Mi a fogfájás oka?

Fogszuvasodás, fogínygyulladás, bölcsességfog növekedése - ez csak néhány azok közül az okok közül, amelyek miatt megfájdulhat a fogunk. Akárhogy is legyen, a diagnózis felállítását bízzuk fogorvosra.

Afájdalomjellege és időtartama árulkodó lehet: a rövid, éles fájdalom letört fognál, rosszul felhelyezett koronánál vagy fogcsikorgatásnál jelentkezhet. Nagyobb gondot okoz ennél a hosszan tartó, tompa fogfájás, amely gyakran fogszuvasodást jelez: ilyenkor a foghoz tartozó ideg károsodott.

Fogszuvasodás

A fogszuvasodás a világ egyik legelterjedtebb betegsége. Helyes szájápolással csökkenthetjük a valószínűségét, de egyéni tényezőkön (például a fogzománc erősségén) is múlik, mennyire vagyunk rá hajlamosak. Kialakulása hosszú folyamat: már fogmosás után 20 perccel gyűlnek a baktériumok a fogon, ez az úgynevezett plakk-képződés. A zománc és a plakk között biokémiai folyamatok zajlanak, melynek következtében szuvasodni kezd a fog. Általában hátul elhelyezkedő fogakon alakul ki, fiatal korban gyakoribb.

A fogfájás okait érdemes időben kideríteni
A fogfájás okait érdemes időben kideríteni. Fotó: iStock

Fogínygyulladás, fogínysorvadás, fogágygyulladás

A fogíny megbetegedésének különböző fajtái vannak, a problémák a fogíny gyulladásával kezdődnek. Ez úgy alakul ki, hogy a fogak felszínén lévő baktériumok és a miattuk kialakuló fogkő irritálják az ínyt, amely egy idő után begyullad. Ha nem kezeljük időben, az íny elválik felületétől, kialakul a fogínysorvadás. Ha a gyulladást hagyjuk tovább terjedni, és eléri a fogágyat már fogyágygyulladásról beszélünk.

Mutatjuk, mit kell tudni a fogágygyulladásról.

Ennek súlyos mellékhatása az, hogy fogaink meglazulnak és kihullanak, ezért fontos a korai felismerés. A betegségek tünete a fogfájáson kívül a fogíny vérzése és a kellemetlen szájszag is. Megelőzési módjuk a megfelelő szájhigiénia, ebbe beletartozik a szájvízzel való öblögetés is.

Egyéb okok

Egy régi, elcsúszott tömés vagy rosszul felhelyezett korona is okozhat rövid ideig tartó, éles fájdalmat, ezt egyszerűen helyreállítja a fogorvos. A rossz helyen elhelyezkedő bölcsességfog már nagyobb problémákat okozhat, a fájdalom ilyenkor kisugározhat torokra, nyirokcsomóra, akár szájzár is kialakulhat. Túl meleg vagy hideg ital fogyasztása esetén is megfájdulhat hirtelen a fogunk, ez ellen megfelelő fogkrém, fogkefe kiválasztásával és szájvízzel történő öblögetéssel sokat tehetünk.

Az állkapocs hátsó részének fájdalmát okozhatja fogcsikorgatás és az állkapocsízület rendellenessége is. Heves fájdalommal, fogfájással, ínyduzzanattal és az arc duzzanatával jár a szájüregi tályog, amellyel azonnal forduljunk orvoshoz, mert az érintett fog kihullását is eredményezheti.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)