Nem kell kibírni a műtét utáni fájdalmakat

A műtét utáni vagy posztoperatív fájdalom lehet akut vagy krónikus. Előbbit a szöveti károsodás okozza, viszonylag könnyű csillapítani, utóbbi viszont már az idegi eredetű neuropátiás fájdalmak közé tartozik.

Egyes felmérések szerint műtét utáni krónikus fájdalom nagyobb valószínűséggel keletkezik akkor, ha nem megfelelően történt a műtét utáni akut fájdalom csillapítása. Ezért ne intézzük el annyival, hogy "ki kell bírni", hanem szakszerűen csillapítsuk.

A műtét utáni fájdalom jellemzői

A fájdalom három típusa Nem mindegy, honnan ered. A megkülönböztetés alapja, hogy a szöveti sérülés, idegi eredetű károsodás vagy lelki rosszullét okozza. Tudjon meg többet ezekről!

A posztoperatív fájdalom oka értelemszerűen maga a sebészi beavatkozás, gyorsan alakul ki, de viszonylag hamar el is múlik. A beteg nem tudja befolyásolni, mozgás, köhögés és fizioterápia hatására fokozódik. A műtéti utáni fájdalomra , illetve annak csillapítására fokozottan kell ügyelni gyermekek, idősek, terhes nők és krónikus fájdalomban szenvedők esetében.

Érdekes, hogy a helyi fájdalomcsillapítással elvégzett műtétek után általában kisebb a fájdalom, mint az altatásban végzett operációkat követően.

A műtét utáni fájdalom is csillapítható, nem kell kibírni
A műtét utáni fájdalom is csillapítható, nem kell kibírni. Fotó: iStock

Fájdalomcsillapítás módjai

Fontos, hogy a beteg tisztában legyen azzal, mivel jár a műtét, milyen veszélyei vannak az altatásnak vagy éppen a helyi érzéstelenítésnek. Így sok stresszt ki lehet küszöbölni, amely csökkenti a fájdalom valószínűségét.

A fájdalmat lehet gyógyszeresen csillapítani, a legegyszerűbbek a vény nélkül kapható nem-szteroid gyulladáscsökkentők, mint például az ibuprofen vagy a paracetamol. Ezek azonban csak a gyenge vagy középerős fájdalmat csillapítják. Erősebb fájdalom esetére opioidokat is lehet használni, bár ezek használata esetén durvább mellékhatásokkal kell számolni, és ezeket a szereket folyamatosan kell megvonni a szervezettől. A nem gyógyszeres fájdalomcsillapítás is fontos szerepet kaphat a műtét utáni gyógyulásban. Ilyen például a kognitív terápia, a relaxáció vagy a fizioterápia.

Műtét utáni krónikus fájdalom

A betegek egy részénél kialakulhat olyan, műtét utáni krónikus fájdalom, amely már nem szöveti, hanem neuropátiás eredetű. Ennek csillapítása nem egyszerű feladat, ma már a megfelelő helyen képzett szakemberek speciális gyógyszerek segítségével csillapítani tudják.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

A felhőzet hazánk délkeleti, keleti részén is szakadozik, arrafelé rövidebb, másutt hosszabb időre is kisüthet a nap. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában, valamint a Dunántúl nyugati és északi tájain alakulhatnak ki a déli óráktól záporok, jégdara záporok, amelyeket villámlás, dörgés is kísérhet. A hegyekben hózápor is lehet. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Késő estére 6 és 11 fok közé hűl le a levegő. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra