Mitől fájhat a torkunk?

A torokfájás önmagában nem betegség, viszont nagyon sok kóros állapot diagnosztizálásához elengedhetetlen tünet. Az esetek nagy részében vírus okozza, de számos egyéb tényező előidézheti.

Vírus vagy baktérium?

A torokfájás leggyakoribb oka a megfázás , tehát a felső légutak vírusos fertőzése. Ezzel a betegek ritkán fordulnak orvoshoz, ezért általában a közösség minden tagja elkapja. A torokfájás az első jel, utána következik az orrfolyás és a köhögés. Ritkább esetekben a fertőzést baktérium (általában streptococcus) okozza, ilyenkor az orvosok antibiotikumkúrát javasolnak. Ennek gyakori szövődménye a torok- vagy mandulagyulladás.

A torokfájás hátterében gyakran vírusos vagy bakteriális fertőzés áll
A torokfájás hátterében gyakran vírusos vagy bakteriálisfertőzésáll. Fotó: iStock

Gyulladásos megbetegedések

A vírusos és bakteriális fertőzések okozhatnak torok-vagy mandulagyulladást is. Torokgyulladás esetén a nyálkahártya megvastagszik, felszínén váladék és kiemelkedések jelennek meg. Mandulagyulladás esetén a mandulák megduzzadnak, felszínüket lepedék borítja.

Veszélyes szövődmények

A torokfájás jelezhet sokkal súlyosabb megbetegedéseket is, amelyek ellen szerencsére ma már védőoltásokkal védekezünk. Ilyen a rubeola , a skarlát vagy a diftéria . Torok- és mandulagyulladás súlyos szövődménye lehet még a tályog , amely kínzó torokfájással, nyelési fájdalommal és nehezebb szájnyitással jár.

Külső hatások

A torokfájást okozhatja még valamilyen kémiai anyag (alkohol, hideg szénsavas ital, csípős fűszeres étel) által kiváltott irritáció is. Viszkető, kaparó torokfájdalommal jár még az allergia vagy ételérzékenység, ez esetben az alapbetegség megállapítása, és annak kezelése hozhat enyhülést. Irritációt okozhat valamilyen lenyelt, apró tárgy, például halszálka is.

Daganatok

A jóindulatú daganatok általában nem okoznak fájdalmat, a rosszindulatúak pedig előrehaladott állapotban váltják ki azt. Utóbbinak kísérőtünete a fülbe sugárzó nyelési fájdalom és nehezebb szájnyitás. Ez általában a dohányosok betegsége, de tömény alkoholt gyakran fogyasztóknál is nagyobb a kockázat.

A torokpanaszokra ezerféle házi szer létezik, a szomszéd, a nagyi ontja a jobbnál jobb tippeket. Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy mind hatékonyan csillapítja is a kellemetlenségeket, vannak köztük tévhiten alapulók, sőt ártalmasak is. Ha többet szeretne megtudni ezekről, kattintson!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Az ország nagy része szárazon marad, de elsősorban a déli, délkeleti, keleti részeken helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szelet több helyen élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint két dologra kell ma odafigyelni: a boltok nyitvatartására és az erős UV-sugárzásra.