Mit tegyünk, ha fáj a térdkalács?

A patellaín nagyon fontos szerepet játszik a térdízület stabilizálásában és mozgathatóságában, mivel ez köti össze a térdkalácson (patella) keresztül a négyfejű combizmot a sípcsonttal, így igénybevételnek van kitéve minden egyes térdhajlításnál és -feszítésnél.

Túlzott vagy helytelen terhelésnél a patella irritációja révén elváltozások alakulnak ki, ez az ún. patellacsúcs szindróma. Ez egy degeneratív betegség, ahol a csont és az ín érinkezése irritációt vált ki. Ez leginkább olyanokkal fordul elő, akik gyakran használják a térdüket. A Gesundheit.de szerint leginkább sportolók az áldozatok, elsősorban a kosárlabdázók, a röplabdázók és a távolugrók veszélyeztetettek, mert "ugró térdük" alakul ki.

Az ín el is szakadhat, ha korábban már komolyabb károkat szenvedett, vagy valamilyen baleset érte a térdet. A szakadás tünetei közé tartozik, ha a térd fájdalommal reagál a egyszerű, megszokott terhelésre, például a lépcsőzésre is. Sőt, már nyugalmi állapotban isfájdalomléphet fel, ha tartósan behajlítva tartjuk a térdet, vagy ha befeszítjük a combizmot.

Patellaín szakadás esetán hatásos a fizioterápiás kezelés

Patellaín szakadás esetén hatásos a fizioterápiás kezelés

Patellacsúcs-szindróma esetén különösen fontos a tehermentesítés, így a súlyosságától függően, három-hat hónapig le kell mondanunk a sportolásról. Sokat segíthet, ha valamilyen kötéssel stabilizáljuk a térdkalácsot, ezzel is kíméljük az ízületet. Használhatunk más, boltban vásárolható térdvédőt, vagy ragaszthatunk fel szalagokat is, ezt azonban jobb, ha először gyógytornász végzi. Bevehetünk fájdalomcsillapítókat is, de ezeket csak pár napi vegyük igénybe, és hagyjuk, hogy az orvos döntse el, hogyan kell meggyógyítani. Ne bagatellizáljuk el, vagy söpörjük félre a fizioterápiás kezelést, melynek során masszázzsal nyújtják az ínszövetet. Hasznos lehet az ultrahangos-, vagy a lökéshullám-kezelés is. Manapság a sportolók leggyakrabban kineziológiai tapaszokat használnak, melyek jól látható, színes, öntapadós csíkok. Ennek hatása nem a térdízület stabilizációján alapul, hanem a bőrrel való érintkezésen keresztül a vér áramlásának növelésén.

A patellaín elszakadása azonban viszonylag ritka sérülés, és inkább az olyan idős embereket érinti, akik mondjuk cukorbetegek, vagy korábbi sérülésen, térdműtéten vannak túl. A hirtelen nagy terhelés viszont szintén szakadást eredményezhet, akárcsak egy súlyos esés, vagy baleset. Ez nemcsak óriási fájdalommal jár, de úgy érezzük, a lábunkból kiszáll minden erő, és a térd már nem mozog ugyanolyan könnyen és szabadon, mint korábban. A térdkalács magas állása patellaficamot idézhet elő, mivel az ín már nem rögzíti a térdkalácsot, ami így pár centivel magasabban áll, mint normál esetben. Ezt röntgen- vagy MRI-vizsgálat mutatja ki.

Ha pedig a petallaín teljesen leszakadt, akkor sebészi beavatkozásra van szükség, melynek során a patellát újra rögzíteni kell a combizom és a sípcsont felől. Ha a szakadás csak részleges, a térd pár hétig sínbe kerül, de megúsztuk ennyivel.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)