+16° - +34°
Nincs front

Így válik krónikussá a fájdalom

Huták Judit

Az utóbbi időben az érdeklődés középpontjába került a műtéti beavatkozások vagy sérülések után jelentkező állandósult fájdalom. Ezt csak úgy előzhetjük meg, ha megérjük, hogyan válik az akut fájdalom krónikussá.

A balesetet, műtétet - azaz szöveti sérülést - követő fájdalom az egyik leggyakoribb ok, amely miatt a betegek orvoshoz fordulnak. Míg egyes betegek meggyógyulnak és visszatérnek a mindennapi, megszokott életükhöz, addig másoknál sajnos krónikus fájdalom alakul ki, és a mindennapi életüket sem tudják úgy folytatni, mint azelőtt. A súlyos sérülést követően kórházba került betegek 15 százaléka szenved a későbbiekben tartós, nehezen elviselhető fájdalomtól; a műtéten átesetteknél ez az arány akár 60 százalék is lehet!

Szokott megmagyarázhatatlan eredetű fájdalmakat érezni?
Vajon állhatnak-e idegi problémák mindeddig tisztázatlan fájdalmai mögött?
Töltse ki a tesztet online vagy nyomtassa ki!
Ismeretlen eredetű fájdalmaival forduljon az önhöz legközelebb eső centrumhoz!

A krónikus fájdalom egy összetett és sokoldalú probléma, amelynek sokféle kiváltó tényezője lehet. Úgy tűnik azonban, hogy a speciális okhoz, pl. sérüléshez vagy műtéthez köthető fájdalomban szenvedőket lelkileg jobban megterheli a betegség és nagyobb fájdalmat tapasztalnak, mint akiknél a fájdalom lappangva vagy ismeretlen eredettel jelentkezik. A krónikus fájdalom kialakulásának megelőzését célzó hatékony stratégiák kifejlesztésének egyetlen útja az akut fájdalom krónikussá válásában szerepet játszó folyamatok pontosabb megértése - írja egy nemrég megjelent tanulmányában Patricia Lavand'homme.

Mi állhat a háttérben?

A szakember szerint az egyik ok, ami miatt a műtét utáni krónikus fájdalom kialakul, a nem megfelelően kezelt akut fájdalom - annak ellenére, hogy napjainkban számos hatékony fájdalomcsillapító módszer áll az orvosok, nővérek rendelkezésére. A szubakut (vagyis az akutnál is rövidebb, hat hét és három hónap közötti időtartam alatt jelentkező) fájdalomperiódus - a kutatások által hanyagolt terület - pedig továbbra is szürke zóna marad, amely egyes betegeknél kiemelkedő szerepet játszhat az akut fájdalom krónikussá válásában. A fájdalom eredete is ismeretlen: vagy az állandó gyulladás vagy a műtétek, beavatkozások során elkerülhetetlen szövetroncsolódás áll a háttérben. Érdemes azonban kiemelni, hogy a tapintásérzékelés elvesztése, csökkenése nem minden esetben vezet neuropátiás fájdalomhoz. Egyes öröklött tulajdonságok, a fájdalomtolerancia, sőt a személyiség is szerepet játszanak abban, hogy valakinél kialakul-e a krónikus fájdalom.

Az újabb nézetek, amelyek dinamikusan közelítik meg az akut fájdalomkezelést, illetve az egyéni fiziológiás (ún. endogén fájdalomcsillapító folyamatokat) és a pszichológiai válaszkészséget, segíthetnek a nagyobb kockázatú betegek kiválasztásában és a részükre a megfelelőbb terápia megtalálásában.

Ki van a legnagyobb veszélyben?

A sérült szövetekből érkező nociceptív ingerek hosszú és általában visszafordítható, fokozott idegrendszeri izgatottságot hoznak létre, amelyet centrális szenzitizációnak nevezünk. Ez a fokozott idegi ingerátvitel a központi idegrendszerben fájdalom-túlérzékenységhez vezet, amely klinikai hyperalgesiát (fokozott fájdalomérzékenységet) okoz. A hyperalgesia egy természetes jelenség, amelynek célja a szövetgyógyulás elősegítése. Kifejezetten káros azonban (és az életminőséget is jelentősen rontja), ha a gyógyulási időszakon túl is fennmarad ez a túlérzékenység.A hyperalgesia kialakulása, az érzékenység erőssége, a fájdalomcsillapítókra adott válasz azonban egyénenként igencsak eltérő lehet. A fájdalomérzékenység beavatkozás előtti értékelése egy bizonyos mértékig előjelezheti a posztoperatív fájdalmat és a tartós fájdalom kialakulásának valószínűségét. A műtéti helyhez nem köthető krónikus fájdalom egy háttérben lévő fájdalomfokozással jellemezhető. Ezek a betegek módosult fájdalomérzékenységet és szabályozást mutatnak és hajlamosabbak a háttérben lévő fájdalom fokozott megjelenésére a műtét után, ráadásul a fájdalom is erősebb náluk.

A mentális egészségnek, vagyis az optimizmusnak és a pozitív hozzáállásnak fontos szerepe van a gyógyulásban, illetve a fájdalom feldolgozásában. Vannak sajnos olyanok, akik, akik nem tudnak megfelelően megbirkózni a fájdalommal, felkészülni arra vagy kezelni azt, ha azt tapasztalják. A szorongó jellem vagy a pszichológiai betegség, pl. depresszió a súlyos posztoperatív fájdalom előjelzői, amely önmagában is nagyobb kockázatot jelent a tartós fájdalom szempontjából, így a fájdalom csillapítása, illetve a krónikus fájdalom kialakulásának a megelőzése szempontjából jobban meg kellene ismerni a beteget. Azokat az érintett pácienseket, akiknek a szorongása, stresszkezelési problémái vagy depressziója ismert, eleve a nagyobb kockázatnak kitett csoport tagjaként kell kezelni.

A rosszul kezelt, hosszú ideig tartó, orvosi beavatkozást követő fájdalomnak nem csak negatív pszichológiai hatása van, hanem a háttérben lévő centrális szenzitizáció fenntartásához is hozzájárulhat, így megzavarhatja a beteg felépülését. A legtöbb egészséggel összefüggő életminőségi változás a műtétet követő első hetekben vagy hónapokban következik be. Következésképpen különös figyelmet kell fordítani a betegek állapotára ez alatt a korai gyógyulási időszak alatt - foglalja össze tanulmányának eredményeit Patricia Lavand'homme.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban szombaton délelőtt napos időre számíthatunk, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag