Két eset, amikor komolyan kell venni a fejfájást

Nemigen vesszük komolyan a fejfájást, többnyire csak bekapunk egy fájdalomcsillapítót, ha nagyon kínoz. Pedig - mint ahogy Ildikó és Csaba esete is bizonyítja - sokszor jobban járnánk, ha orvossal beszélnénk meg az okát és az ellenszerét.

Nemcsak úrinők betegsége

B. Csaba 58 éves, jó kondícióban lévő, magát egészségesnek érző férfi, csak egy visszatérő problémája van, ez pedig az utóbbi években egyre gyakrabban jelentkező, görcsös fejfájás. "Örülök, hogy nem vagyok beteges alkat, nem kell várótermekben töltenem az időmet, így sokáig eszembe sem jutott, hogy egy ilyen banális dologgal, mint a fejfájás, orvoshoz forduljak.

Nagyjából egyébként is tudható volt, hogy mi miatt van, mikor jelentkezik, például egy-egy nagyobb hidegfrontnál, vagy valami nagyobb idegfeszültséggel járó munka után bizton számíthattam rá, hogy a halántékom táján, a szemüregem mögött görcsösen fájni kezd a fejem, amit nemegyszer szédülés, hányinger is kísért. Ilyenkor ittam egy nagy kávét, kértem a kolléganőmtől valami fájdalomcsillapítót, és igyekeztem nem foglalkozni többet ezekkel a kellemetlenségekkel. Úgy gondoltam, kézben tudom én ezt tartani, meg valahogy restelltem is, hogy férfi létemre ilyen úrinős betegségem legyen, mint a frontérzékenység meg a migrén.

Amikor aztán a jogosítvány meghosszabbítása miatt el kellett mennem a háziorvoshoz, mégiscsak elmeséltem neki ezt a gondomat is, annál is inkább, mert mostanában előfordult, hogy a szokásos szerekkel nem tudtam elmulasztani. Nem bántam meg, mert a doki nem mosolygott rajta, komolyan vette. Csináltatott velem néhány vizsgálatot, hogy kizárja a szervi elváltozást, aztán felírt egy olyan gyógyszert, amely több hatóanyagot is tartalmaz. Ez azóta mindig van nálam, ahogy az első jelek mutatkoznak, be is veszek belőle, így többnyire sikerül elejét venni a komolyabb migrénroham kialakulásának."

Fejfájással a reumatológiára?

H. Ildikó 47 éves, adminisztratív munkakörben dolgozik, egy titkárság vezetője. Ülőmunkát végez, nemegyszer előfordul, hogy nyolc órán át szinte ugyanabban a testhelyzetben dolgozik, keze a számítógép billentyűzetén, tekintete a monitoron. Gyakran fáj a feje, szinte naponta, hol gyengébb, hol erősebb formában. Tompa nyomást, feszítést érez ilyenkor, a fájdalom hol a homlok-, hol a halántéktájon jelentkezik. Fejfájásának okát sokáig a szemének megerőltetésében kereste, de nem múlt el akkor sem, amikor szemüveget kezdett viselni.

Az erre javasolt házi praktikákat, a vény nélkül kapható szokásos szereket végigpróbálta, de a fejfájás mindig hamarosan újra jelentkezett. "Akkor ijedtem meg, amikor egy ismerősömnél agydaganatot diagnosztizáltak, és hallottam, hogy ennek a betegségnek az első jele nála egy nem múló, visszatérő, nehezen csillapítható fejfájás volt. Elmentem hát orvoshoz, hogy megnézessem, nincs-e valami komolyabb bajom nekem is. A CT-vizsgálat szerencsére kizárta a daganatos elváltozást, így megnyugodhattam.

A fejfájásra kaptam egy hatékony fájdalomcsillapítót, de az orvosom nem elégedett meg ezzel, hanem lelkiismeretesen utána akart járni a fejfájásom okának is: meglepetésemre többek között reumatológiára, nyaki röntgenre küldött. Itt derült ki, hogy a gerincproblémáim, a rossz testtartásom, illetve a meszesedésem következtében kialakult elváltozások is állhatnak a fejfájásom hátterében. Fizikoterápiát ajánlottak, fürdőbe, gyógytornára, masszázsra is fogok járni. Most már örülök, hogy elmentem orvoshoz, enélkül még évekig bajlódhattam volna. Úgy látszik, még a banálisnak tartott fejfájás is lehet más betegségek tünete, nem haszontalan orvossal megbeszélni ezt sem."

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció