Újabb fejlemény az Esmya ügyében

Az év végén vagy a jövő év elején kezdődhetnek az amerikai szakhatóság és az Allergan gyógyszergyár egyeztetései az Esmya amerikai bevezetésének feltételeiről.

Megjelent az Esmya vetélytársa

A tét változatlanul nagy: a Richter Esmyáját több mint nyolcvan országban alkalmazzák sikerrel, az Egyesült Államokban továbbra sincs viszont hivatalos gyógyszeres kezelése ennek a gyakori nőgyógyászati megbetegedésnek.

Heteket, de az is lehet, hogy hónapokat kell még várniuk a Richter részvényeseinek a gyógyszergyártó stratégiai terméke, az Esmya amerikai bevezetésével kapcsolatos új fejleményekre. Addig marad a bizonytalanság, és nem tudni, elsőként léphet-e a tengerentúli gyógyszerpiacra az Esmya, egy időben a méhmióma-kezelésben rivális készítményt kifejlesztő és új, pozitív kutatási eredményekről a napokban beszámoló AbbVie-jal, vagy csak másodikként - tájékoztat a Vg.hu .

Újabb fejlemény az Esmya ügyében, Esmya Richter Gedeon Nyrt. méhmióma endometriózis
Újabb fejlemény az Esmya ügyében

Ahogy arról korábban a Házipatika.com beszámolt, augusztus közepén derült ki, hogy a Richter amerikai értékesítésért felelős partnere, az írországi Allergan törzskönyvezési kérelmét nem hagyta jóvá az Esmyára az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA). Elutasítás nem történt , a hatóság további egyeztetéseket kért az Allergantól, amelyekre a jövő hónapban vagy 2019 elején kerülhet sor.

A piaci találgatások azóta tartanak, mit kér majd az amerikai szakhatóság: a legköltségesebb és legrosszabb forgatókönyv új klinikai vizsgálatok elrendelése lenne, bár a Richter vezérigazgatója, Orbán Gábor korábban jelezte a Világgazdaságnak, hogy ennek kicsi a valószínűsége.

Új eredményeket publikált az AbbVie

A méhmiómával járó menstruációs vérzések csökkentésére kifejlesztett elagolix nevű hatóanyagról az AbbVie a napokban új klinikai kutatási eredményeket publikált. Az Obstretrics & Gynecology szaklap beszámolója szerint az elagolix egy két évig tartó vizsgálat során 571 beteg 90 százalékánál bizonyult hatékonynak a vérzés csökkentésére. Az ígéretes kutatási adatok alapján az AbbVie már jövőre kérvényezheti az FDA-nál az elagolix kiegészítő törzskönyvezését a méhmiómára.

A hatóanyag nem ismeretlen, az AbbVie júliustól Orilissa márkanéven már forgalmazza az Egyesült Államokban egy másik nőgyógyászati javallatra, az endometriózissal járó erős fájdalmak csökkentésére.

Rengetegen szenvednek méhmiómától

A szaklap beszámolójából kiderül, hogy a méhmióma az amerikai nők 75 százalékát érintheti az élete során, az idézett kutatás szerint az afroamerikai nők 80, a fehérek 70 százalékánál alakul ki ez a betegség az ötvenéves életkor előtt, panaszokkal járó tüneteket azonban csak az esetek 25-50 százalékában okoz. A 40-50 év közötti amerikai nők körében még így is a méhmióma a leggyakoribb ok , amivel nőgyógyászhoz fordulnak.

A Transparency Market Research tanulmánya szerint Amerikában már a 30-55 éves nők 40 százaléka érintett a betegségben. A méhmiómák - egyelőre nem gyógyszeres - kezelésére évente 2,2 milliárd dollárt költenek a betegek, illetve a biztosítók az Egyesült Államokban.

Májkárosodást okozhatott az Esmya? 2018. június 4-én számoltunk be róla, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kockázatértékelési bizottsága (PRAC) decemberben jelentette be, hogy vizsgálat alá vonja az Esmyát , miután négy súlyos májkárosodásról jelentettek a szerrel kezelt betegek között, két esetben pedig májátültetésre is szükség volt. Az esetről a linkre kattintva olvashat bővebben.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: