+10° - +26°
Nincs front

Vazektómia

 Szabó Emese

 

 dr. Papp György

 

Mi az a vazektómia?

A vazektómia a férfiak művi meddővé tételét jelenti. Ezt a gyakorlatban az ondóvezeték folytonosságának megszakításával érik el.

Mikor van szükség rá?

A fogamzásgátlás női oldalról viszonylag régóta megoldott, viszont a férfiaknak a mai napig nincs erre konzervatív, gyógyszeres lehetőségük. Számukra csak olyan megoldás érhető el, amely műtéti beavatkozás. Esetükben erre csak akkor kerül sor, ha már biztosak abban, hogy a későbbiekben nem akarnak apák lenni, és biztosak akarnak lenni abban is, hogy szexuális tevékenységük nem jár ilyen következményekkel.

Hogy vazektómiára a férfiaknak mikor van lehetőségük, a világon mindenütt törvények szabályozzák. Magyarországon a feltétel az, hogy a férfi idősebb legyen 40 évnél, és legyen három élő gyereke. Ilyenkor írásbeli kérelmet kell beadni, majd fél év után ismételten meg kell tenni. A beavatkozást az eredeti kérelem beadása után egy évvel lehet elvégezni térítés ellenében. A hazai centrumok nagyon kevés ilyen beavatkozást végeznek: havonta általában csak egyet vagy kettőt.

A vazektómia a férfiak művi meddővé tételét jelenti

Vazektómiára nemcsak klasszikus fogamzásgátlási okok miatt lehet szükség, hanem akkor is, amikor családon belül igazolt genetikai rendellenességek fordulnak elő. Ilyenkor az indikáció genetikai vagy nőgyógyászati, a beavatkozással pedig azt előzik meg, hogy egy házaspárnak súlyos öröklődő betegségekkel szülessen gyereke. Ez esetben a vazektómia térítésmentes.

Hogyan végzik a vazektómiát?

A spermium a herében termelődik, a mellékherében érik, ezt követően pedig az ondóvezetéken keresztül jut a húgycső hátsó részébe, majd onnan a külvilágba. A vazektómia lényege ennek a folyamatnak a meggátolása, ami a gyakorlatban az ondóvezeték folytonosságának megszakítását jelenti.

A beavatkozást a herezacskón ejtett kis metszésen keresztül végzik el, ahol a bőr alá tudják húzni az egyébként jól kitapintható ondóvezetéket. A vezetéket két lekötés között vágják át, így az ondó nem tud továbbjutni a húgycsőbe, a férfi pedig ebből következendően termékenyítőképtelenné válik.

Mennyi időbe telik a vazektómia?

A vazektómia a világon mindenütt ambuláns műtét, itthon is így történik, esetleg egynapos sebészet keretében. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzik, és nagyon hamar megvan: egy gyakorlott andrológus fél óra alatt mind a két ondóvezetékkel végezni szokott.

Hogyan kell készülni rá?

A vazektómia előtt el kell gondolkodni azon, hogy a jövőben egészen biztosan nem áll-e elő olyan helyzet, amely miatt a férfi gyereket akarhat. Ezen túlmenően nem kell készülni a beavatkozásra.

Mire kell figyelni utána?

A vazektómia nem komoly beavatkozás, de azért műtét, így szerencsés az utána következő egy-két napot pihenéssel tölteni.

Milyen veszélyei lehetnek a vazektómiának?

Ha egy férfi valamilyen ok miatt elveszti a feleségét, vagy elválik tőle, új párja pedig szeretne gyereket, akkor komoly nehézségek adódhatnak. Ugyanez a helyzet, ha valaki a gyerekeit veszti el, és ismét a gyerekvállalás mellett döntene. Az ilyen helyzeteket kétféle módon lehet megoldani. Az egyik, hogy a heréből műtéti úton spermiumot vesznek, majd lombikos megoldással végeznek megtermékenyítést. A másik lehetőség az ondóvezeték folytonosságának helyreállítása, ami mikrosebészeti úton történik. Ennek kivitelezése sokkal nehezebb, mint a spermium heréből kinyerése, és csak kis eséllyel, 40-60 százalékos valószínűséggel lesz sikeres. Az esélyek azért ilyen rosszak, mert az ondóvezeték belső átmérője 0,25 milliméteres, fala pedig kemény, így nagyon nehéz jól összevarrni. A helyreállító műtét másfél-kétórás.

A beavatkozás nagy arányú sikertelensége abból is adódik, hogy amikor a vazektómiánál megszakítják az ondóvezeték folytonosságát, beindul egyfajta immunológiai folyamat. Ennek oka, hogy a hímivarsejtek az ondóvezeték elvágása ellenére továbbra is termelődnek az egyébként ép herében, de miután nem jutnak ki, szétesnek, elpusztulnak, és belekerülnek a véráramba. Mindez olyan immunológiai folyamatot indít el, amely a spermiumok ellen irányul. Ennek klinikai jelentősége, hogy hatása az ondóvezeték helyreállítása után is megmaradhat. Ilyenkor pedig a termékenyítőképességet esetlegesen jelenlévő spermiumellenes antitestek ronthatják.

Fájdalmas a a vazektómia?

A vazektómiát helyi érzéstelenítésben végzik, így fájdalom nem jár vele. Ha valaki nagyon fél, a beavatkozás altatásban is történhet, de nem ez a jellemző.

Milyen szakorvos végzi?

A vazektómiát andrológus és urológus szakorvos végezheti.

Kinél nem végezhető?

A jogi feltételeken túl nincsenek kizáró okok, mert mivel a beavatkozás nagyon kicsi, érdemben a szív és a tüdő állapota sincs hatással a kivitelezhetőségére.

Milyen szövődményei lehetnek a vazektómiának?

Általában semmilyen szövődménnyel nem jár a vazektómia, nem szokott vérzés sem kialakulni miatta. Az orvosok elhúzódó sebgyógyulást is csak nagyon ritkán látnak és jellemzően egyéb panasszal sem találkoznak.

Hasznos tudnivalóka vazektómiáról

A férfiak a vazektómia elvégzése után még három hónapig nemzőképesnek tekinthetőek. Ennek oka, hogy ugyan elvágják az ondóvezetéküket, de az attól a ponttól kijjebb lévő spermium egy darabig még ürülhet.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Papp György andrológusnak és egyetemi tanárnak, aki a Magyar Andrológiai Tudományos Társaság tiszteletbeli elnöke.Utolsó módosítás: 2018.07.09.

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag