Nem kell kibírni a műtét utáni fájdalmakat

A műtét utáni vagy posztoperatív fájdalom lehet akut vagy krónikus. Előbbit a szöveti károsodás okozza, viszonylag könnyű csillapítani, utóbbi viszont már az idegi eredetű neuropátiás fájdalmak közé tartozik.

Egyes felmérések szerint műtét utáni krónikus fájdalom nagyobb valószínűséggel keletkezik akkor, ha nem megfelelően történt a műtét utáni akutfájdalomcsillapítása. Ezért ne intézzük el annyival, hogy "ki kell bírni", hanem szakszerűen csillapítsuk.

A műtét utáni fájdalom jellemzői

A fájdalom három típusa Nem mindegy, honnan ered. A megkülönböztetés alapja, hogy a szöveti sérülés, idegi eredetű károsodás vagy lelki rosszullét okozza. Tudjon meg többet ezekről!

A posztoperatív fájdalom oka értelemszerűen maga a sebészi beavatkozás, gyorsan alakul ki, de viszonylag hamar el is múlik. A beteg nem tudja befolyásolni, mozgás, köhögés és fizioterápia hatására fokozódik. A műtéti utáni fájdalomra, illetve annak csillapítására fokozottan kell ügyelni gyermekek, idősek, terhes nők és krónikus fájdalomban szenvedők esetében.

Érdekes, hogy a helyi fájdalomcsillapítással elvégzett műtétek után általában kisebb a fájdalom, mint az altatásban végzett operációkat követően.

A műtét utáni fájdalom is csillapítható, nem kell kibírni
A műtét utáni fájdalom is csillapítható, nem kell kibírni. Fotó: iStock

Fájdalomcsillapítás módjai

Fontos, hogy a beteg tisztában legyen azzal, mivel jár a műtét, milyen veszélyei vannak az altatásnak vagy éppen a helyi érzéstelenítésnek. Így sok stresszt ki lehet küszöbölni, amely csökkenti a fájdalom valószínűségét.

A fájdalmat lehet gyógyszeresen csillapítani, a legegyszerűbbek a vény nélkül kapható nem-szteroid gyulladáscsökkentők, mint például az ibuprofen vagy a paracetamol. Ezek azonban csak a gyenge vagy középerős fájdalmat csillapítják. Erősebb fájdalom esetére opioidokat is lehet használni, bár ezek használata esetén durvább mellékhatásokkal kell számolni, és ezeket a szereket folyamatosan kell megvonni a szervezettől. A nem gyógyszeres fájdalomcsillapítás is fontos szerepet kaphat a műtét utáni gyógyulásban. Ilyen például a kognitív terápia, a relaxáció vagy a fizioterápia.

Műtét utáni krónikus fájdalom

A betegek egy részénél kialakulhat olyan, műtét utáni krónikus fájdalom, amely már nem szöveti, hanem neuropátiás eredetű. Ennek csillapítása nem egyszerű feladat, ma már a megfelelő helyen képzett szakemberek speciális gyógyszerek segítségével csillapítani tudják.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)