fair sem a nők, sem a férfiak számára" - hangsúlyozta.

Párja, Alex arról számolt be, kezdetben volt benne némi aggodalom a készítmény hatékonyságát illetően, nehogy teherbe essen. "Sokáig hallottam egy hangot a fejemben, de bízom a tanulmányt lefolytató orvosokban és nővérekben. Emellett azt is beláttam, hogy valójában egyetlen fogamzásgátló sem nyújt 100 százalékos biztonságot. Minden alkalommal, amikor szexelünk, vállaljuk a kockázatot, hogy esetleg teherbe fogok esni. Mostanra tehát el tudtam engedni ezt a félelmemet, és igazából már nem is gondolok rá" - fogalmazott Alex. John kitért rá, "összességében nem érzek semmi különbséget, a szexuális életünk ugyanolyan, mint normálisan, sőt, talán még jobb is egy kicsit. Nem vagyok benne biztos, hogy ez kizárólag a gélnek köszönhető, de a kapcsolatunk egyértelműen javult."

Forrás: dailymail.co.uk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció